ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Take away ή delivery; Πως κινείται η εστίαση στη Λάρισα μετά και το δεύτερο γενικό lockdown (φωτορεπορτάζ)

Το δεύτερο γενικό lockdown στην χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ τέσσερις ημέρες με τους Λαρισαίους να τηρούν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση με σκοπό να ανακοπεί η διασπορά του covid 19 στην Ελλάδα.

Εδώ και δώδεκα ημέρες η εστίαση κατέβασε ρολά για μια ακόμη φορά στη Λάρισα με τα cafe ωστόσο να συνεχίζουν την λειτουργία τους μόνο με delivery και take away.

Τι γίνεται όμως με τους Λαρισαίους, συνεχίζουν το αγαπημένο τους …χόμπι με τους ίδιους ρυθμούς όπως στην πρώτη καραντίνα του Μαρτίου και Απριλίου, ή …έκοψαν ταχύτητα;

Το onlarissa.gr περιηγήθηκε σε μερικές από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις πώλησης καφέ και πρωινών εδεσμάτων στην πόλη και έλαβε τις απαντήσεις. Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι μιλούν για το κατά πόσο οι Λαρισαίοι συνεχίζουν την αγαπημένη τους καθημερινή συνήθεια, τον καφέ δηλαδή. Κατά πόσο άλλαξε η συμπεριφορά του καταναλωτή στη Λάρισα, αυτές τις πρώτες μέρες του δεύτερου καθολικού lockdown; Παραγγέλνει ο κόσμος καφέ στο σπίτι ή στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές ή προτιμάει να στείλει sms και να βγει να κάνει τη σύντομη βόλτα του, με αφορμή τον πρωινό ή απογευματινό καφέ; Μήπως έχει αλλάξει εντελώς η καταναλωτική συμπεριφορά των Λαρισαίων, αυτές τις πρώτες μέρες της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας;

Πρώτη στάση το «Las Ramblas» στην οδό Απόλλωνος, μας καλημέρισε ο Δημήτρης, ο οποίος εργάζεται ως barista: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει γενικότερα πολύ δουλεία, μετά και την αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, αλλά και πιο συγκεκριμένα με την επιβολή του δεύτερου lockdown.  Όσον αφορά στο delivery είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με πριν, οι πελάτες που μας προτιμούσαν συνεχίζουν να μας στηρίζουν. Το take away έχει μειωθεί, λόγω του ότι δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους και λόγω του καιρού. Δηλαδή συγκριτικά με το πρώτο lockdown που έγινε αρχές της περασμένης Άνοιξης, ήταν καλύτερος ο καιρός και κυκλοφορούσε ο κόσμος, τώρα αρχίζει το κρύο και οι Λαρισαίοι προτιμούν να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Στην ερώτηση τι εύχεται να συμβεί, σχετικά με την καθημερινότητα που έχει αλλάξει για όλους, πόσο μάλλον για τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης, είπε: «Εύχομαι να τελειώσει σύντομα όλο αυτό και να επιστρέψουμε υγιείς όλοι, στην κανονικότητα».

Επόμενη στάση το «Coffee Island» στην οδό Κύπρου. Εκεί συνομιλήσαμε με τον κ. Θωμά Παπαδημητρίου, που είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο οποίος επισήμανε: «Με την επιβολή του νέου lockdown είχαμε αισθητή μείωση των πωλήσεων και στο take away και στο delivery, νομίζω πλέον λόγω του φόβου του κόσμου για αυτό το δεύτερο κύμα του κορονωϊού. Συγκεκριμένα μπορώ να σας πω για την επιχείρησή μας, που είναι και σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, λόγω και των ελέγχων που γίνονται από την αστυνομία, είναι σαν να αποφεύγει ο κόσμος να περάσει από το κέντρο».

Σε ερώτησή για τα μέτρα σε σχέση με τις επιχειρήσεις της εστίασης, η άποψη του κ. Παπαδημητρίου είναι η εξής: «Θεωρώ ότι είναι κάπως άδικο, ενώ πήραμε πρώτοι όλα τα μέτρα και δώσαμε χρήματα για μάσκες στο προσωπικό, για τη σηματοδότηση για χρήση μάσκας από το κοινό και αποστάσεις ασφαλείας, τα plexi glass στους πάγκους, τα αντισηπτικά, κ.λπ. να την “πληρώνει” και πάλι πρώτος ο κλάδος μας. Εύχομαι να τελειώσει σύντομα όλο αυτό, να ανοίξουν και να δουλέψουν όλες οι επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο “Sicily café” στη συμβολή των οδών Ρούσβελτ με Μανδηλαρά και συνομιλήσαμε με έναν εργαζόμενο barista, αλλά και έναν νεαρό που είναι στο delivery: «Έχει μειωθεί η κίνηση στο κέντρο, άρα και το take away, ενώ το delivery είναι κι αυτό κάπως μειωμένο αυτές τις πρώτες μέρες. Ίσως ο κόσμος να φοβάται πιο πολύ από το πρώτο lockdown».

Μάλιστα ρωτήσαμε τον Ηλία που είναι στο delivery της επιχείρησης, για το τι ιδιαίτερο μπορεί να έχει συναντήσει όταν επισκέπτεται σπίτια ή επιχειρήσεις που έχουν μείνει ανοιχτές και μας ανέφερε: «Οι πιο μεγάλης ηλικίας πελάτες βγαίνουν με μάσκες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και με γάντια, για να παραλάβουν την παραγγελία τους, ενώ οι νεότεροι είναι πιο χαλαροί. Δεν ξέρω αν είναι θέμα φόβου ή ευθύνης σε κάθε περίπτωση, αλλά αυτό είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μπορώ να σας αναφέρω».

Τέλος, κάνοντας τον κύκλο του κέντρου περάσαμε από το πολυσύχναστο υπό κανονικές συνθήκες στενό της Φρίξου και στο κατάστημα “Estrella” που παραμένει ανοιχτό, είχαμε μια σύντομη συζήτηση με τον κ. Κώστα Χατζή  ιδιοκτήτη της επιχείρησης: «Στην επιχείρησή μας υπάρχει αισθητή μείωση στο delivery και πιστεύω λόγω της παραμονής στο σπίτι, κάποια από τα είδη μας, όπως για παράδειγμα τα pan cakes, ο κόσμος προτιμάει να πειραματιστεί στην κουζίνα του και να τα φτιάξει μόνος του, παρά να παραγγείλει», μας είπε.

«Σχετικά με το take away, δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους για να έχουμε ζήτηση και διαπιστώνω ότι όσοι περνάνε από το κέντρο είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε δε θα πάρουν εύκολα τον καφέ στο χέρι, πόσο μάλλον κάποιο σνακ».

Ρωτήσαμε τον κύριο Χατζή ποια είναι η αίσθηση που έχει και από άλλους επιχειρηματίες του κλάδου του, αυτές τις ημέρες και μας ανέφερε για όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές και εξυπηρετούν με take away και delivery ότι: «ο καθένας κυριολεκτικά προσπαθεί να επιβιώσει, σε αυτή τη φάση μόνο αυτό μπορώ να σας πω, παλεύουμε για να επιβιώσουμε κι εμείς και όλοι οι εργαζόμενοί μας».

Ρεπορτάζ: Λένα Χρήστου – Γκουσιάρη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες