ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα : Δέκα εναντίον ενός – Ξυλοδαρμός νεαρού από άντρες των ΜΑΤ

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Πάτρα μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αφορμή στάθηκε συγκέντρωση που ήθελαν να πραγματοποιήσουν αντιεξουαστιαστές κατά του lockdown.

Ωστόσο, καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν από την πλευρά τους ότι διμοιρίες των ΜΑΤ μετέβησαν σε γνωστό στέκι αντιεξουσιαστών και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους.

Πρόκειται για τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «επί τα προσώ» που λειτουργεί σαν δομή αλληλεγγύης προς ευάλωτους πολίτες.

Δέκα εναντίον ενός

Αίσθηση όμως προκαλεί βίντεο, στο οποίο καταγράφεται επίθεση αστυνομικών κατά ενός ατόμου. Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα, το βίντεο είναι από το βράδυ του Σαββάτου.

Στο βίντεο φαίνονται δέκα αστυνομικοί, με ασπίδες, κράνη και γκλοπ να έχουν ρίξει στο έδαφος ένα άτομο και κάποιοι να τον χτυπούν.

Οι εικόνες έχουν τραβηχτεί από μπαλκόνι διαμερίσματος της περιοχής και δημοσιεύτηκαν σε τοπική ιστοσελίδα. Στο τέλος του βίντεο, βλέπουμε έναν περαστικό ο οποίος κοιτάει τα όσα συμβαίνουν χωρίς να πλησιάζει.

Η αστυνομία προχώρησε χτες το βράδυ σε εννέα προσαγωγές, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί.

«Χτυπούσαν με μανία»

Με αφορμή τα επεισόδια, το αντιεξουσιαστικό στέκι προχώρησε σε καταγγελία στην οποία περιγράφει όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

«Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν το χώρο του στεκιού και επιτέθηκαν απρόκλητα στο κόσμο που βρισκόταν εκεί, χτυπώντας με μανία συντρόφους, προσάγοντας 8 απο αυτούς και σπάζοντας την είσοδο του χώρου» αναφέρει μεταξύ άλλων η καταγγελία.

«Για περισσότερες από δύο ώρες, ο χώρος του στεκιού ήταν περικυκλωμένος από κάθε λογής κατασταλτικές δυνάμεις, ενώ αλληλέγγυοι σύντροφοι και συντρόφισσες ενώθηκαν και επιχείρησαν να πλησιάσουν εκ νέου στο Ε.τ.Π., το οποίο υπερασπίζονταν αρκετοί σύντροφοι από την ενδεχόμενη εισβολή των μπάτσων».

Ολόκληρη η καταγγελία

Ανακοίνωση για τα σημερινά γεγονότα στην Πάτρα

Σήμερα το απόγευμα υπήρχε ανακοινωμένη συγκέντρωση ενάντια στην καταστολή, την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κρατική διαχείριση της πανδημίας καλεσμένη από την Ανοιχτή Συνέλευση για την Αλληλεγγύη ενάντια στον ολοκληρωτισμό.

Από νωρίς διμοιρίες των ματ είχαν καταλάβει την περιοχή γύρω από την Πλ.Ολγας και το Παράρτημα. Ένας συντροφος που έφτασε στο χώρο του Παραρτήματος δέχθηκε απρόκλητη επίθεση απο τα ΜΑΤ και προσήχθει όντας τραυαμτισμένος στο αυτί. Την ίδια ώρα όσοι σύντροφοι και συντρόφισσες προσέγγιζαν την πλατεία. εξαιτίας της καταλήψής της από την αστυνομία, δεν μπόρεσαν να φθάσουν και αυθόρμητα κινήθηκαν προς τον Αυτοδιαχειριζόμενο Χώρο «Επί Τα Πρόσω» ώστε να συζητήσουν και να συντονίσουν την απαντησή τους.

Το Επί Τα Πρόσω ήταν ήδη ανοικτό με ανακοινωμένο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στην περίοδο της πανδημίας και της οξυμένης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν το χώρο του στεκιού και επιτέθηκαν απρόκλητα στο κόσμο που βρισκόταν εκεί, χτυπώντας με μανία συντρόφους, προσάγοντας 8 απο αυτούς και σπάζοντας την είσοδο του χώρου.

Για περισσότερες από δύο ώρες, ο χώρος του στεκιού ήταν περικυκλωμένος από κάθε λογής κατασταλτικές δυνάμεις, ενώ αλληλέγγυοι σύντροφοι και συντρόφισσες ενώθηκαν και επιχείρησαν να πλησιάσουν εκ νέου στο Ε.τ.Π., το οποίο υπερασπίζονταν αρκετοί σύντροφοι από την ενδεχόμενη εισβολή των μπάτσων.

Εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι επιτακτικό και αναγκαίο να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα και της αντίστασης. Σε καμία περίπτωση η πολιτική δράση δεν πρέπει να ανασταλεί αλλά αντίθετα πρέπει να κλιμακωθεί. Κόντρα στις απαγορεύσεις και την συντονισμένη επίθεση κράτους και κεφαλαίου να προτάξουμε τον οργανωμένο και αδιάλλακτο αγώνα. Να συγκρουστούμε με τους νόμους και τις επιταγές των κυρίαρχων.

Δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί και να αφήσουμε στο δημόσιο λόγο να κυριαρχεί ο φόβος, δε πρόκειται να αφήσουμε το ζωτικό μας χώρο, που είναι ο δρόμος και οι πλατείες, να καταλαμβάνεται από την κατασταλτική μπότα τους κράτους που περνάει εν μέσω πανδημίας πτωχευτικούς νόμους, αντιεργατικά νομοσχέδια και νομιμοποίηση του 10ωρου εργασίας. Αντιθέτως προτάσσουμε την κοινωνική-ταξική αλληλεγγύη μεταξύ των “από τα κάτω” της κοινωνίας που ιδιαίτερα στη τωρινή συνθήκη με την πανδημία και την κρατική διαχείρισή της εξαθλιωνόμαστε ακόμη περισσότερο (άνεργοι/ες, μετανάστες/στριες, κρατούμενοι/ες, ηλικιωμένοι/ες) καθώς και την έμπρακτη υπεράσπιση του προαναφερθέντα ζωτικού μας χώρου που ανέκαθεν αποτελούσε τόπο συνεύρεσης, ζύμωσης και αγώνα της τάξης μας.

Γιατί ακριβώς μέσω των εργαλείων, των χώρων, του λόγου, των δράσεων μας αντανακλώνται οι αξίες του κόσμου που ονειρευόμαστε, ενός κόσμου μακριά από τις καπιταλιστικές λογικές του κέρδους, του ανταγωνισμού, του ατομισμού, ενός κόσμου αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας.

Καλούμε αύριο στις 12 το μεσημέρι σε ανοιχτή αντικατασταλτική συγκέντρωση – συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, στον Αυτοδιαχειριζόμενο Χώρο «Επί Τα Πρόσω» (Πατρέως 87) και στη συνέχεια σε ανοιχτή συνέλευση για να οργανώσουμε τις απαντήσεις μας απέναντι στην κρατική καταστολή και τρομοκρατία.

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση για την Αλληλεγγύη ενάντια στον Ολοκληρωτισμό

Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος «Επί τα Πρόσω»

Συντρόφισσες/ Σύντροφοι

«Ρεσιτάλ αστυνομικής βίας στην Πάτρα»

Το «ρεσιτάλ αστυνομικής βίας» σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της Πάτρας χθες το απόγευμα καταγγέλλουν οι οργανώσεις του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση Πάτρας.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «οι δυνάμεις καταστολής ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΟΠΚΕ ξεχύθηκαν στην πόλη με αφορμή συγκέντρωση που είχε ανακοινωθεί στην πλατεία Όλγας, χτύπησαν κόσμο απροκάλυπτα, προχώρησαν σε πογκρόμ στους δρόμους, χτυπώντας και συλλαμβάνοντας αγωνιστές.

»Εισέβαλαν στον κοινωνικό χώρο «Επί τα πρόσω», που πραγματοποιούσε εκείνη τη στιγμή δράση συλλογής ειδών πρώτη ανάγκης, προσήγαγαν δεκάδες άτομα, απέκλεισαν κόσμο εντός του χώρου και έπνιξαν την πόλη στα χημικά. Η δημοσίευση καταγγελίας για επίθεση σε δημοσιογράφο με πρωτοφανείς απειλές και μέσα από την πλευρά της αστυνομίας, αποτελεί ακόμα μία ένδειξη των διαθέσεών τους.

Οι οργανώσεις κατηγορούν για βάρβαρη πολιτική που «κάνει ξεκάθαρο πως θα χτυπά ανελέητα όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση των αναγκών του λαού σε συνθήκες πανδημίας. Το λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται από κινήσεις σαν αυτή βγαλμένες από τα χρόνια της χούντας. Το δόγμα «νόμος και τάξη» που θέλουν να επιβάλλουν στο μαζικό κίνημα δεν θα τους περάσει»

«Να σπάσουμε στο δρόμο το φόβο και την τρομοκρατία, με ανταρσία στη νέα βαρβαρότητα κυβέρνησης-κεφαλαίου, για να βάλουμε σε lockdown την πολιτική τους και όχι τις ζωές μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις