ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο Λαρισαίος καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης στο onlarissa.gr: Η καραντίνα θα επεκταθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου – Η κανονικότητα θα επιστρέψει μετά το καλοκαίρι του 2022

Ο Λαρισαίος καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης μιλά στο onlarissa.gr για τις εξελίξεις της πανδημίας, για το lockdown που άργησε, για τα Χριστούγεννα που έρχονται. Εξηγεί τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους του ιού όπως αυτό μεταλλάχτηκε, την ανοσία στον κορωνοϊό και πως η φαρμακολογία λοιμώξεων δεν θα είναι πλέον ποτέ η ίδια. Πότε θα έχουμε εμβόλια; Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα;

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και συνεργαζόμενος καθηγητής έρευνας και ερευνητής στα πανεπιστήμια Northeasternκαι Harvardστην Βοστώνη.

Ξεκίνησε τη διαδρομή του από τη Λάρισα, γιος ενός εστιάτορα, μέλος μιας απλής οικογένειας και πάντα, όπως λέει και ο ίδιος, επιστρέφει στην πόλη για να δει φίλους και συγγενείς.

Συνέντευξη στην Εύη Μποτσαροπούλου

Πως εκτιμάτε την κατάσταση κ. Γραβάνη; Πως φτάσαμε στο 2ο κύμα της πανδημίας και στο lockdown; Τι θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους δύο μήνες;

Η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη. Θα έπρεπε νωρίτερα να λάβουμε μέτρα χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και όπου παρατηρείται συνωστισμός, ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να επιβλεφθεί στενότερα η ανεξέλεγκτη παρουσία νέων στις πλατείες και στα πάρκα που συνέβαλλαν στην διασπορά του ιού.

Η εκτίμησή μου είναι ότι το lockdown θα έπρεπε να επιβληθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, πριν φτάσουμε δηλαδή στα 2.500 κρούσματα ημερησίως. Ωστόσο, σωστά πάρθηκε η απόφαση.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τα Χριστούγεννα;

Για να είμαστε αισιόδοξοι για τις γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει να υπάρξουν τρεις συνθήκες:

  • Μάσκα στους εξωτερικούς χώρους από όλους· δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη πολίτες που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα, όπως υπάρχουν και αυτοί που ακόμη αρνούνται τον κοροναϊό. Πρόκειται για την απόλυτη κοινωνική ανευθυνότητα. Δεν μπορούν πλέον να αγνοούν τους εκατοντάδες ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία και τους δεκάδες δυστυχώς θανάτους καθημερινά.
  • Πραγματικός περιορισμός των μετακινήσεων, όχι μόνο εντός των αστικών κέντρων, αλλά και προς την επαρχία. Με τις εικόνες που παρατηρήθηκαν χθες στα διόδια πραγματικά προβληματίστηκα πολύ.
  • Παραμονή στα σπίτια μας με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους και αποφυγή οποιασδήποτε μορφής κοινωνικής διασκέδασης.

Ο Γιώργος Φιντικάκης μου έλεγε ότι ο τζίρος χθες στην Αθήνα ήταν μεγαλύτερος από τα περσινά Χριστούγεννα. Ο κόσμος χθες συμπεριφέρθηκε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Το lockdown είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχιστεί μέχρις τις 15 Δεκεμβρίου· χρειαζόμαστε 10 – 12 μέρες από την επιβολή της καραντίνας για να δούμε  την απαρχή αντιστροφής της λοίμωξης. Μία εβδομάδα παρατήρησης μετά δεν επαρκεί για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα. Οπότε μάλλον θα φτάσουμε στις 15 Δεκεμβρίου.

Κατά την εκτίμησή μου, στην περίπτωση που η καραντίνα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου, αποκλείεται να ανοίξει η διασκέδαση τα Χριστούγεννα όπως πριν. Ενδεχομένως, μόνο η εστίαση με πολύ συγκεκριμένους και περιοριστικούς όρους, για παράδειγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους με σόμπες. Η μαζική διασκέδαση, ήτοι ο κινηματογράφος, το θέατρο και οι μουσικές σκηνές αποκλείεται να λειτουργήσουν γιατί πολύ απλά θα αποτύχουμε σε ότι πετύχαμε κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

Εσείς από την 1η Ιουλίου τοποθετηθήκατε ανοιχτά υπέρ της χρήσης της μάσκας· αναφέρομαι στο άρθρο σας που δημοσιεύτηκε στην AthensVoice

Το συγκεκριμένο άρθρο έγινε viral· διαβάστηκε από πάνω από 60.000 αναγνώστες και υπήρξαν πάρα πολλές κοινοποιήσεις.

Ωστόσο, ήταν κάτι αυτονόητο για μένα. Το έβλεπα στο Ηράκλειο εκείνη την περίοδο που μόλις είχε ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, και το είδα και μετά τον Αύγουστο και στη Λάρισα. Ο κόσμος συμπεριφερόταν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα απολύτως.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Νόσων (CDC) της Αμερικής, έχει δηλώσει ότι αν στην Αμερική χρησιμοποιούνταν από όλους μάσκα η λοίμωξη θα είχε υποχωρήσει/περιοριστεί κατά 80%. Μιλάμε, όπως καταλαβαίνετε, για ένα τύπο εμβολιασμού μόνο με τη χρήση μάσκας.

Είμαστε μια κοινωνία που έχουμε συνηθίσει στις διευκολύνσεις και ταυτόχρονα φιλελεύθερη.  Ως φιλελεύθερη κοινωνία έχουμε πολύ ψηλά το αίσθημα της ελεύθερης επιλογής, το οποίο δεν είναι φυσικά κακό, αλλά σε περιπτώσεις όπως η πανδημία που μας έπιασε απροετοίμαστους, δυσκολευτήκαμε πολύ. Το μάθημα υπήρξε πολύ δυνατό και για μεγάλο μέρος του πληθυσμό ήταν μάθημα εκ των συνεπειών. Πλέον, θεωρούμε πως έχει καταγραφεί η εμπειρία στην πλειοψηφία των πολιτών και ευελπιστούμε ότι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχες συνθήκες στο μέλλον, θα συμπεριφερθούμε πιο υπεύθυνα.

Πως σχολιάζετε τους αρνητές της μάσκας και του κοροναϊού, τις θεωρίες συνωμοσίας;

Πολλοί συμπεριφέρονται ανισόρροπα, και το τονίζω αυτό, γιατί πράγματι περί ανισορροπίας πρόκειται όταν αγνοείς το 1,3 εκατομμύρια νεκρούς, περίπου 100 εκατομμύρια μολυσμένους σε όλο τον κόσμο και μάλιστα μέσα σε μόλις 8 μήνες.Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρειάζεται μεγάλο ποσοστό της κοινότητας για να διασπαρεί ο ιός και αυτοί οι πολίτες συνεισφέρουν τα μάλα σε αυτό.

Το τελευταίο στέλεχος του ιού, όπως μεταλλάχθηκε στην θέση γλυκίνη 614 της πρωτεϊνικής ακίδα του, κάνει τον ιό πολύ πιο μεταδοτικό. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας κατά 80% στην Αγγλία και κατά 60% σε Γαλλία και Ισπανία, προέρχεται από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος ιός ίσως δεν είναι πολύ πιο επικίνδυνος, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτικός. Για την επικινδυνότητα θα μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια σε κάποιες εβδομάδες.

Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι τα τρία στοιχεία, της απόστασης, της μάσκας και της υγιεινής είναι πλέον ακόμη πιο σημαντικά και θα παραμείνουν στην καθημερινότητα μας ακόμη και όταν έχουμε τα εμβόλια τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2021, όπως υπολογίζεται.

Υπάρχει τελικά ανοσία στον ιό;

Φαίνεται από σημαντικές μελέτες σε νοσοκομεία στην Ισλανδία και στην Αμερική ότι η λοίμωξη ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα, αναπτύσσει αντισώματα κατά του ιού και δημιουργεί ανοσία τουλάχιστον για 5 μήνες· πρόκειται για αντισώματα IgG που δρουν ενδεχομένως και περισσότερους μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου.

Επομένως, δεν ισχύει αυτό που φοβόμασταν αρχικά για την μη ανάπτυξη ανοσίας στους ασθενείς μετά την λοίμωξη. Το πως ακριβώς θα εξελιχθεί, αν δηλαδή μιλάμε για μια ανοσία 5 μηνών ή και περισσότερο θα το δούμε στην πορεία. Το ότι διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ωστόσο ανοσία είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον αλλά και για την επιτυχή ανάπτυξη εμβολίων.

Να διευκρινίσουμε ότι αυτή η ανοσία δεν αφορά μόνο τους βαθέως πάσχοντες αλλά και αυτούς που νοσούν ήπια, τους λεγόμενους περιπατητικούς ασθενείς.

Η επιβεβαίωση της ανοσίας υπήρξε μια τεράστια ανακούφιση για την επιστημονική κοινότητα.

Πότε θα έχουμε μια θετική απάντηση για την πανδημία;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω ότι υπήρξε εξαιρετική η απάντηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας καθώς μέσα σε μόλις 8 μήνες από την εμφάνιση της ήδη έχουμε πλήρη γνώση του γονιδιώματος του ιού, πλήρη γνώση της χημικής του σύστασης και τέλος γνωρίζουμε σε μεγάλο μέρος τους μηχανισμούς με τους οποίους ο ιός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Πλέον ξέρουμε ότι ο ιός δεν είναι απλά ένας ιός του αναπνευστικού συστήματος αλλά προσβάλει και επηρεάζει πολλά όργανα, όπως η καρδιά, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, και το αγγειακό σύστημα.

Αυτή τη στιγμή, αναπτύσσονται300 πειραματικά εμβόλια, 65 ελέγχονται ήδη στον άνθρωπο, 12 εξ αυτών βρίσκονται στη κλινική δοκιμή φάσης 3, το οποίο σημαίνει ότι εμπλέκουν 30.000 έως 60.000 εθελοντές. Αυτά είναι τεράστια νούμερα· συνήθως μία κλινική μελέτη νέου φαρμάκου εμπλέκει 5.000 έως 10.000 εθελοντές.

Επίσης, διεθνώς τρέχουν γύρω στις 2.500 κλινικές μελέτες για τα αντιικά φάρμακα, ή φάρμακα που ελέγχουν τη φλεγμονώδη αντίδραση στον ξενιστή, τον άνθρωπο που έχει μολυνθεί.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνω ότι οι κλινικές αυτές μελέτες υποβοηθούνται σε μεγάλο βαθμό από το 2ο κύμα της πανδημίας. Όσο και να ακούγεται περίεργο και ως ειρωνεία της φύσης, το γεγονός ότι τώρα έχουμε πολλούς ασθενείς, αυτό το βαρύ τίμημα επιταχύνει την ανάπτυξη των θεραπειών με την αξιολόγηση νέων θεραπειών στο μεγαλό αριθμό ασθενών.

Πότε προβλέπεται να έχουμε τα πρώτα εμβόλια;

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέρφους που έσπευσαν να φανούν πρώιμα αισιόδοξοι, είχα επισημάνει ότι εμβόλια θα πρέπει να υπάρξουν χωρίς βιασύνη. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι για την ασφάλεια των εμβολίων διότι θα τα λάβουν 4-5 δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας. Και με χαρά βλέπουμε ότι οι εταιρίες έχουν λάβει πολύ σοβαρά στο θέμα της ασφάλειας.

Εμβόλια λοιπόν, από διαφορετικές εταιρίες, ίσως και πάνω από 5-6, τα οποία θα μπορούν να καλύψουν μαζικούς και γρήγορους εμβολιασμός, θα έχουμε στην αρχή της άνοιξης του 2021.

Ποια θα είναι τα κριτήρια διανομής των εμβολίων;

Τα κριτήρια διανομής έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι τα ακόλουθα με σειρά προτεραιότητας:

  1. Οι επαγγελματίες υγείας και τα σώματα ασφαλείας
  2. Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένοι, ασθενείς σε χημειοθεραπεία, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που βρίσκονται σε θεραπεία ανοσοκαταστολής)
  3. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα
  4. Γενικός πληθυσμός

Στην Ευρώπη η διάθεση σε συγκεκριμένη χρονικότητα θα γίνει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Θα διατίθενται δε από την ΕΕ.

Μέχρι το τέλος του 2021 υπολογίζεται ότι θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των τριών πρώτων ως άνω αναφερόμενων κατηγοριών. Μέχρι το καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2022 υπολογίζεται ότι έχουν εμβολιαστεί 4 δισεκατομμύρια πληθυσμού, και σε αυτό το σημείο θα έχουμε επιτύχει την ανοσία της αγέλης που προϋποθέτει το 60% και άνω του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επομένως, η κανονικότητα της ζωής μας θα αρχίσει να επιστρέφει από το καλοκαίρι του 2022.

Τι θα λέγατε στους αρνητές των εμβολίων;

Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός. Εκτιμώ ότι στην Ελλάδα όσοι αντιδρούν υποκινούνται από ένα μέρος της δικαιωματιστών της Αριστεράς. Πρόκειται για πολιτικαντισμό και για την απόλυτη ανευθυνότητα· ο δικαιωματισμός και η ελευθερία της επιλογής διαστρεβλώνεται από μια ελίτ της Αριστεράς που στην προκειμένη περίπτωση κοστίζει σε ζωές.

Αλώστε,  ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι ισχυρά καθορισμένος από τα εμβόλια. Ας αναρωτηθούμε πως θα ήταν η σύγχρονη κοινωνία χωρίς τα εμβόλια, όταν θα έπρεπε κάθε 15 χρόνια να αντιμετωπίζουμε μαζικούς θανάτους από την ιλαρά, την πολυομελίτιδα, τον δάγκειο πυρετό.

Μια από της σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η αλλαγή στον περιβάλλον, που για να το κάνει αποτελεσματικά χρειάζεται μια ανθούσα κοινωνία που μπορεί να διαθέτει πόρους και την αναγκαία κοινωνική ηρεμία.

Πρέπει να βγούμε γρήγορα από την πανδημία, διαφορετικά ο κοροναϊός θα είναι μια λεπτομέρεια μπροστά στην περιβαλλοντική καταστροφή που μας απειλεί. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλλαγή στο περιβάλλον επηρεάζει την συμπεριφορά των ιών στην κοινότητα, αυξάνει δηλαδή το ποσοστό των ιών που μπορούν να ενδημήσουν στον άνθρωπο.

Γιατί επενδύουμε αυτή την περίοδο σε αντιιικά φάρμακα;  Πότε θα είμαστε έτοιμοι;

Παράλληλα, ίσως και πριν το εμβόλιο θα έχουμε τα πρώτα αντιικά φάρμακα, τα οποία θα χορηγηθούν σε όσους έχουν μολυνθεί, σε όσους δεν απαντήσουν στο εμβόλιο παρέχοντας δηλαδή μια φαρμακολογική ανοσία με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

  1. Βαρέως πάσχοντες για να περιοριστούν τα επικίνδυνα για την ζωή του συμπτώματα
  2. Ασθενείς στα πρώτα στάδια για μην αναπτύξουν βαριά συμπτώματα
  3. Σε όσους θέλουμε να προφυλάξουμε (υγειονομικούς και σώματα ασφαλείας) από την συχνή επαφή με το ιό.

Θα πρόκειται για εξανθρωπισμένα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορωνοιού, τα οποία ήδη δοκιμάζονται στον άνθρωπο και μάλιστα είναι στην τελική φάση 3 της κλινικής αξιολόγησης τους. Η βιολογία, η βιοτεχνολογία και οι υπολογιστικές επιστήμες που συνεργάζονται με αφορμή την πανδημία για πρώτη φορά τόσο στενά θα δώσουν φάρμακα που πριν δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε, ενώ παράλληλα επιταχύνουν πολύ τους χρόνους των κλινικών δοκιμών τους στον άνθρωπο.

Η οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών θα αλλάξει άρδην τη φαρμακολογία των λοιμώξεων τα επόμενα χρόνια, ώστε να απαντήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στην πιθανή επόμενη πανδημία.

Πιστεύετε  ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει;

Στην περίπτωση που είναι αποτελεσματική η καραντίνα θα αντέξει. Αν συνεχίζαμε να λειτουργούμε ανεύθυνα και κυρίως αν δεν είχαμε προχωρήσει στο lockdown ίσως βλέπαμε εικόνες Μπέργκαμο και στην χώρα μας.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική, οπότε σε δύο εβδομάδες θα φτάναμε τα 20.000 κρούσματα το εικοσιτετράωρο. Αναμένουμε ότι τα νούμερα την επόμενη εβδομάδα μπορεί να  αγγίξουν τα 5.000 κρούσματα και μετά θα αρχίσουν να πέφτουν.

Αν αντέξει η κοινωνία και λειτουργήσει σωστά στην καραντίνα, θα αντέξει και το σύστημα υγείας.

Πρέπει όμως να σχολιάσουμε σε αυτό το σημείο ότι η προετοιμασία του συστήματος υγείας δεν πήγε τόσο γρήγορα όσο θα θα έπρεπε. Η Κυβέρνηση επαναπαύτηκε στην μεγάλη της επιτυχία του 1ου κύματος και άργησε στο 2ο. Επίσης, η απόφαση για το δεύτερο lockdown θα έπρεπε να είχε παρθεί πριν φτάσουμε το 2.000 κρούσματα.

Σας κατηγορήσανε για ρατσιστή μετά τη δήλωσή σας ότι οι μετανάστες σχετίζονται με την εξάπλωση του κοροναϊού…

Αισθάνθηκα την ανάγκη να μιλήσω με ενάργεια ως καθηγητής της Ιατρικής ώστε να ευαισθητοποιήσω τους υπεύθυνους να ενσκήψουν στο πρόβλημα. Την περίοδο εκείνη τα δεδομένα έδειχναν ότι οι κλινικές στο Σωτηρία και στον Ευαγγελισμό γέμιζαν με μετανάστες. Στόχος μου ήταν η ανάγκη να προσέξουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, πολλοί είναι δίχως χαρτιά και κρύβονται ή δεν μιλούν καν ελληνικά, μολύνονται και διασπείρουν τον ιό.

Κάποιοι από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς βρήκαν την ευκαιρία να με στοχοποποιήσουν λόγω την προηγούμενης κριτικής μου σε αυτούς με την αρθρογραφία μου στα Νέα· υπήρξα μέλος της Ανανεωτικής Αριστεράς του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη παλιά (τώρα είμαι κομματικά ανένταχτος) και γνωρίζω την αληθινή Αριστερά, με ενοχλεί αυτή η σημερινή του Καμμένου. Με στοχοποίησαν ανώνυμα μέσα από τα έντυπά τους, τους δημοσιογράφους τους με ανυπόγραφα άρθρα, ‘δημοσιογράφους’ με κουκούλα και η στοχοποίησή αυτή κατέληξε σε απειλές στο πρόσωπο μου στο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου γράφτηκαν συνθήματα όπως «Κάθε φασίστα Γραβάνη Κρητικό του μένει να είναι στον πάτο στο Λυβικό» ή τα «Γραβάνη σκάσε» και τα «Γραβάνη ερχόμαστε».

Πόσο όμως ρατσιστής είναι ο Γραβάνης όταν μέσα από την αρθρογραφία του στα Νέα και στην AthensVoice έχει προτείνει σε ανύποπτο χρόνο τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα να λαμβάνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια, η πολιτεία να παρέχει δωρεάν γή σε οικογένειες μεταναστών με αγροτική και κτηνοτροφική εμπειρία σε εγκαταλελειμμένες περιοχές της χώρας ώστε να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να τις δώσουν ζωή, ή την κοινωνική τους ένταξη τους μέσω ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης;

Θέλω να αναφερθώ στη πολύ μεγάλη στήριξη που είχα από την Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής, τον Κοσμήτορα της καθώς και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου που στάθηκαν δίπλα μου με συγκινητικές ανακοινώσεις. Έτσι, πήρα το θάρρος να συνεχίσω να έχω τη φωνή μου. Φασίζοντες με κουκούλες που με απείλησαν είναι όμοιοι φασίστες με αυτούς της Χρυσής Αυγής και θα πρέπει να την συνοδέψουν στη φυλακή.

Τα κυβερνητικά μέτρα που προτάθηκαν για την προστασία των πανεπιστημίων, και ελπίζω να εφαρμοστούν, μετά το περιστατικό με τον Πρύτανη της ΑΣΟΕ, είναι σωστά. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι, στο έλεος φασιστών με ρόπαλα και κουκούλες, πρέπει να προστατευθούν, αποτελούν τεράστια περιουσία του ελληνικού λαού και ουσιαστική ελπίδα του για πρόοδο. Άλλωστε, η Κυβέρνηση δεν πρότεινε τίποτα περισσότερο από αυτό που ισχύει σε πολλά πανεπιστημιακά κάμπους σε Αμερική, Καναδά και Ευρώπη. Δυστυχώς η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεχίζει να είναι φοβική και να στρογγυλεύει τα πράγματα πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, επιτρέποντας την δράση των κουκουλοφόρων να απειλούν, να προπηλακίζουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, να καταστρέφουν πανεπιστημιακή δημόσια περιουσία, να διαλύουν κατά βούληση την εκπαιδευτική διαδικασία…

Κύριε Γραβάνη, σας ευχαριστώ για την τόσο εποικοδομητική συζήτηση και για τον χρόνο που μου διαθέσατε.

Και εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω στον τοπικό τύπο της Λάρισας. Είμαι Λαρισαίος, μην το ξεχνάμε, και πάντα επιστρέφω με χαρά και αγάπη στην πόλη που μεγάλωσα…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες