ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες της Μητρόπολης Λαρίσης – Τι επιτρέπεται και τι όχι

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δίνει οδηγίες στους πιστούς για το πως θα λειτουργούν πλέον οι εκκλησίες, δεδομένων των αυστηρότερων μέτρων που ισχύουν πλέον στο νομό Λάρισας λόγω της πανδημίας και της μετάβασης στο επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Μετά την κατάταξη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στο επίπεδο επικινδυνότητας 4 (κόκκινο), και με εμφανή τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης μετάδοσης της ασθένειας, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου συμμετέχοντας στον κοινόν αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας και των Αρχών της κατά της πανδημίας και υπερ της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, κατόπιν σύσκεψης των Αρχιερατικων Επιτρόπων της Ιεράς Μητροπόλεως υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο της Λάρισας την 29.10.2020 με λήψη όλων των θεσπισμένων μέτρων ασφαλείας, εξέτασε τον τρόπο υλοποίησης των μέτρων τα οποία αφορούν στους Ιερούς Ναούς και τα οποία έχει θεσπίσει, κατόπιν προτάσεων των επαιόντων, η Ελληνική Πολιτεία.

Πρώτιστος στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, είναι η αποτροπή του κλεισίματος των Ιερών Ναών, ακριβώς επειδή είναι χώροι Πίστης, παρηγοριάς και ελπίδας, όπου υπερνικάται ο φόβος και αντλούνται ψυχικές δυνάμεις για τον καθημερινό αγώνα. Η Ιερά Μητρόπολη θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις να παραμείνουν οι Ναοί ανοικτοί και ασφαλείς για ολους τους Χριστιανούς μας.

Προς τούτο καλεί όλους όσοι προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς να συμμορφώνονται πλήρως με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας, τα οποία προβλέπονται από την υπ᾽ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.64450 (Φ.Ε.Κ. 4484/11.10.2020, τ. Β´) Κοινή Υπουργική Απόφαση και εξειδικεύονται από την υπ᾽ αριθ. 3027 (αρ. πρωτ. 4747/ 1957/14.10.2020) Εγκύκλιο της Ιερας Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και είναι τα εξής για το επιδημιολογικό επίπεδο 4 (πολύ υψηλό):

α. Σε κάθε Ιερό Ναό μπορούν να παρευρίσκονται συγχρόνως εννέα (9) συνολικώς πιστοί με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους. Επειδή οι Ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως είναι πολυπληθείς, δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν πιστό η διαρκής παραμονή του μέσα στον Ιερό Ναό, αλλά θα ρυθμίζεται η είσοδος, η προσκύνηση των Ιερών Εικόνων, το άναμμα του κεριού και η έξοδός του με τάξη, ώστε να εισέλθουν όλοι κατά την διάρκεια τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, και να λάβουν την Ευλογία, τον Αγιασμό και την Χάρη. Ζητούμε εκ προοιμίου συγγνώμη για το ότι δεν θα μπορεί κανείς να παραμείνει έως τέλους της Ακολουθίας στον Ιερό Ναό, αλλά λόγοι δικαιοσύνης επιβάλλουν αυτό το μέτρο. Προσοχή στην μεταξύ μας ενότητα και την ευπρέπεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τις μεταξύ μας σχέσεις.

β. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό οι πιστοί, με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα, υποχρεούνται να φέρουν μάσκα (υφασμάτινη ή μιας χρήσης).

γ. Κατά την προσέλευση στην Θεία Μετάληψη απαιτείται να τηρούνται με ακρίβεια οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των πιστών. Το ίδιο ισχύει και κατά την διανομή του αντιδώρου, του άρτου, των κολλύβων και άλλων ευλογιών. Οι Επίτροποι του Ιερού Ναού μεριμνούν για την προσέλευση στα ανωτέρω των πιστών, ώστε να μην υπερβούν τους εννέα (9), εποπτεύουν την τήρηση των αποστάσεων και παρακαλούν τους πιστούς με ευγένεια, να μην χρονοτριβούν εντός του Ιερού Ναού, ιδίως όταν περιμένουν άλλοι εκτός αυτού.

δ. Για την εξυπηρέτηση των πιστών κρίνεται αναγκαίο να αναρτηθούν στους πίνακες ανακοινώσεων των Ιερών Ναών και στις υφιστάμενες ιστοσελίδες τους: α) το ωράριο τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών, β) το ωράριο κατά το οποίο ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός και γ) ο συνολικός αριθμός των πιστών, οι οποίοι μπορούν να παρευρίσκονται ταυτοχρόνως μέσα, κατά τις ισχύουσες υγειονομικές υποδείξεις.

ε. Προτρέπουμε τους Χριστιανούς μας να αξιοποιήσουν την μεγάλη ευκαιρία του Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου, τόσο ως προς το πνευματικό του πρόγραμμα, όσο και ως προς την αναμετάδοση των Ιερών Ακολουθιών. Μπορούν κάλλιστα να παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία τόσο αυτήν που αναμεταδίδει ο Ραδιοφωνικός μας Σταθμός, όσο και από την ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως τις αναμεταδόσεις των Ενοριακών μας Ναών, όπου έχουμε τοποθετήσει αντίστοιχη δυνατότητα. Όταν βλέπουν δε ότι η Ακολουθία πλησιάσει προς το τέλος, μπορούν να μεταβαίνουν στον Ιερό Ναό για να κοινωνήσουν, να λάβουν την ευλογία του αντιδώρου ή απλώς να προσκυνήσουν τις Άγιες Εικόνες, συμμορφούμενοι με τις υποδείξεις των υπευθύνων.

στ. Οι αρμόδιοι Επίτροποι, οι οποίοι θα ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο του κάθε Ιερού Ναού, θα φέρουν υποχρεωτικά τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα προστασίας (υφασμάτινη προσωπίδα, γάντια κ.λπ.). Εφόσον παρέχεται η δυνατότητα, προτείνεται η χρήση διαφορετικών θυρών του Ιερού Ναού για την ασφαλέστερη είσοδο και έξοδο των πιστών. Επιπροσθέτως, απαιτείται η τοποθέτηση ειδικών δοχείων απορριμάτων στις εξόδους των Ιερών Ναών για την άμεση απόρριψη του χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής.

ζ. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός όσων προσέρχονται στον Ιερό Ναό υπερβαίνει τον επιτρεπόμενο, οι επιπλέον μπορούν να παραμείνουν στον προαύλιο χώρο, προσευχόμενοι και σε απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου τουλάχιστον μεταξύ τους. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται η λειτουργία των εξωτερικών μεγαφώνων των Ιερών Ναών, κατά τις ώρες που επιτρέπει ο νόμος και στο προβλεπόμενο επίπεδο εκπομπής ήχου.

η. Όπου υπηρετούν περισσότεροι Εφημέριοι, συνιστάται η τέλεση περισσότερων Θείων Λειτουργιών κατά την ίδια ημέρα, κατά την εκκλησιαστική συνήθεια και πρακτική, τόσο κατά την Κυριακή, όσο και κατά τις μεγάλες Εορτές. Οι Αγρυπνίες δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας.

θ. Θεωρείται αναγκαία η μέριμνα για την τοποθέτηση αντισηπτικών/απολυμαντικών στις εισόδους των Ιερών Ναών, για την υποχρεωτική για όλους όσους εισέρχονται στον Ιερό Ναό απολύμανση των χεριών, όπως και η τοποθέτηση σε εμφανές σημείο του προβλεπόμενου αναγκαίου εξοπλισμού υγιεινής.

ι. Ο φυσικός εξαερισμός των Ιερών Ναών, όσο παραμένουν ανοικτοί, είναι υποχρεωτικός. Σε περίπτωση χρήσης τεχνητού κλιματισμού, ενδείκνυται η άμεση μέριμνα για τον καθαρισμό των φίλτρων του, καθώς και η εξασφάλιση ταυτοχρόνου φυσικού εξαερισμού του Ιερού Χώρου από τις θύρες και τα παράθυρά του, κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.

ια. Καθίσταται αδήριτη και απόλυτη η ανάγκη για συχνή και σχολαστική καθαριότητα, ως και για την τακτική απολύμανση με αντισηπτικό διάλυμα των σημείων και των επιφανειών του Ιερού Ναού στις οποίες παρατηρείται συχνή πρόσβαση των πιστών.

ιβ. Όσοι από τους Χριστιανούς μας ανήκουν σε υγιειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι) παρακαλούνται να αποφεύγουν την έξοδο από το σπίτι τους, για την προστασία της υγείας τους. Εάν επιθυμούν την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των εκκλησιαστικών αναγκών τους και κυρίως την Θεία Μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων, είναι επιβεβλημένο οι Ιερείς να επιτελούν το αδιάπτωτο ποιμαντικό τους καθήκον.

ιγ. Δεν επιτρέπεται η τέλεση λιτανειών.

ιδ. Όσον αφορά στην τέλεση των Ιερών Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης, όπου δεν είναι δυνατή η αναβολή τους, τελούνται από έναν Ιερέα, έναν ψάλτη και την παρουσία πολύ στενών συγγενών έως εννέα (9) προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των μελλονύμφων και του κουμπάρου, ή των γονέων και του αναδόχου του βαπτιζομένου. Ως προς τους στολισμούς των Ιερών Ναών, θεωρείται απαραίτητη η προτίμηση της λιτότητας και της απλότητας.

ιε. Όσον αφορά στην τέλεση των Εξοδίων Ακολουθιών και των Ιερών Μνημοσύνων, τελούνται από έναν Ιερέα, έναν ψάλτη και την παρουσία πολύ στενών συγγενών έως εννέα (9) προσώπων.

ιστ. Όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους Ενοριακούς, Προσκυνηματικούς, Κοιμητηριακούς, Ιδρυματικούς κ.λπ. Ιερούς Ναούς, τα Μητροπολιτικά και Ενοριακά Παρεκκλήσια, όχι όμως και για τα Ιδιωτικά Παρεκκλήσια, όπου δεν επιτρέπεται η προσέλευση πιστών γιατί ως Ιδιωτικοί Ναοί, είναι προορισμένοι για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των ιδιοκτητών και των οικείων τους. Εννοείται ότι κατά την περίοδο ισχύος των υγειονομικών μέτρων δεν επιτρέπεται η λειτουργία των Ιδιωτικών Παρεκκλησίων.

ιζ. Όλα τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στις Ιερές Μονές και τα Ησυχαστήρια.
Προτρέπουμε τους πάντες να τηρούν επακριβώς τα εξαγγελθέντα από την Ελληνική Πολιτεία μέτρα, επιδεικνύοντας υπεύθυνη προσοχή και συνετή προνοητικότητα. Παράλληλα, παρακαλούμε όλοι να εντείνουμε τις προσευχές μας για να απαλλάξει ο Άγιος Θεός την οικουμένη από την ενσκήψασα πανδημία. Γι᾽ αυτό συνιστούμε να αυξηθεί ο αριθμός των τελουμένων στους Ιερούς Ναούς Παρακλήσεων.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Λάρισας, την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας και κυρίως τις Υγειονομικές Αρχές και Υπηρεσίες του Νομού μας, για την ανύστακτη επαγρύπνηση και την προσφορά τους στην τοπική μας κοινωνία. Συνάμα παρακαλεί και προτρέπει όλους τους συμπολίτες μας, να συνεργάζονται με τις Αρχές και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους, χωρίς αντιδικίες ή περιττούς εκνευρισμούς, κατανοώντας ότι μετά από μακρά περίοδο περιορισμών, η υπομονή και οι αντοχές όλων μας έχουν δοκιμασθεί. Το να αντέξουμε όμως, είναι μονόδρομος, καθώς οτιδήποτε άλλο σημασιοδοτεί ανεπανόρθωτες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις