ΛΑΡΙΣΑ

Σε πολιτική ομιλία στον Τύρναβο μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές

Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Τυρνάβου του ΚΚΕ, μίλησε σήμερα Κυριακή 25/10/2020 ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

Σύντροφοι και φίλοι

  • Το ΚΚΕ, τηρώντας τις οδηγίες των επιστηµόνων υγείας για την λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας μας, πραγματοποιεί την σημερινή ομιλία εδώ στον Τύρναβο, καλώντας σας να μείνετε δυνατοί τηρώντας τις οδηγίες των επιστημόνων, αλλά να μην υποκύψετε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, να επιβάλλουν γενικό σιωπητήριο και να εναποθέσουν τα πάντα στην “ατοµική ευθύνη”, ώστε να µείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες ευθύνες της, όπως και της περιφέρειας και των δήμων, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού.
  • Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, που έπαιξε την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που έκανε «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας. Άλλωστε από την αρχή της διαχείρισης, κριτήριο δεν ήταν η υγεία του λαού, αλλά να μη γονατίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, που με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

Κριτήριο ήταν και είναι η εύρυθμη λειτουργία του καπιταλισμού.  Η διεθνής, μάλιστα, δυσκολία του καπιταλισμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, φανερώνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, οφείλεται συνολικά στην αντιμετώπιση της υγείας ως εμπορεύματος (βλέπετε και το τι γίνεται με το εμβόλιο), στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει πως “τώρα είμαστε πιο έτοιμοι” μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας.

Η μόνη ετοιμότητα όμως που βλέπουμε είναι η απόφαση για χρήση μάσκας και οι τοπικές καραντίνες, ενώ τα μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τέστ στον πληθυσμό φθάνουν μόλις στο 15%. Στους χώρους δουλειάς, στις ιδιωτικές κλινικές, στα σχολεία, στους χώρους άθλησης, στα ΜΜΜ, στους τόπους κατοικίας, στις δομές ηλικιωμένων, Ρομά και προσφύγων – μεταναστών, είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης µαζικών κρουσµάτων.

Η μόνη ετοιμότητα που βλέπουμε, είναι η ετοιμότητα της κυβέρνησης να αξιοποιεί την πανδημία για να επιβάλει μια σειρά αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα, αντι για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αφού σε πολλούς απ’ αυτούς, ιδίως σε μεγάλους, οι εργαζόμενοι δουλεύουν ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ορισμένοι μεγαλοεργοδότες κρύβουν κρούσματα, απαιτώντας ακόμη και την προσέλευση στη δουλειά εργαζομένων που έπρεπε να είναι σε καραντίνα.

Καλά να φοράνε μάσκα οι μαθητές, όχι από εκείνες που είχε δώσει στην αρχή που ήταν σαν καπέλα, αλλά σε πολλά σχολεία είναι στοιβαγμένοι ως 27-28 παιδιά στην τάξη που πολλές είναι και μικρές, αποδεικνύοντας ότι λείπουν σχολικές αίθουσες, εκπαιδευτικοί, οι 14 από τις 26 καθαρίστριες που έχει ο Δ. Τυρνάβου στα σχολεία, είναι μερικής απασχόλησης μη μπορώντας να καλύψουν τις ανάγκες καθαριότητας σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και γενικότερα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Γι΄ αυτό δικαιολογημένα χιλιάδες μαθητές, με τις κινητοποιήσεις τους απαίτησαν τα αυτονόητα, για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και καθαριστριών, μέτρα υγιεινής και μέσα προστασίας.

Και η κυβέρνηση αντι να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, τους είπε ότι είναι υποκινούμενοι, τους ειρωνεύτηκε γιατί ζήτησαν να μην δίνονται τα χρήματα του λαού στο ΝΑΤΟ, αλλά στην δημόσια εκπαίδευση, τους απείλησε με τους εισαγγελείς, έβαλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τη μεγάλη μαθητική διαδήλωση στην Αθήνα.

Και από πάνω θέλουν να τους στείλουν σαν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών αμέσως μόλις τελειώνουν το σχολείο, από τα 18 τους!

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από την υπεύθυνη στάση του λαού μας στη πρώτη φάση της πανδημίας, για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας από το αναμενόμενο δεύτερο κύμα και από τον κίνδυνο αδυναμίας κάλυψης οξυμένων αναγκών για άλλες ασθένειες.

Τα κρεβάτια σε ΜΕΘ για κορονοϊό στα 2 νοσοκομεία (ΠΠΝΛ, ΓΝΛ) που έχουν ορισθεί ως νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στην Θεσσαλία των 735.000 κατοίκων, είναι μόλις 26 και τα μισά περίπου είναι καλυμμένα αυτή τη στιγμή, τα κρεβάτια σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΠΠΝΛ είναι μόλις 16 με τα 15 να είναι καλυμμένα αυτή τη στιγμή!

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της χώρας, είναι μεγάλες, αφού οι ελάχιστες προσλήψεις που έκανε η κυβέρνηση ή χρηματοδοτεί η περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ, δεν είναι για μόνιμη απασχόληση, αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες δεν επαρκούν ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες, πολύ περισσότερο για τις συνθήκες της πανδημίας.

Τα Κ.Υ και του Τυρνάβου, που η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι μπήκαν κι αυτά στη μάχη κατά του κορονοιού, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, δεν έχουν ουσιαστικά εκπαίδευση για κάτι τέτοιο.

Και ενώ οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, κάνουν αναγκαία την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, με το προσωπικό τους, από την αρχή της πανδημίας, πολύ περισσότερο σήμερα που η κατάσταση χειροτέρεψε, η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνείται να το κάνει, αλλά συνεχίζει να σπρώχνει εκ νέου «πελατεία» στον ιδιωτικό τομέα, όπως και πριν την πανδημία, όπου λόγω των τεράστιων ελλείψεων, σοβαρά περιστατικά είτε περίμεναν σε πολύμηνες λίστες αναμονής στον δημόσιο τομέα Υγείας με κίνδυνο της ζωής τους ή αναγκάζονταν να ξεπαραδιάζονται, πηγαίνοντας στον ιδιωτικό.

Το ΚΚΕ ζητά να γίνουν άμεσα:

— Μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην δημόσια και ιδιωτική Υγεία και Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Εργοστάσια, στα Εργοτάξια, στα Σούπερ-Μάρκετ και μεγάλα Εμπορικά, στην εστίαση, στις δομές της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί), όπως και στους χώρους άθλησης, στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, Ρομά, προσφύγων και σε τόπους κατοικίας.

— Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Δημιουργία πολλών νέων κλινών νοσηλείας σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, πολλών νέων κλινών ΜΕΘ με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και γενικότερα.

— Επίταξη των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ. οι ΜΕΘ, για τα τεστ μοριακού ελέγχου).

— Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους.

— Δωρεάν χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και για τον πνευμονιόκοκκο.

— Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15.

— Ανάπτυξη δικτύου ΠΦΥ που θα εκφράζεται συγκεκριμένα και στα σχολεία. Με παρουσία νοσηλευτών στις σχολικές μονάδες, με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία.

— Έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, για καθαριότητα και έλεγχο εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και των ατομικών μέσων προστασίας, στις εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων.

  • Η πανδημία επέδρασε σαν καταλύτης για το ξέσπασμα μιας νέας βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα σημάδια ήταν ορατά από πριν. Η κρίση προέκυψε από την «κανονικότητα» του καπιταλιστικού συστήματος και κανένα μείγμα διαχείρισης δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωσή της.

 

Το δείχνει η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ, που αρχίζει και τελειώνει με τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ενώ για τους εργαζόμενους, με την ανοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσε σε αναστολή των λαικών αγώνων, με το γνωστό «μετά θα λογαριαστούμε», έχει μονιμοποίηση των δήθεν έκτακτων αντεργατικών μέτρων που πήρε με τις ΠΝΠ, αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση της μερικής απασχόλησης, επέκταση της τηλεργασίας, μειώσεις μισθών, νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, πλειστηριασμούς λαικών σπιτιών.

Σε συνέχεια του χουντικής έμπνευσης νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψήφισε το καλοκαίρι, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο ενάντια στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

 

Η θέση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, επιδεινώνεται, αφού αντι να στηριχθούν ουσιαστικά από το χτύπημα της πανδημίας, εξακολουθούν να πληρώνουν βαρείς φόρους, μεγάλες εισφορές σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Οι τιμές αγροτοπαραγωγού και κτηνοτρόφου είναι πολύ χαμηλές όπως στο γάλα, στο κρέας, σε μια σειρά φυτικά προϊόντα, την ώρα που οι εργαζόμενοι στις πόλεις τα πληρώνουν πανάκριβα.           Οι υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, έγιναν κι απ’ αυτή την κυβέρνηση αέρας κοπανιστός, ενώ στους εφοπλιστές, στις αεροπορικές εταιρίες, ιδιωτικές κλινικές δίνεται αφορολόγητο.

Και τούτη η κυβέρνηση εξακολουθεί για δέκατη συνεχή χρονιά να μην δίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, ούτε να αλλάζει τον κανονισμό που δίνει μικρές αποζημιώσεις στις ζημιές και όχι στο σύνολο τους και καθόλου στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

 

Τα έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, όπως αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, σε όλη τη χώρα, γίνονται με το σταγονόμετρο ή καθόλου, γιατί δεν συμφέρουν το κεφάλαιο, έχοντας τραγικές συνέπειες όπως αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά με τις πλημμύρες στην Καρδίτσα, τα Φάρσαλα, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν προσπαθεί να εμφανιστεί ότι διαφοροποιείται από την Ν.Δ, στη πράξη υιοθετεί την στρατηγική του κεφαλαίου, προσπαθώντας μάλιστα να παρουσιαστεί ως ο αυθεντικός εκφραστής της κρατικής παρέμβασης υπέρ του κεφαλαίου, ανταγωνιζόμενος με το ΚΙΝΑΛ για το ποιος εκπροσωπεί το χώρο της αμαρτωλής και δοκιμασμένης σοσιαλδημοκρατίας.

Αποδεικνύεται ότι όλα τα αστικά κόμματα, παρά τις επί μέρους διαφορές τους, έχουν και εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολική που στηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και τα στελέχη τους στην περιφέρεια και στους δήμους.

 

Χρειάζεται να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή πάλη για:

– Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ και οι μνημονιακοί νόμοι.

— Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να καλύπτει τις οξυμένες ανάγκες όλων των εργαζομένων και ανέργων, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της βαριάς φορολογίας των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ.

— Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

— 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

— — Άμεση στήριξη των αυτοαπασχολουμένων με κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και δημόσιο.

— Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα κέρδος που θα επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση της αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους γεωργούς και κτηνοτρόφους, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ζημιών και κεφαλαίου και αποζημίωση 100% από τον ΕΛΓΑ.              Η κυβέρνηση να τροποποιήσει τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων τσίπουρου – τσικουδιάς με βάση τις γενικές κατευθύνσεις, για να συμπεριληφθεί και το χύμα παραδοσιακό τσίπουρο των «καζανάδων», ώστε να μπορούν να αποστάξουν και να διαθέτουν ανεμπόδιστα.

— Κοινωνική Ασφάλιση υποχρεωτική για όλους, με μείωση έως κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων. Πλήρη σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Να πληρώσουν κράτος και κεφάλαιο.

— Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

— Να καταργηθούν ο νόμος περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμπληρώθηκε από τη Ν.Δ, ο νόμος περιορισμού των διαδηλώσεων που ψήφισε η Ν.Δ και να μην ψηφιστεί το Ν/Σ για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων.

 

Σύντροφοι και φίλοι

  • Οι αρνητικές για τους λαούς εξελίξεις που ζούμε σήμερα, στη χώρα μας, στο Αιγαίο, στη Ν/Α Μεσόγειο, στον ευρύτερο περίγυρο της, που επεκτείνεται απ’ τον Αραβικό Κόλπο και την Βόρεια Αφρική μέχρι τα Βαλκάνια και τις Βαλτικές Χώρες, με αμφισβήτηση και αλλαγή συνόρων, πολεμικές συγκρούσεις σε εξέλιξη ή προετοιμασία, πολύμορφες επεμβάσεις, χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, καταστροφές και εκατομμύρια πρόσφυγες, απορρέουν από τους άγριους ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών ενώσεων, κρατών (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσίας, Τουρκίας, Κίνας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ελλάδας), διαφόρων μονοπωλίων, για τον έλεγχο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου από τους ενεργειακούς κολοσσούς, επίσης των λιμανιών, των δρόμων περάσματος των αγωγών, την εμπλοκή των αστικών τάξεων της περιοχής που επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται και η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Τουρκίας-Ελλάδας, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με την αμφισβήτηση συνόρων και διεθνών συνθηκών.  Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αλλά και δυνάμεων της Ε.Ε, όπως η Γαλλία, με επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, είναι παράγοντας που κάνει πιο επικίνδυνη την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και μόνο το γεγονός ότι οι πολεμικοί στόλοι των δύο κρατών είναι παραταγμένοι σε θέση μάχης στην Αν. Μεσόγειο, αρκεί για να δείξει τους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, αλλά και για να καταρρίψει τα ψέματα που καλλιεργούν επί δεκαετίες και τώρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ότι αν η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ και τα έχει καλά με τις ΗΠΑ, αυτό θα προστάτευε τα σύνορα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα απότρεπε τον κίνδυνο του πολέμου.

Σήμερα χρεοκοπεί με πάταγο αυτή η θέση, με βάση την οποία γέμισαν την Ελλάδα αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, έστειλαν στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, πληρώνουν κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ για το ΝΑΤΟ.    Παρ΄ όλα αυτά, επίκειται νέος γύρος εξοπλισμών, που καλείται πάλι να πληρώσει ο ελληνικός λαός και που δεν γίνονται για την άμυνα της χώρας, όπως δείχνει η απόφαση αποστολής συστοιχίας «Πάτριοτ» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, που εξυπηρετεί τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ.

 

Η στάση των παραπάνω συμμάχων της ελληνικής αστικής τάξης, παρά τα – κατά καιρούς – λόγια «συμπάθειας», δεν μπορεί να κρύψει ότι υπαγορεύεται από την επιδίωξη ενίσχυσης των θέσεών τους στην περιοχή απέναντι σε Ρωσία, Κίνα, τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής – η οποία δέχεται κλονισμούς – και τη σταδιακή προώθηση της αναβάθμισης της Τουρκίας στο καθεστώς συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Οι συμφωνίες σκοπιμότητας, που υπέγραψε η κυβέρνηση της Ν.Δ με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών, είναι ενταγμένες στην προοπτική της συνδιαχείρισης και στον μεγαλύτερο ακόμα συμβιβασμό που θα ακολουθήσει με την Τουρκία.

Τέτοιες συμφωνίες ανοίγουν μόνο το νέο γύρο των αντιπαραθέσεων και πολεμικών συγκρούσεων, βάζοντας σε κίνδυνο τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς.  Είναι προσωρινές συμφωνίες ανάμεσα σε αστικές τάξεις, ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ενεργειακούς κολοσσούς, που προετοιμάζουν το νέο γύρο ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων.

ΣΥΡΙΖΑ & ΚΙΝΑΛ, παρά κάποιες επιμέρους διαφορές, για αντιπολιτευτικούς κυρίως λόγους, στηρίζουν την πολιτική και τις συμφωνίες που υπογράφει η Ν.Δ. Δεσμεύονται να τις τηρήσουν.

Το ελληνικό αστικό κράτος καθώς και όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την αστική τάξη, διεκδικούν να παίζουν ρόλο – κλειδί στη συμμετοχή εκμετάλλευσης του πλούτου της περιοχής, σε επικίνδυνα σχέδια για τους λαούς, αφού στηρίζουν έμπρακτα τον πολλαπλασιασμό στην Ελλάδα αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, την πλήρη ένταξη του ελληνικού στρατού στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οδηγούν στον πόλεμο, στην αλλαγή συνόρων, σε προσαρτήσεις, που γεννούν και το προσφυγικό.

Η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, που έχει στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας και την ανάπτυξη δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, έχει αποδεχτεί το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», τα σχέδια για παραπέρα επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με «οδηγό» τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Έχει μετατραπεί σε διευρυμένη βάση εξόρμησης των ΗΠΑ.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα. H υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αποκτούν πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζουν με την πάλη:

— Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε.

— Για να κλείσουν οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

– Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με τον λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που συμφέρει την Ελλάδα των εργατών, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών. Και όχι η Ελλάδα των μονοπωλίων, του κοσμοπολιτισμού του μεγάλου κεφαλαίου και των κάθε είδους πολιτικών διαχειριστών τους.

Αν οι λαοί στην περιοχή βαδίσουν το δικό τους δρόμο, θα βρουν λύσεις στις όποιες διαφορές, θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά και με ευημερία.

Σύντροφοι και φίλοι

ü   Απέναντι σ’ αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για την εργατική τάξη, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, η μόνη διέξοδος προς όφελός τους, είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για την οργάνωση της πάλης του με σκοπό την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση μια νέας κοινωνίας της σοσιαλιστικής κομμουνιστικής, με την ριζική αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας, με την κατάχτησή της από την εργατική τάξη και στην οικονομία, με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και κατανομής των προϊόντων, που με βάση τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, έξω από Ε.Ε, ΝΑΤΟ, μπορεί να αναπτύξει όλους τους τομείς της οικονομίας της χώρας μας (βιομηχανία, αγροτική παραγωγή, ενέργεια, μεταφορές, υπηρεσίες) προς όφελος του λαού.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που όχι μόνο έχει ως Πρόγραμμα του τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, δηλαδή αυτό το σύστημα που μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο, 5θήμερο, με ικανοποιητικούς μισθούς και εισόδημα, με σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση για όλους, σύγχρονη στέγη για όλους χωρίς να είναι εμπόρευμα, πολιτισμό, αθλητισμό δωρεάν, ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στην ανάπαυση, στις διακοπές και στον τουρισμό, την ισοτιμία της γυναίκας, δημόσια δωρεάν φροντίδα για τα παιδιά, την τρίτη ηλικία, τα ΑΜΕΑ, σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Γι’ αυτό δίνει τη μάχη, ο καθημερινός λαϊκός αγώνας για όλα τα προβλήματα, να συνδέεται μ’ αυτήν την προοπτική, γιατί αλλιώς ο λαός θα είναι διαρκώς εγκλωβισμένος στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος, θα αναζητά μάταια τη σωτηρία του από τις αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που ανεξάρτητα από το πώς αναπροσδιορίζονται, αποτελούν πιστούς υπηρέτες του καπιταλισμού.

Έχουμε αποδείξει, ότι μπορούμε να διεξάγουμε αυτό τον αγώνα με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας μας και προστασίας του λαού, σε συνθήκες πανδημίας, όπως η σημερινή, κόντρα σε απόψεις που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, τα τσιράκια της εργοδοσίας που ελέγχουν με νοθείες την ΓΣΕΕ και ενισχύουν τη συντηρητικοποίηση, το φόβο, την παθητικοποίηση, στον αφοπλισμό λαϊκών δυνάμεων. Ιδιαίτερα απέναντι στον αντικομμουνισμό και στην άποψη που καλεί σε «εθνική ομοψυχία και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων δυσκολιών» και που προβάλλεται τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ – στο όνομα μιας «υπεύθυνης» πλην όμως άσφαιρης αντιπολίτευσης – το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα, καλώντας ουσιαστικά τον λαό να υποστείλει τη σημαία των διεκδικήσεων για τις ανάγκες του, να συναινέσει στους στόχους της αστικής τάξης, παρουσιάζοντάς τους ως «εθνικούς» και -στην «καλύτερη» περίπτωση- να επιλέγει κάθε φορά τους διαχειριστές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

ü   Το ΚΚΕ, νοιώθει πολιτικά δικαιωμένο και για την ασίγαστη πάλη του χρόνια τώρα ενάντια στην ναζιστική Χ.Α, την οποία ήμασταν το μόνο κόμμα που την χαρακτηρίσαμε εξ’ αρχής ως εγκληματική οργάνωση και όχι ως ένα πολιτικό κόμμα, γιατί αυτός ο χαρακτήρας της πηγάζει από την απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία και απ’ αυτή την άποψη θεωρούμε σημαντική την απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας, που την καταδίκασε ως εγκληματική οργάνωση τα ηγετικά στελέχη της, τα οποία οδηγήθηκαν στην φυλακή αν και όχι με τις ανώτερες ποινές.

Το ΚΚΕ, με την καταδίκη της ναζιστικής Χ.Α ως εγκληματικής οργάνωσης, δεν υποστέλλει το μέτωπο απέναντι στην αντιδραστική ιδεολογία και πρακτική του φασισμού,  γιατί ο φασισμός δεν είναι μια ανωμαλία, έξω από τον καπιταλισμό, αλλά το πιο αντιδραστικό πρόσωπό του, που το στηρίζει και το ενεργοποιεί όταν το χρειάζεται για να χτυπήσει τους κομμουνιστές, το εργατικό-λαϊκό κίνημα και γι’ αυτό φτιάχνουν άλλες φασιστικές ομάδες με πρώην χρυσαυγίτες, σαν το κόμμα Κασιδιάρη, κ.α.

Γι’ αυτό η πιο συνεπής πάλη ενάντια στον φασισμό, είναι η πάλη ενάντια στον ίδιο τον καπιταλισμό που τον γεννά και τον χρησιμοποιεί, στον αντικομμουνισμό που κάνουν με παραλλαγές όλα τα αστικά κόμματα, η Ε.Ε, διάφορα ΜΜΕ, με τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και τη συκοφάντηση του αγώνα του ΚΚΕ, άλλοτε απροκάλυπτα και άλλοτε πιο ύπουλα, στοχεύοντας όμως πάντα στην υποταγή του λαού στο σύστημα.

Πάει πολύ να πανηγυρίζουν δήθεν η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, για την καταδίκη της Χ.Α και τη νίκη της δημοκρατίας, ενώ επί χρόνια οι κυβερνήσεις Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κάλυπταν την Χ.Α και την εγκληματική δράση της, την καλούσαν σε εκδηλώσεις, όπως και δήμαρχοι και περιφερειάρχες της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, επικαλούμενοι ότι ήταν κόμμα της Βουλής ή εκλεγμένοι στην Τ.Δ.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με την αλλαγή του νομικού πλαισίου βοήθησε να πάρουν μειωμένες ποινές οι εγκληματίες ναζιστές, αλλά και η κυβέρνηση της Ν.Δ απέρριψε ασυζητητί την τροπολογία του ΚΚΕ, για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στους κατάδικους εγκληματίες ναζί και όσους μετέχουν στην εγκληματική οργάνωση, για την αποπομπή τους από περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, που σε αρκετές περιπτώσεις τους έχουν και στις παρατάξεις τους!

Όταν εξακολουθούν ξεδιάντροπα να ταυτίζουν την απάνθρωπη ιδεολογία και δράση του φασισμού, που μάχεται για τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος, με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, που αποτελεί πολέμιο του φασισμού και του καπιταλισμού, που με ποτάμια αίματος και τους αγώνες εκατομμυρίων κομμουνιστών, πρώτα απ’ όλα της πρώην ΕΣΣΔ και άλλων χωρών, συντρίφθηκε το ναζιστικό τέρας της Γερμανίας και ο φασιστικός άξονας στον Β’ Π.Π, απελευθερώνοντας τους λαούς και τον δικό μας απ’ αυτό, που αντιπάλεψε την Χ.Α, φασιστικά καθεστώτα στη χώρα μας και διεθνώς που χρησιμοποίησε ο καπιταλισμός για τη σωτηρία του.

Που με την πρωτοπόρα δράση και τις αμέτρητες θυσίες των κομμουνιστών, για πάνω από 7 δεκαετίες η ανθρωπότητα γνώρισε τον σοσιαλισμό που απελευθέρωσε τον άνθρωπο από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης,  εξασφάλισε πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με πρωτόγνωρα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, συνέβαλε στην παγκόσμια ειρήνη.  Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, με τους αγώνες που μπροστάρηδες ήταν οι κομμουνιστές στην Ελλάδα και διεθνώς, απέσπασαν μια σειρά καταχτήσεις, που σήμερα παίρνονται πίσω, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την υποχώρηση του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Σύντροφοι και φίλοι

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πολύ περισσότερο που οι εξελίξεις μπορεί να είναι καταιγιστικές.  Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να δυναμώσει αποφασιστικά η συμπόρευση εργατικών, λαικών δυνάμεων με το ΚΚΕ, στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, στις πόλεις και στα χωριά. Να μπουν πολλοί νέοι αγωνιστές και αγωνίστριες στις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να το ενισχύουν και οικονομικά για να μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικό αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα, έχοντας εμπιστοσύνη ότι ποτέ το ΚΚΕ δεν θα δώσει στο αστικό κράτος το όνομα όποιου δίνει μια ενίσχυση.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες