ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Έπεσαν πρόστιμα για μη χρήση μάσκας το βράδυ του Σαββάτου

Πρώτο βράδυ χθες Σάββατο με τα νέα μέτρα να μπαίνουν σε ισχύ στη Λάρισα η οποία βρίσκεται στο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) που σημαίνει χρήση μάσκας παντού (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους), καθώς επίσης και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Η πλειοψηφία των Λαρισαίων επέδειξε υπακοή στα νέα μέτρα από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με ορισμένους ειδικά νεαρούς να χαλαρώνουν τις βραδινές ώρες, κάτι που κόστισε σε αρκετούς καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου “συνελήφθησαν” από την αστυνομία χωρίς μάσκα, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ. Μάλιστα τέτοιου είδους περιστατικά σημειώθηκαν και σε ολόκληρες παρέες που κυκλοφορούσαν στην πόλη και σε εξωτερικούς χώρους χωρίς την απαραίτητη μάσκα.

Μετά τις 12.30 το βράδυ τους Σαββάτου οι δρόμοι της Λάρισας άδειασαν με τους Λαρισαίους να είναι συνεπείς στους νέους κανόνες.

Θυμίζουμε πως ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από εργαζομένους και κοινό, καθώς και την υποχρέωση τηλεργασίας τουλάχιστον του 20% των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων θα επιβάλλονται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κυρώσεις.

Ειδικότερα, στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες, καθώς και τον περιορισμό κυκλοφορίας, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης του άρθρου 3, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.

Σχετικά με τη μετακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης «3» (όπου βρίσκεται η Λάρισα) και «4», εξαιρούνται:

  • Δημοσιογράφοι: απαιτείται δημοσιογραφική ταυτότητα (όπως και στο ανοιξιάτικο lockdown) και βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη
  • Δημόσιοι υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): άδεια κίνησης (apografi.gov.gr)
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας (στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη)

Εξαιρέσεις από την υποχρεωτική χρηστή μάσκας 

Τέλος, στις εξαιρέσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά: Σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται:

  • Οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.
  • Όσοι βρίσκονται μόνοι στο αυτοκίνητο ή με μέλη οικογένειας πρώτου βαθμού.
  • Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες