ΛΑΡΙΣΑ

Συνάντηση Χαρακόπουλου με Πρύτανη ΕΚΠΑ: Συνεργασία ΔΣΟ με Πανεπιστήμιο Αθηνών για Ορθόδοξη Κληρονομιά και Διαθρησκειακό Διάλογο

«Δραστηριοποιούμαστε με σκοπό την ενότητα των Ορθοδόξων, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης, ενώ παρεμβαίνουμε σε ζωτικά περιφερειακά και πλανητικά ζητήματα, όπως η ανάσχεση της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και η προάσπιση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση με τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Καθηγητή κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, με αντικείμενο την αναζήτηση κοινών πεδίων συνεργασίας της ΔΣΟ με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα με το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι «η αντίδραση απέναντι στο ανοσιούργημα δεν ήταν αυτή που αναμέναμε, ούτε από ορθόδοξες χώρες, ούτε από τον ΟΗΕ και την UNESCO, όπου υποτίθεται πως η Αγία Σοφία ήταν στον κατάλογο των υπό προστασία μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οφείλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε την ενημέρωση με κάθε τρόπο». Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την έκδοση ειδικού λευκώματος σε 4 γλώσσες με θέμα «Οι Αγίες Σοφίες ανά τον Κόσμο».

Διώξεις χριστιανών 

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η δυνατότητα της συμβολής του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ στη σύσταση «Παρατηρητηρίου για την Παρουσία και τις Διώξεις των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής» που απειλούνται με αφανισμό στο λίκνο του Χριστιανισμού. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική συγκρότησης Ομάδας Εργασίας με σκοπό τη σύνταξη και δημοσίευση μιας πολιτικής Διακήρυξης Κοινών Αξιών με την οργάνωση «The Muslim World League», που θα δίνει έμφαση στις παγκόσμιες αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ευημερούσας, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, συμμετείχαν επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών καθ. κ. Μιχαήλ Σπουρδαλάκης, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής καθ. κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ. Κώστας Μυγδάλης και η ομάδα του Κέντρου Αριστείας υπό την ευθύνη του καθ. κ. Σωτηρίου Δεσπότη.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη η συνεργασία να λάβει θεσμικό χαρακτήρα με τη σύνταξη μνημονίου, το οποίο θα υπογραφεί από την ηγεσία της ΔΣΟ και τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες