ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Όταν ανακαλύπτεις νέους τόπους στα δικά σου μέρη με οδηγό τον tripper.gr

Η Λάρισα βρίσκεται σε ένα προνομιούχο σημείο για όσους θέλουν να κάνουν ημερήσιες ή διήμερες εξορμήσεις ανακαλύπτοντας προορισμούς με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σε μικρή απόσταση ο Όλυμπος, ο Κίσσαβος, η Πίνδος, τα παράλια σε προκαλούν να τα ανακαλύψεις και να αντικρύσεις μοναδικές εικόνες κάθε εποχή του χρόνου.

Κάθε ταξίδι μικρό ή μεγάλο έχει να σου προσφέρει στιγμές ηρεμίας, όμορφες εικόνες και εμπειρίες που θα σε κάνουν πραγματικά πιο πλούσιο και γεμάτο!

Ξεκίνα το ταξίδι σου με διάθεση να ανακαλύψεις νέους τόπους και χωρίς το άγχος του να φτάσω γρήγορα να φύγω γρήγορα και να είμαι γρήγορα πίσω στην καθημερινότητά μου και το σίγουρο είναι πως θα επιστρέψεις με ένα μεγάλο χαμόγελο, περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία να αποδράσεις και να ξαναζήσεις αντίστοιχες εμπειρίες.

Πάμε μαζί να πάρουμε μια γεύση από τον Κίσσαβο λοιπόν.

Με το που αφήνεις πίσω σου την Λάρισα και κατευθύνεσαι προς το Συκούριο κατευθείαν αντικρύζεις τον Κίσσαβο με το χαρακτηριστικό σχήμα πυραμίδας να στέκεται μπροστά σου και να σε περιμένει.

Η μυτερή κορυφή του στο βάθος φαντάζει κάτι μακρινό , αλλά περίπου μία ώρα θα βρίσκεσαι εκεί και θα απολαμβάνεις τη θέα και το δρόμο που σε οδήγησε εκεί.

Αμέσως μετά το Συκούριο ακολουθούμε τη διαδρομή για το χωριό Σπηλιά, μια διαδρομή που πολύ γρήγορα αρχίζει να μας ανεβάζει υψομετρικά και πλέον το Συκούριο και ο κάμπος μέχρι τη Λάρισα βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο καθώς απολαμβάνουμε τη θέα από ψηλά.

Μια όμορφη διαδρομή ιδανική για εξόρμηση με μοτοσυκλέτα με αρκετές στροφές και πανέμορφα τοπία.

Συνεχίζουμε μετά την Σπηλιά για να επισκεφτούμε το ορειβατικό καταφύγιο του Κισσάβου που βρίσκεται στο τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και σχεδόν στην κορυφή του βουνού!

Εκεί θα σας περιμένει ο κ. Γιάννης με πολλές ιστορίες που έχει ζήσει στο βουνό. Το καταφύγιο όμορφο με πολλές φωτογραφίες και αντικείμενα που δίνουν χρώμα στο εσωτερικό του!

Η θέα μοναδική τόσο από το καταφύγιο όσο και καθώς οδηγείτε στο δρόμο προς αυτό.

Στο οπτικό σου πεδίο βλέπεις το Αιγαίο και την ακτογραμμή που αν ο καιρός το επιτρέπει φτάνει μέχρι την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική. Ο Όλυμπος στέκεται σχεδόν απέναντί σου και δεν χορταίνεις τη θέα από το σημείο.

Μετά το καταφύγιο συνεχίζουμε προς το χωριό Καρύτσα, το μπαλκόνι του Αιγαίου.

Αφού οδηγήσουμε για λίγο στον αυχένα μπαίνουμε στο πανέμορφο δάσος από οξιές που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Ο μικρός ασφαλτοστρωμένος πλέον δρόμος μέσα στο δάσος που θα μας οδηγήσει στην Καρύτσα είναι απολαυστικός και γεμάτος πανέμορφα κάδρα.

Αν δοκιμάσεις να μπεις σε κάποιον από τους δασικούς χωματόδρομους που θα δεις το τοπίο θα σε αποζημιώσει και θα φύγεις με πανέμορφες εικόνες στη φωτογραφική σου μηχανή! Κάθε εποχή τα χρώματα και η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική αλλά πάντα πανέμορφη σε αυτό το βουνό.

Φτάνοντας στην Καρύτσα πλέον το Αιγαίο είναι μπροστά μας αλλάζοντας εντελώς το τοπίο.

Από την Καρύτσα συνεχίζουμε για το παραλιακό χωριό Στόμιο ενώ το γαλάζιο της θάλασσας δίνει άλλο αέρα στην διαδρομή μας.

Λίγο πριν φτάσετε στο Στόμιο μπορείτε να επισκεφτείτε και το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, στο οποίο η πρόσβαση είναι εύκολη και απλά θα πρέπει να ακολουθήσετε την πινακίδα που υπάρχει πάνω στον δρόμο λίγο πριν το χωριό.

Στην παραλία του Στομίου και δίπλα στον φάρο μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας με θέα τη θάλασσα .

Περπατήστε στην παραλία που τέτοια εποχή προσφέρει ηρεμία καθώς απουσιάζουν τα πλήθη του καλοκαιριού απολαμβάνοντας τη θέα του ξύλινου γεφυριού στο σημείο που ο Πηνειός ενώνεται με το Αιγαίο.

Εκεί συχνάζουν και αρκετοί λάτρεις του kite-surf και όχι μόνο μιας και η μεγάλη παραλία είναι ιδανική για το χόμπι τους!

Από το Στόμιο συνεχίζουμε προς τα Τέμπη, τη διαδρομή που χωρίζει τον Όλυμπο από τον Κίσσαβο και σύντομα φτάνουμε στη διασταύρωση για το χωριό Αμπελάκια.

Ένα ιστορικό χωριό με πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια και αρχοντικά που αξίζει να επισκεφτείτε.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στα Αμπελάκια είχε δημιουργηθεί συνεταιρισμός από τους κατοίκους με εξαγωγές σε νήματα τα οποία έβαφαν με χρωστική από το φυτό ριζάρι. Πρόεδρος του συνεταιρισμού ήταν ο Γεώργιος Μαύρος ή Σβαρτς του οποίου το αρχοντικό αξίζει να επισκεφτείτε μιας και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής στο χωριό.

Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια και πάρτε μια γεύση της εποχής που το χωριό αποτελούσε σημαντικό κέντρο εξαγωγών της περιοχής.

Στην όμορφη πλατεία του χωριού και κάτω από τα πλατάνια μπορείτε να γευτείτε τους μεζέδες της ταβέρνας πριν αναχωρήσετε, ενώ πάντα απέναντί σας θα στέκεται ο Όλυμπος.

Κατηφορίζοντας το δρόμο της επιστροφής από τα Αμπελάκια χαμηλά κάτω θα δείτε τον Πηνειό να σχηματίζει όμορφα φιδάκια πριν μπει στην κοιλάδα των Τεμπών.

Με το που θα τελειώσει το κατέβασμα  στα Τέμπη πλέον η απόσταση από την Λάρισα είναι μόνο 15-20 λεπτά, τόσο θα σας χωρίζει από την αφετηρία σας, στην οποία όμως θα επιστέψετε γεμάτοι εικόνες μετά από μια σύντομη αλλά πανέμορφη εξόρμηση!

Συνολικά χιλιόμετρα διαδρομής- περίπου 110 χλμ

Συνολικός χρόνος οδήγησης – περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά

Ρεπορτάζ – φωτό: Θάνος Γούλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες