ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Εκδηλώσεις “Ιπποκράτης” – Η Αέναη Επιστροφή»: Επίκαιρος ο “Πατέρας της Ιατρικής” σε σχέση με την πανδημία

Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, με τον γενικό τίτλο «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή», παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου οι φορείς συνδιοργάνωσης .

Στόχος των εκδηλώσεων και φέτος είναι η σύνδεση της πόλης της Λάρισας με τον Ιπποκράτη και την Ιπποκρατική Ιδέα, καθώς ο «πατέρας» της Ιατρικής έζησε τα τελευταία του χρόνια και άσκησε την επιστήμη του στην περιοχή μας.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα έχουν διαφορετικό περιεχόμενο και προσανατολισμό λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του COVID-19, που δεν επέτρεψαν μεν τη διοργάνωση μιας μεγάλης καλλιτεχνικής εκδήλωσης, όπως τις προηγούμενες χρονιές, έδωσαν δε, την αφορμή για να παρουσιαστεί μια νέα πτυχή του έργου του Ιπποκράτη, αυτού που σχετίζεται με επιδημίες.

Η κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης είναι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Θερινό Σινεμά του Μύλου του Παππά με τον τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις επιδημίες από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα».

Ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης, στις δηλώσεις του τόνισε ότι τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη  Λάρισα», τους οποίους και ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε ότι «Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια με ένα σημαντικό στόχο, να συνδεθεί η πόλη μας με τον Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε τα τελευταία του χρόνια και άσκησε την επιστήμη του στην περιοχή μας». Στη συνέχεια σχολίασε τον διαφορετικό χαρακτήρα που θα έχουν οι εκδηλώσεις φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών και παρουσίασε το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης ζήτησε την ευαισθησία της πόλης για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται με τη συνεργασία όλων των δομών προκειμένου να μπει στο DNA της Λάρισας η Ιπποκρατική Ιδέα.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας και γ.γ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς δήλωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πιστή στο ραντεβού της συμμετέχοντας και συνδιοργανώνοντας και φέτος με τους λοιπούς φορείς τις εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμή του Ιπποκράτη, η αξία του έργου του, όπως τόνισε “είναι ανεκτίμητη και άλλαξε τον ρου ιατρικών επιστημών έκτοτε”. Εν συνεχεία ανέφερε ότι ο Ιπποκράτης υπήρξε από τους πρώτους που αντιμετώπισε πανδημίες στην αρχαιότητα και ότι αυτή είναι μια πτυχή του έργου του Ιπποκράτη που δεν είναι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό.

Τόνισε δε, ότι οι εκδηλώσεις φέτος είναι αφιερωμένες σε όλους τους υγειονομικούς που δίνουν την μάχη τους ανά τον κόσμο και κλείνοντας επεσήμαινε πως «αυτό το διάστημα ξαναθυμηθήκαμε τη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων και των δομών της πόλης», αναφερόμενος στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης.

Ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε ότι ο Ιπποκράτης με τον τρόπο που αντιμετώπισε τις κρίσεις πανδημίας και με ότι έχει γράψει σχετικά παραμένει επίκαιρος καθώς τα διδάγματά του ακολουθούν και σήμερα οι ειδικοί ανά των κόσμο”, δηλώνοντας ότι “Είναι τιμή για την Λάρισα η ύπαρξη του εν λόγω ιατροφιλοσόφου”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κάνοντας ειδική μνεία στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνο Σάπκα και την ιδιαίτερη συμβολή και το έργο του.

«Έχει καθιερωθεί η Λάρισα ως ιατρική πόλη, γεγονός που αποδεικνύει η συνεργασία των φορέων και η στήριξη των συμπολιτών» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και πρόσθεσε ότι «είναι όσο ποτέ επίκαιρες οι αναφορές του Ιπποκράτη σε συμπτώματα, διαγνώσεις και αντιμετώπιση των επιδημιών, οι οποίες επικαιροποπιοημένες ισχύουν και σήμερα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας τόνισε τα εξής: «Είναι ιδιαίτερη τιμή μου να μιλήσω για τις αιτίες των ασθενειών των λοιμών, έτσι όπως τις προσέγγισε ο Ιπποκράτης και να αναλύσω σε ποιες περιπτώσεις δέχτηκε και σε ποιες όχι να βοηθήσει και για ποιο λόγο».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας στη δήλωσή διευκρίνισε ότι φέτος η Αντιδημαρχία δεν ήταν σε θέση λόγω των συνθηκών να διοργανώσει μια μεγάλη εκδήλωση ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ετοιμάσαμε ένα βίντεο αφιερωμένο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, το οποίο θα προβληθεί για πρώτη φορά στην εκδήλωση της Παρασκευής και εν συνεχεία θα συνεχίσει να προβάλλεται διαδικτυακά».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 μ.μ. στο Θερινό Κινηματογράφου του Μύλου του Παππά:  «Αντιμετωπίζοντας τις επιδημίες από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα». Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:

  • ο Καθηγητής Λοιμοξιολογίας – Επιδημιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ο κ. Τσιόρδας, ο οποίος θα απευθύνει το χαιρετισμό του με βιντεοσκοπημένο μήνυμα το περιεχόμενο του οποίου θα αναφέρεται στους βασικούς σταθμούς της επιδημίας COVID στην Ελλάδα.
  • ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιπποκράτης στη Λάρισας κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας με θέμα «Δεν είναι το τόξο του Απόλλωνα είναι ή φύση και ο άνθρωπος».
  • ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χατζηχριστοδούλου», με θέμα «Η αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας»

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου και ώρα 9:00-14:00μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας, εθελοντική αιμοδοσία.

Εύη Μποτσαροπούλου 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες