ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στα «μαύρα» το Νοσοκομείο Βόλου: «Γιατί Αλέξανδρε;»

Το ερώτημα, που καίει τους συναδέλφους του Αλεξ. Δούρα, οι οποίοι είναι σοκαρισμένοι από το τραγικό τέλος – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Νοσοκομείο Βόλου, που πενθεί έναν υπέροχο επιστήμονα και άνθρωπο

H λέξη θλίψη είναι λίγη για να περιγράψει τα συναισθήματα, που κυριαρχούν στην πόλη του Βόλου για το απρόσμενο τέλος, που επέλεξε να βάλει στη ζωή του ο γνωστός και διακεκριμένος καρδιολόγος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, Αλέξανδρος Δούρας, στα 61 του χρόνια.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως ο άνθρωπος, που αφιέρωσε τη ζωή του να σώζει τους συνανθρώπους του, εκείνος που ακόμη και στις «μαύρες» του, έβρισκε τη δύναμη να εμψυχώνει τους άλλους, ασθενείς, φίλους και συναδέλφους, αποφάσισε να προβεί στο απονενοημένο διάβημα και να φύγει από τη ζωή με τραγικό και επώδυνο τρόπο.

Ο γιατρός, πατέρας δύο παιδιών, 24χρονου αγοριού και 17χρονης κόρης, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του από την πρώην σύζυγό του, λίγο πριν τις 11 το βράδυ προχθές Πέμπτη. Τον αναζητούσε και επειδή δεν απαντούσε στις κλήσεις της, μετέβη στο σπίτι του για να δει τι συμβαίνει. Δυστυχώς ο Αλέξανδρος Δούρας είχε «φύγει». Η εύθραυστη ψυχολογία του νίκησε τη θέλησή του για ζωή. Και όμως, όπως έλεγαν χθες συγκλονισμένοι οι συνάδελφοί του, το τελευταίο διάστημα έδειχνε να έχει ξεπεράσει προβλήματα ψυχολογικής φύσεως. Ελεγε ο ίδιος ότι νιώθει καλά. Μόλις προχθές μαζί με τους υπόλοιπους γιατρούς της Καρδιολογικής Κλινικής σχεδίαζαν τα επόμενα βήματα. Ζήτησε μάλιστα συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου για να του παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Θα διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή

Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε να σπεύσει στο σπίτι του από την πρώην σύζυγό του και φιλικό πρόσωπο. Από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια. Στο σπίτι του Αλέξανδρου Δούρα έσπευσε επίσης πλήρωμα της μονάδας του ΕΚΑΒ, η οποία ωστόσο δεν παρέλαβε τη σορό του, απλά πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.

Από την Αστυνομία παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Την προανάκριση ανέλαβε το Α.Τ. Βόλου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αυτόχειρας δεν άφησε σημείωμα.

H κηδεία του Αλέξανδρου Δούρα θα τελεστεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 17.30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στο νέο Κοιμητήριο στη θέση «Κούκος».

Τραγικές στιγμές στο Νοσοκομείο

Λίγα λεπτά αφότου έγινε γνωστή η τραγική είδηση του θανάτου του, πολλοί ήταν εκείνοι που εύχονταν να πρόκειται για κακόγουστη φάρσα. Ηθελαν να πείσουν τον εαυτό τους ότι όλα είναι ψέματα και ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα δουν ξανά τον Αλέξανδρο να καβαλά την αγαπημένη του μηχανή και να ξεχύνεται στους δρόμους για να «ρουφήξει» τη ζωή. Ο ιατρικός κόσμος ντύθηκε στα μαύρα.

«Ηθελε να μας καθησυχάσει. Μας ξεγέλασε. Γιατί Αλέξανδρε;», αναρωτιόνταν χθες με δάκρυα στα μάτια συνάδελφός του, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Χθες το πρωί στο Νοσοκομείο Βόλου εκτυλίχτηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Γιατροί από όλα τα τμήματα, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι σε βαρύ πένθος θρηνούσαν τον δικό τους άνθρωπο. Πολλοί έσπευσαν στο νεκροτομείο, όπου φυλάσσεται η σορός του μέχρι να γίνει η νεκροψία – νεκροτομή, για να τον αποχαιρετήσουν. Με πρόσωπα αυλακωμένα από τον πόνο και τη θλίψη, με δάκρυα στα μάτια και συγκλονισμένοι όλοι τους, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν την απώλεια.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Γιάννης Ντόκος, τονίζοντας ότι ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση και αξιοπρέπεια το λειτούργημά του. Ειδικότερα η ανακοίνωση είναι η εξής: «Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝ Βόλου Αχιλλοπούλειο εκφράζουν τα θερμά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια για την ξαφνική απώλεια ενός εξαίρετου Επιστήμονα, του Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου Αλέξανδρου Δούρα, ο οποίος υπηρέτησε με αφοσίωση και αξιοπρέπεια το λειτούργημά του».

Πλούσια επιστημονική πορεία

Ο εκλιπών έγινε διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής το 2015. Κατά τη διάρκεια της θητείας του η Καρδιολογική αναβαθμίστηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα το Αχιλλοπούλειο να καταστεί ένα σημαντικό Καρδιολογικό Κέντρο. Χάρη στις δικές του προσπάθειες λειτουργεί κέντρο εμφύτευσης μονίμων βηματοδοτών, ενώ πρωταγωνίστησε στη δημιουργία αιμοδυναμικού κέντρου στο Νοσοκομείο, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Ο Αλέξανδρος Δούρας είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας επί προεδρίας Ματθαίου Δραμητινού.

Στο Νοσοκομείο εργαζόταν αρχικά ως ειδικευόμενος και έπειτα ως ειδικός από το 1990. Για πολλά χρόνια επίσης διατέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Αχιλλοπούλειου.

Ηταν πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πτυχίο 1984), ενώ είχε ειδικευθεί στην καρδιολογία στην Αθήνα, πρώτα στην «Η Ελπίς» και μετά στον «Ευαγγελισμό». Στα φοιτητικά του χρόνια είχε δραστηριοποιηθεί έντονα, ιδιαίτερα στο κίνημα ενάντια στον Ν.815. Το κίνημα πήρε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις και έμεινε γνωστό ως «ο Μάης του ’68 στην Ελλάδα». Το 1996 διορίστηκε επιμελητής β’ στο Νοσοκομείο Βόλου. Το 2001 μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδοκαρδιολογία, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στην Αθήνα. Το 2006 μετεκπαιδεύτηκε στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων, στο Νοσοκομείο Brompton του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 2009 ίδρυσε το Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων, στο Νοσοκομείο Βόλου. Το 2016 ανέλαβε συντονιστής διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου. Αναβάθμισε τον τεχνολογικό εξοπλισμό του Τμήματος και το 2017 εγκαινιάστηκε το Εργαστήριο Βηματοδοτών – Βηματοδοτικό Κέντρο. Το διάστημα 2014-2016 υπήρξε αντιπρόεδρος και το 2016-2018 πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας, ενώ ήταν μέλος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Νοσοκομείου επί σειρά ετών και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τρεις θητείες. Πρόεδρος του 1ου στην Ελλάδα Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων, γνωστού ως ΚΕΣΑΑΜ, του οποίου εκπόνησε και τον Οργανισμό Λειτουργίας.

Ηταν έντονα πολιτικοποιημένος στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στις αρχές του 2000 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Δημοκρατική Συνεργασία στον Δήμο Βόλου με υποψήφιο δήμαρχο τον Απ. Φοινικόπουλο.

Τον Μάιο του 2014 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Βόλου με την παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης» με επικεφαλής τον Μαργαρίτη Πατσιαντά, με τον οποίο ήταν και στενοί φίλοι, θέση από την οποία είχε παραιτηθεί τον Ιούλιο του 2015.

Στις εκλογές του Μαΐου 2019 είχε κατέλθει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές με την παράταξη «Μαζί για τον Βόλο» και τον Ιάσονα Αποστολάκη.

Συγκλονίζουν οι αποχαιρετισμοί

Τον Αλέξανδρο Δούρα αποχαιρετούν με ανακοινώσεις τους ο ιατρικός κόσμος, οι συνάδελφοί του, ο ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες, που μέσω της προσωπικής του σελίδας στο fb, με λόγια που ραγίζουν καρδιές, μιλούν για τον αγαπημένο τους γιατρό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αναφέρει: «Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είμαστε συγκλονισμένοι από την αιφνίδια απώλεια του αγαπητού μας συναδέλφου Αλέξανδρου Δούρα. Ο εκλιπών υπήρξε δραστήριο μέλος του Συλλόγου μας, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Σ.Μ., ενώ συγχρόνως υπήρξε και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Η συνδικαλιστική του παρουσία, η σημαντική επιστημονική του δραστηριότητα, η ασυμβίβαστη συμμετοχή του στα κοινά της πόλης και η γενικότερη δημιουργική παρουσία του στην κοινωνία καθιστούν την απώλειά του οδυνηρή και δυσαναπλήρωτη. Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του αγαπητού μας συναδέλφου, δηλώνοντας ότι η ξεχωριστή και σημαντική παρουσία του θα παραμείνει αξέχαστη για όλους τους συναδέλφους του».

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Μαγνησίας εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον πρώιμο και άδικο χαμό του διακεκριμένου συναδέλφου μας. Η δραστήρια ζωή και η σταδιοδρομία ήταν ταυτισμένες με την ανάπτυξη ευαίσθητων τμημάτων του νοσοκομείου μας. Η κοινωνία μας είναι πια ακόμη φτωχότερη».

Σε ανάρτησή του στο facebook, με αφορμή την αυτοκτονία του Βολιώτη καρδιολόγου Αλέκου Δούρα, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει τα εξής: «Η είδηση του θανάτου του καρδιολόγου Αλέξανδρου Δούρα μοιάζει σαν ψέμα. Εχοντας πλούσιο επιστημονικό έργο αποτέλεσε στυλοβάτη του Νοσοκομείου μας και της Καρδιολογικής Κλινικής και βοηθώντας με πραγματικό ζήλο πολλούς συμπολίτες μας.
Ενας άνθρωπος που από τα μαθητικά του χρόνια αγωνίσθηκε για τα ιδανικά της Δημοκρατίας, της Αριστεράς, της αλληλεγγύης και της κοινωνική προσφοράς.
Η πόλη μας γίνεται φτωχότερη. Καλό ταξίδι, Αλέξανδρε».

«Η κατάθλιψη είναι ένα ύπουλο κακό που μπορεί να χτυπήσει τον καθένα. Ειδικότερα ανθρώπους με όμορφη ψυχή. Μπορεί να έχεις λεφτά, μπορεί να έχεις μια πολύ καλή δουλειά που αγαπάς, να είσαι εξαιρετικός σε αυτή, να χαίρεις της εκτίμησης όλων, αλλά όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε αυτό το σκοτεινό τέρας. Από τον Αλέκο Δούρα έμαθα πολλά, περισσότερα από όσο νόμιζε, διότι αυτά δεν περιοριζόντουσαν στα κοινά της πόλης. Συζητήσεις, χιούμορ, δίκυκλες βόλτες, αγνή ψυχή. Πάντα μέσα στην καρδιά μου. Καλό του ταξίδι», έγραψε ο Ιάσων Αποστολάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα μας μείνει αξέχαστη η ανατρεπτική του ματιά

Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσαν η ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η Επιτροπή Υγείας Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Οπως αναφέρεται «με αισθήματα βαθειάς οδύνης εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του συντρόφου μας Αλέκου Δούρα, ο οποίος εδώ και λίγες ώρες δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.
Ο Αλέκος Δούρας υπήρξε διακεκριμένος γιατρός, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Βόλου, ενώ το αποτύπωμά του ήταν έντονο σε πολλές πτυχές της δημόσιας ζωής της πόλης μας. Ηταν πάντα ένας μαχητής του δημόσιου συστήματος υγείας, η συνεισφορά του στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Βόλου και ιδιαίτερα της καρδιολογικής κλινικής είναι ανεκτίμητη.
Η ανατρεπτική του ματιά, η ποιότητα που χαρακτήριζε την παρουσία του και η προθυμία του να πάρει μέρος σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα για μια καλύτερη ζωή θα μας μείνουν αξέχαστες».

Ανακοίνωση εκδόθηκε επίσης από το ΜέΡΑ 25 Μαγνησίας στην οποία τονίζεται: Συγκλονισμένοι διαβάσαμε την αναπάντεχη «αναχώρηση» του Αλέκου Δούρα. Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, υπερασπιστής του δημόσιου συστήματος υγείας, παρών σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, στα κοινά, κι όμως… Δεν προλάβαμε Αλέκο, ούτε την συζήτηση μας για αυτό που ονομάζαμε κοινωνική αριστερά να ολοκληρώσουμε. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους οικείους του, στους συναδέλφους του, στους πολλούς φίλους του και στους συντρόφους του».

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες