ΛΑΡΙΣΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»  στη Λάρισα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου,  οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» και στη Λάρισα.  Τα μέλη του ΚΚΕ και  της ΚΝΕ  απέδειξαν για άλλη μια φορά , ότι με πνεύμα οργανωμένης απειθαρχίας μπορούν να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας . Έτσι φρόντισαν ώστε η Κοίτη του Πηνειού να προσαρμοστεί για να προφυλαχτεί η υγεία όλων των μελών, των φίλων και επισκεπτών και πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (τήρηση αποστάσεων – καθιστοί θεατές – χρήση μάσκας – αντισηπτικά).

Με τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, οι νέοι της πόλης,  οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι  κάθε ηλικίας έστειλαν το μήνυμα  της οργάνωσης της αντεπίθεσης για τη δική τους εξουσία, ώστε να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες τους.

Το Φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό η Αγγέλα Τσιάτσιου, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λάρισας  της ΚΝΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ισχυρό αίσθημα ευθύνης, όπως επίσης και το ότι μπορούμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προσαρμόζοντας τη λειτουργία και τη δράση μας. Αυτή η στάση καθώς και συνολικότερα διάφορες αγωνιστικές δράσεις που παίρνουμε, πηγάζουν από την πεποίθησή μας ότι ο λαός πρέπει να μείνει δυνατός και υγιής, με τη δράση του, να διεκδικήσει, να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να βγει νικητής.»

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα «Σταυροδρόμια του κόσμου» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, από τη μουσικοθεατρική ομάδα «Κιθαροαφηγήματα» . Ακολούθησε αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ .

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώθηκαν με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, ο Θοδωρής Χιώνης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Όλη αυτή την περίοδο το ΚΚΕ, η ΚΝΕ κρατήσαμε ψηλά τη σημαία του αγώνα, λογαριαζόμαστε κάθε στιγμή κι όπως χρειάζεται για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των νέων, του λαού. Αυτή η δράση τροφοδότησε το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σε μια σειρά χώρους.  Το φεστιβάλ έχει τη δική του συμβολή σε αυτή την αναμέτρηση, σε συνθήκες που είναι απαραίτητο όσο ποτέ να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και δράση για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Το ανατρεπτικό πολιτικό του μήνυμα μπορεί να εμπνεύσει περισσότερους νέους και νέες  που δεν θέλουν, που δεν έχουν κανένα λόγο η ζωή τους να ξοδευτεί άσκοπα μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας, των πολεμικών εμπλοκών και συγκρούσεων.

Για να πάρουμε ανάσα, για νικήσει η ζωή! Για να μην αφήσουμε στα χέρια των εκμεταλλευτών, στο σάπιο σύστημα τους, τις κυβερνήσεις τους, να βάζουν τη ζωή μας στο ζύγι και να παίζουν την Υγεία μας στο «τζόγο» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων».

Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπαίνουμε μπροστά, παλεύουμε για την οργάνωση των εργατικών – λαϊκών αγώνων για όλα τα προβλήματα, για να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του.

«Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός, να μην πληρώσει ξανά ο λαός». Αυτή τη κατεύθυνση ενισχύουμε, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις για να πληρώσει, να χάσει το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ καλεί σε πλατιά μαχητική συμπόρευση, σε μαζική συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, στους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών, των αγροτών, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, των μαθητών. Τα αγωνιστικά σκιρτήματα της προηγούμενης περιόδου δεν ήτανε λίγα. Δείχνουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός πυρήνας που θα μπει μπροστά στις εστίες αγώνα, στις εστίες διεκδίκησης που πρέπει να φουντώσουν. Για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας Για να καταργηθούν οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος. Για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων .

Για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών ενάντια στην κρατική καταστολή και τις απαγορεύσεις.

Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ –ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Δεν υπάρχει διέξοδος για το λαό, περιμένοντας λύσεις από τα πάνω, με το λαό στη γωνία. Αυτό το δοκιμάσαμε κι έχουμε πικρή γεύση. Δεν αποτελεί κάτι διαφορετικό η εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων που υπηρετούν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πραγματική αλλαγή είναι να αρχίσει να παίρνει την υπόθεση στα χέρια του ο εργαζόμενος λαός. Να οργανώνεται. Δυναμώνοντας, μαζικοποιώντας τα συνδικάτα, αγκαλιάζοντας τους ανοργάνωτους νέους, τους άνεργους. Να αλλάζει την κατάσταση σε εργατικές οργανώσεις, πετώντας έξω τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.  Να ριζώσει η κοινή δράση με την αγροτιά, τους φτωχούς επαγγελματίες της πόλης, τη νεολαία. Να φτιάχνει τη δική του Κοινωνική Συμμαχία. Να αμφισβητεί την εξουσία των λίγων, που δεν μας αφήνουν να ζήσουμε σε έναν κόσμο ειρηνικό με ευημερία, όπως θα μπορούσαμε να ζούμε.

Σε αυτή τη πορεία το ΕΚ Λάρισας που συμπληρώνει φέτος 110 χρόνια ζωής, μπορεί να συμβάλει κάνοντας βήματα μπροστά δίνοντας  νέα πνοή στη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων, στο ζωντάνεμα των μαζικών διαδικασιών στα Συνδικάτα, στη πολύμορφη συλλογική τους δράση . Για να συγκεντρωθούν και να  συντονιστούν οι δυνάμεις που έχουν συμφέρον να παλέψουν για την έξοδο και από την σημερινή κρίση σε όφελος της εργατικής τάξης, των αγροτών των αυτοαπασχολούμενων βιοπαλαιστών, των επιστημόνων, της νεολαίας. Γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος με την εργοδοσία, το κράτος της και τους μηχανισμούς του, όσες μορφές και αν αλλάζει, είναι σκληρός και δύσκολος.

Ποτέ  τίποτα δεν χαρίστηκε…

Όσο δυναμώνει η εργατική – λαϊκή πάλη, η διεκδίκηση, όσο αποκτά πιο μαζικά χαρακτηριστικά, όσο βαθαίνει ο προσανατολισμός απέναντι στη καπιταλιστική ιδιοκτησία, το αστικό κράτος, τις κυβερνήσεις, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τόσο θα είναι δυνατόν να βάζει εμπόδια, να ξηλώνει τον αρνητικό συσχετισμό, να αποσπά και να μετρά νίκες.

Όσο δυναμώνει η προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κι όχι τη κερδοφορία των λίγων τόσο μεγαλύτερη δυναμική θα αποκτήσει ο αγώνας σήμερα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα διαμορφώνονται οι όροι για ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων, για υπεράσπιση κατακτήσεων, με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, ανοίγοντας το δρόμο για μια άλλη οργάνωση της κοινωνία και της οικονομίας, με την εργατική εξουσία.

Τίποτα δεν μένει στατικό για πάντα. Αυτό που σήμερα μοιάζει ακλόνητο, αύριο θα τρανταχτεί.

Η δράση μας σήμερα μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, προετοιμάζοντας την εργατική τάξη για τη μεγάλη και αποφασιστική αναμέτρηση.

Ο νόμος που ψήφισαν στη Βουλή για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν είναι ένδειξη της δύναμής τους, αλλά απόδειξη της αδυναμίας τους. Στα μέτωπα πάλης θα κριθεί το να μείνει στα χαρτιά.

Το σύστημά τους δεν  μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του λαού. Κι ότι ζούμε αναδεικνύει τη βαρβαρότητα και τη χρεοκοπία του. Ότι  η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο τα κέρδη των λίγων, η εξουσία στα χέρια μιας κοινωνικής μειοψηφίας, των εκπροσώπων των μονοπωλιακών ομίλων, γίνεται εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Γι αυτό σε όσους δικαιολογημένα αναρωτιούνται αν η κατάσταση θα µμπορούσε να είναι διαφορετική, απαντάτε κατηγορητικά, ΝΑΙ.

– Αν η χώρα µας είχε αναπτύξει τις µεγάλες παραγωγικές δυνατότητές της κόντρα στο µμοντέλο της λεγόμενης «εξωστρέφειας», που θυσιάζει υπαρκτές δυνατότητες στο βωµό του καπιταλιστικού κέρδους.

-Αν ο ελληνικός λαός δεν πλήρωνε ένα δυσβάσταχτο χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος, αν δεν πλήρωνε δις ευρώ κάθε χρόνο για τις πολεµικές ανάγκες και τους αµερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασµούς.

-Αν η Ελλάδα ήταν αποδεσμευμένη απ’ τη µέγγενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

-Αν υπήρχε κοινωνική ιδιοκτησία στα µέσα παραγωγής, επιστημονικός κεντρικός σχεδιασµός, µε εργατικό έλεγχο, εργατική εξουσία.

Σε αυτή τη προοπτική υπάρχει ελπίδα.

Με το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” “Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή” δυναμώνουμε τη δική μας αντεπίθεση. Γιατί αυτό είναι το σύγχρονο και καινοτόμο. Μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Να είστε όλοι γεροί, δυνατοί και καλό αγώνα.»

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία με τους «Λάτρεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως μια μέρα πριν τις εκδηλώσεις , πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή , παράσταση καραγκιόζη για παιδιά μικρών ηλικιών.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες