ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Τα αγάλματα περιμένουν»: Το ταξίδι του «Θεσσαλικού» έφτασε στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας μαγεύοντας το κοινό (φωτο)

Στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας έφτασε το ταξίδι της παράστασης «Τα αγάλματα περιμένουν» του Θεσσαλικού Θεάτρου το βράδυ της Τρίτης.

Το ερώτημα «τι θα σώζαμε σήμερα σε περίοδο κινδύνου», έμπνευση του οποίου στάθηκε η επιχείρηση Απόκρυψης των αρχαιοτήτων όλων των Μουσείων της χώρας το 1940 αντήχησε στα αρχαίο μάρμαρα του θεάτρου.

Στο έργο του Ανδρέα Φλουράκη με τη σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού, συνδυάζεται το αφηγηματικό στοιχείο από ντοκουμέντα της εποχής της Απόκρυψης του 1940, με τη μυθοπλασία: εικόνες ενός σύγχρονου κόσμου σε περίοδο αποσύνθεσης, φθοράς, εικόνες ανθρώπων χαμένων στην άγνοια και την εικονική πραγματικότητα, ανθρώπων που ερμηνεύουν τη ζωή με όρους NETFLIX.

Αυτοί οι διασκορπισμένοι άνθρωποι, οι μοναχικοί και απελπισμένοι – τα «μελλοντικά αγάλματα» – δίπλα στα απομεινάρια του Ελληνικού Πολιτισμού αποκτούν ένα χαρακτήρα ανησυχητικό, μελαγχολικό, απόκοσμα επικίνδυνο.

Πρόκειται για σύγχρονα, αντι-ηρωικά πρόσωπα που μπαίνουν  στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου και αυτή η τολμηρή και ριψοκίνδυνη επιλογή, ίσως ανοίγει έναν  δρόμο για τη διερεύνηση της σχέσης μας με την αρχαιότητα.

Τι είναι τα αγάλματα για τα αγόρια των γυμναστηρίων, για τις καθαρίστριες των μουσείων, για τα παιδιά των κλαμπ και των μπαρ της παραλίας, για όλα τα πρόσωπα που περπατούν σήμερα μπροστά από τα μνημεία και τα αρχαία θέατρα;

Την παράσταση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, η βουλευτής Λάρισας κ. Στέλλα Μπίζιου, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Κυριακή Σπανού, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης.

Στην παράσταση έπαιξαν οι: Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Ανδρομάχη Μακρίδου, Αθηνά Σακαλή, Βάνα Σλέιμαν, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες