ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέδουσες στον Παγασητικό: Ποιες είναι οι επικίνδυνες και ποιες οι ακίνδυνες (φωτο – βίντεο)

Τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Παγασητικός όσο και άλλες παραλίες της Ελλάδας έχουν γεμίσει με μέδουσες. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιες είναι ακίνδυνες και ποιες μπορούν να προκαλέσουν πόνο και τσούξιμο με αποτέλεσμα να βλέπουμε σκηνές πανικού ακόμη κι όταν στη θάλασσα υπάρχουν οι λεγόμενες σαλούφες που είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο.
Πάμε όμως να τις ξεχωρίσουμε:
Οι μέδουσες αποτελούν μια μεγάλη ομάδα οργανισμών του ζωοπλαγκτού που υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες και ζουν σε όλα τα βάθη. Η εμφάνισή τους στις παραλίες εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα. Επειδή η κίνησή τους είναι πολύ αδύναμη, δεν μπορούν να πάνε αντίθετα στα ρεύματα. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.
Επιμέλεια: Γιώργος Αποστολακόπουλος

Οι τσούχτρες μοβ χρώματος προκαλούν τσούξιμο
Την κοινή μέδουσα ο Ελληνικός λαός την ονομάζει τσούχτρα, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό. Στην Ελλάδα, η μόνη μέδουσα που είναι και τσούχτρα είναι μοβ χρώματος με 8 λεπτά πλοκάμια και 4 παχύτερα και ονομάζεται Pelagia noctiluca («Πελαγία που λάμπει στο σκοτάδι»).

Αν εκεί που κολυμπάτε αντιλήφθητε ότι υπάρχουν τσούχτρες, με το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα, θα πρέπει να απομακρυνθείτε προκειμένου να μην υποστείτε το τσίμπημά τους. Αν όμως σας τσιμπήσει μία τσούχτρα αρχικά θα πρέπει να ξεπλύνετε την περιοχή με θαλασσινό νερό, αφαιρώντας έπειτα τα κολλημένα πλοκάμια και στη συνέχεια να τοποθετήσετε στο σημείο του τσιμπήματος κρύες κομπρέσες ή πάγο. Μόλις ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να εφαρμόσετε στην περιοχή μια κορτιζονούχο κρέμα ή εναλλακτικά κομπρέσες με ξίδι και νερό. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν καλό είναι να επισκεφτείτε γιατρό καθώς υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε ένεση κορτιζόνης.

Ακίνδυνες οι καφέ μέδουσες ή σαλούφες
Οι καφέ μέδουσες που συνήθως συναντάμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις θάλασσες είναι οι λεγόμενες σαλούφες και είναι ακίνδυνες.
Αντίθετα όπως είπαμε και νωρίτερα οι σαλούφες είναι ακίνδυνες και αν δεν σας ενοχλούν αισθητικά, μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα δίπλα τους. Μπορείτε ακόμη και να τις αγγίξετε χωρίς να πάθετε τίποτα.

Δεν εμφανίζονται σε βρώμικες θάλασσες…
Η εμφάνιση των μεδουσών δεν είναι δείγμα ότι η θάλασσα είναι βρώμικη, αλλά οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, η υπεραλίευση που λιγοστεύει τα ψάρια που τρώνε οι μέδουσες, η κλιματική αλλαγή κ.α.

Δεν βγάζουμε τις σαλούφες στην παραλία
Γιατί δεν πρέπει να βγάζουν οι πολίτες τις μέδουσες έξω στην παραλία:
- Οι μέδουσες έτσι και βγουν έξω στην παραλία με την ζέστη αρχίζουνε να μυρίζουνε άσχημα μετά από λίγη ώρα. Άρα είναι μια ακόμα εστία μόλυνσης που δεν πρόκειται να κάτσει κανένας να την καθαρίσει.
- Οι μέδουσες τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη.
- Και στην τελική οι μέδουσες θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες.
Πηγή: thenewspaper.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις