ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η Ιατρική της Λάρισας στις 300plus καλύτερες του κόσμου και τις 150 καλύτερες της Ευρώπης

Τεράστιο άλμα προόδου σημείωσε το Ιατρικό Τμήμα Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην παγκόσμια «Κατάταξη της Σαγκάης», επίσημα γνωστής ως Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU).

Το Τμήμα Ιατρικής συγκαταλέγεται στις 300-400 καλύτερες θέσεις Ιατρικών Σχολών του κόσμου (στη θεματική ενότητα αξιολόγησης Clinical Medicine που αφορά στο Τμήμα Ιατρικής)). Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Τμήμα Ιατρικής ταξινομείται σε τόσο περίοπτη θέση, ισοβαθμώντας στην Ελλάδα με τα Τμήματα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκαταλέγεται στις θέσεις 200-300.

Στα κριτήρια αξιολόγησης της Σαγκάης λαμβάνονται υπόψιν ο συνολικός αριθμός δημοσιευμένων εργασιών μελών του Τμήματος, οι αναφορές των εργασιών αυτών από εργασίες τρίτων, ο αριθμός εργασιών σε υψηλού δείκτη απήχησης επιστημονικών περιοδικών και ο βραβεύσεις των μελών του Τμήματος.

Ανάλογη αλματώδη πρόοδο έχει επιδείξει το Τμήμα Ιατρικής και σε άλλες λίστες αξιολόγησης που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο την επιτυχημένη προσπάθεια των καθηγητών, ερευνητών , φοιτητών, διδακτικού, εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, του Τμήματος να αναβαθμίσουν το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και όλα αυτά σε μια μακρόχρονη περίοδο συρρίκνωσης των μελών ΔΕΠ του Τμήματος και των Τμημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων γενικότερα (με αποχωρήσεις μελών και συνταξιοδοτήσεις) και παρά την πενιχρή οικονομική υποστήριξη από την Πολιτεία σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης.

Τέλος όπως αποκαλύπτουν τα συγκριτικά στοιχεία (αριθμός μελών ΔΕΠ, συνολικά έτη λειτουργίας κλπ), το Τμήμα Ιατρικής της Λάρισας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυναμική συγκριτικά με τα υπόλοιπα Τμήματα Ιατρικής της χώρας.

Γράφει ο Δημήτρης Μπογδάνος – Καθηγητής Παθολογίας & Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις