ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ορεινές εξορμήσεις στο νομό Λάρισας: Το απόλυτο αντίδοτο στη ζέστη του Αυγούστου (φωτο)

Όταν βρίσκεσαι στην δροσιά ενός καστανιώνα και κάνεις βουτιές σε καταρράκτες και κελαρυστά ποτάμια, δύσκολα ζηλεύεις αυτούς που λιάζονται σε ξαπλώστρες στα παράλια…

Οι ορεινοί όγκοι του νομού Λαρίσης, ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, δίνουν στον επισκέπτη άπειρες δυνατότητες για αποδράσεις, κάθε εποχή του χρόνου και ειδικά το καλοκαίρι. Πεζοπορία στα ήρεμα ορεινά μονοπάτια, αλλά και η ορεινή ποδηλασία είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις για να περάσετε όμορφα.

Ο μυθικός Όλυμπος έχει κάτι μοναδικό να προσφέρει συνδυάζοντας την δροσιά των σχεδόν 3.000 μέτρων ύψους του με την ολυμπιακή ακτή της Πιερίας. Διαθέτει ασφαλή μονοπάτια, που χαρίζουν ατέλειωτες ώρες πεζοπορίας στους επισκέπτες που μπορούν να φτάσουν σε κάθε γωνιά του βουνού και να απολαύσουν τους γραφικούς οικισμούς. Αρκετοί από αυτούς έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί. Το μονοπάτι Ο2 δε, που διασχίζει τον Όλυμπο από βορρά προς Νότο και τον συνδέει με το Πήλιο προσφέρει μερικές καλές επιλογές ακόμη και για αρχάριους για απολαύσουν δροσιά και υπέροχα τοπία.

Όλυμπος

Χωρισμένος στα δύο,  ο Όλυμπος με το «μακεδονικό» και το «θεσσαλικό» του πρόσωπο, προσφέρει από τη μια το Λιτόχωρο και τον γραφικό Παλαιό Παντελεήμονα με την πλακόστρωτη πλατεία του και το ενετικό κάστρο, το φαράγγι του Ενιπέα, την Άνω Σκοτίνα, που προσφέρεται για βόλτες ανάμεσα στα πανέμορφα αρχοντικά και τα πετρόχτιστα σπιτάκια του 17ου αιώνα.

Ραψάνη

Aπό την άλλη τη Ραψάνη με το διάσημο κρασί της, την Καλλιπεύκη, σε υψόμετρο 1.054 μέτρων με τα όμορφα πευκοδάση που την περιβάλλουν και την Κρανιά μέ τις πέτρινες βρύσες της, που αποκαλείται και «μπαλκόνι του Ολύμπου», χάρη στην πανοραμική θέα που προσφέρει σε ολόκληρη την κοιλάδα μέχρι τα παράλια.

Καλλιπεύκη

Στην περιοχή θα βρείς το ανεξερεύνητο σπήλαιο Μοριά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που βρίσκεται κοντά στο χωριό και το πευκόδασος στη θέση Ανήλιο.

Στο «έτερον δέος» του Ολύμπου, στον Κίσσαβο, θα βρεις το χωριουδάκι της Όσσας και τα γνωστά Αμπελάκια με το «Σπίτι του Σβαρτς», το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο σπίτι του Θανάση Χαμαϊδή, ο οποίος το είχε μετατρέψει σε μυστικό τυπογραφείο επί Κατοχής.

Αμπελάκια

Στην ανατολική πλευρά του Κισσάβου δε, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλά ορεινά χωριά.

Στην Καρίτσα πρέπει να πας στην τοποθεσία Αριόπρινο για πικνίκ, όπου το δασαρχείο έχει διαμορφώσει έναν πολύ ωραίο χώρο με παγκάκια, τραπέζια και θέσεις για μπάρμπεκιου.

Καρίτσα – Αριόπρινο

Η διαρομή από Καρίτσα μέχρι τη Σπηλιά είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές σε ελληνικό βουνό· το δάσος με τις οξιές, τα έλατα και τις καστανίες είναι τόσο πυκνό σε κάποια σημεία που λες πως ο ήλιος δεν φτάνει στη γη. Στην περιοχή υπάρχει και το Φαράγγι της Καλυψούς, με τους υπέροχους καταρράκτες και τις λιμνούλες που σχηματίζονται, στο οποίο μπορέις είτε να κάνεις πεζοπορία είτε κάνιονινγκ απολαμβάνοντας ταυτόχρονα βροσερές βουτιές στα κρυστάλλινα νερά.

Φαράγγι της Καλυψούς

Το τρίπτυχο Αγιά, Μεταξοχώρι, Μεγαλόβρυσο σε ξεναγεί στα μοναδικά νεοκλασικά που μαρτυρούν την οικονομική άνθηση της περιοχής με την εξαγωγή νημάτων και κουκουλιών κατά το 17ο και 18ο αιώνα. Η διαδρονή δε από την ορεινή Μελιβοία μέχρι την γραφική Άνω Σωτηρίτσα είναι εξαιρετική. Το άρτια οργανωμένο πεζοπορικό μονοπάτι το οποίο ξεκινά από τη Μελιβοία και καταλήγει μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή στις ακτές του Αιγαίου κοντά στην Κάτω Σωτηρίτσα είναι σίγουρα το highlight της περιοχής (υπολογίστε περίπου 3 ώρες).

Μεταξοχώρι

Τέλος, αξίζει να επισκεφτεί κανείς το υπέροχο δάσος του Πολυδενδρίου που βρίσκεται στο Μαυροβούνι, ένα βουνό συνδετικό κρίκο του πηλιορείτικου τοπίου με αυτό του Κίσαβου. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο οργανωμένα δάση αναψυχής στην Ελλάδα. Και είναι αλήθεια πως το δασαρχείο της περιοχής έχει κάνει εκπληκτική δουλειά με χώρους διαμορφωμένους για περιήγηση, πικνίκ, πεζοπορία ή ποδήλατο. Εκτείνεται σε 35.000 στρέμματα (ένα κομμάτι του είναι πάρκο και το υπόλοιπο άγριο δάσος) από τα 1.000 μ. υψόμετρο μέχρι τις ακτές του Αιγαίου.

Κάθε φορά που κάθεσαι κάτω από τη σκιά ενός θεόρατου πλάτανου καταλαβαίνεις ότι η γαλήνη δεν είναι άπιαστο όνειρο και σκέφτεσαι ότι οι νησιώτικες διακοπές μπορούν να περιμένουν κι άλλο, ότι και το επόμενο καλοκαίρι, εδώ θα σε βρει.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες