ΛΑΡΙΣΑ

Παραδόθηκε σε κυκλοφορία ο κυκλικός κόμβος της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα Φάρσαλα με την εικαστική εγκατάσταση των Μυρμιδόνων

Κώστας Αγοραστός: «Παραδίδουμε έναν σύγχρονο κυκλικό κόμβο, ο όποιος αλλάζει την αρχιτεκτονική της κυκλοφορίας στην περιοχή»

Παραδόθηκε σε κυκλοφορία, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κυκλικός κόμβος  που βρίσκεται στην διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Φαρσάλων με την Εθνική οδό Λάρισας  Φαρσάλων. Πρόκειται για τον πρώτο από τους δύο κυκλικούς κόμβους του έργου «Κατασκευή 2 κυκλικών κόμβων στην Ε.Ο Λάρισας –Φαρσάλων»,   προϋπολογισμού 3.450.000 ευρώ με  χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα  Δημοσίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο δεύτερος  κυκλικός κόμβος, κατασκευάζεται στη διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Λάρισας με την οδό Φαρσάλων. Οι  δύο κυκλικοί κόμβοι σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος του άξονα της ε.ο. Λάρισας – Φαρσάλων την αναβάθμιση του οποίου ανέλαβε μετά από συντονισμένες προσπάθειες η  Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε πρώτο στάδιο, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την ευθύνη  ολοκλήρωσης των μελετών  και σε δεύτερο στάδιο, την κατασκευή του νέου οδικού άξονα.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός: «Παραδίδουμε έναν σύγχρονο κυκλικό κόμβο, ο όποιος αλλάζει την αρχιτεκτονική της κυκλοφορίας στην περιοχή, δημιουργεί ασφάλεια και αυτορρύθμιση της κυκλοφορίας στην είσοδο των Φαρσάλων. Στον κόμβο αυτό σημειώνονταν κατά το παρελθόν αρκετά ατυχήματα, τα οποία πλέον αποφεύγονται χάρη σ’ αυτόν τον κυκλικό κόμβο. Στα Φάρσαλα έχουμε ολοκληρώσει αρκετά έργα και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο για την συνεργασία. Βέβαια εδώ στον κόμβο αυτό αναδεικνύουμε και την ιστορία των Φαρσάλων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες μας που είχαν τον σχεδιασμό και την επίβλεψη του έργου, την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και τον καλλιτέχνη ο οποίος είχε την έμπνευση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που γίνεται μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το έργο. Τα έργα είναι για να συζητούνται, για να κριτικάρονται, για να θυμίζουν την ιστορία μας και να δημιουργούν μεγαλύτερη αυτογνωσία. Το έργο αυτό είναι διαφορετικό και όπως όλα τα έργα σε άλλους αρέσουν και σε άλλους όχι. Ένας πίνακας ή ένα τραγούδι μπορεί να αρέσει σε εσένα και σε κάποιον άλλο να μην αρέσει. Ο σχεδιασμός μας πλέον είναι κάθε κυκλικός κόμβος να έχει πλέον και ένα έργο τέχνης και αυτό θα γίνει και στους υπόλοιπους κόμβους. Να σημειώσω ακόμη ότι ως Περιφέρεια αναλάβαμε την μεγάλη ευθύνη του δρόμου Φάρσαλα – Λάρισα. Έχουμε ήδη δημοπρατήσει τις συμπληρωματικές μελέτες ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ώριμο έργο και κατόπιν να αναζητήσουμε χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να το εντάξουμε και να προχωρήσουμε στην κατασκευή.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου σημείωσε τα εξής: «Θα ήθελα να  ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την παρουσία του εδώ σήμερα στην πόλη μας, αλλά πολύ περισσότερο για το σπουδαίο αποτύπωμα που αφήνει με το έργο της στην περιοχή η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο νέος κυκλικός κόμβος τον οποίο βλέπουμε, άλλαξε άρδην την εικόνα της εισόδου των Φαρσάλων. Το δε καλλιτεχνικό έργο, που τον κοσμεί, έρχεται από τα βάθη της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, βασισμένο στο μύθο των μυρμηγκιών, που ο βασιλιάς των θεών Δίας, μεταμόρφωσε σε ατρόμητούς Μυρμιδόνες, τους πολεμιστές του Αχιλλέα που έμειναν στην ιστορία για την γενναιότητα τους. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό έργο που φέρει την υπογραφή του Κώστα Αγοραστού, τον οποίο θέλω για πολλοστή να ευχαριστήσω για την διαρκή του συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου μας».

 

Στοιχεία του έργου

Η  τροποποίηση των δύο  ισόπεδων κόμβων (μορφής σταυρού) στον άξονα  της ε.ο. Λάρισας – Φαρσάλων σε κυκλικούς,  έλαβε υπόψη:

– τους αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους που εμφανίζουν οι συγκεκριμένοι κόμβοι και κατά συνέπεια τις αυξημένες πιθανότητες ατυχημάτων και

– τα πλεονεκτήματα των κυκλικών κόμβων έναντι των σηματοδοτούμενων και συγκεκριμένα:

-Η αυξημένη ασφάλεια αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κυκλικών κόμβων, σε σχέση με άλλα είδη κόμβων, εξ’ αιτίας της μικρής ταχύτητας που επιβάλλουν, ενώ παρουσιάζουν λιγότερα συνολικά σημεία εμπλοκής και εξάλειψη εμπλοκών αριστερής στροφής.

-Η δυνατότητα αναστροφής, η οποία έχει εξαιρετική σημασία κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών στη χώρα

-Δεν απαιτείται φωτεινή σηματοδότηση των ισόπεδων κόμβων (μείωση του χρόνου αναμονής, μείωση του κόστους συντήρησης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης).

-Απαιτούν λιγότερο χώρο αποθήκευσης για ουρές στις προσβάσεις των κόμβων, επιτρέποντας μικρότερες αποστάσεις μεταξύ μελλοντικών κόμβων.

Ο κυκλικός κόμβος στα Φάρσαλα

Η διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Φαρσάλων με την Εθνική οδό Λάρισας – Λαμίας αποτελείται από:

-Την κεντρική νησίδα (συνολικής διαμέτρου d=22.00m), που είναι η διαμορφωμένη περιοχή στο κέντρο του κυκλικού κόμβου, γύρω από την οποία γίνεται η κυκλοφορία.

-Το βατό κράσπεδο (apron area) συνολικού πλάτους μετά των κρασπεδορείθρων 2,50μ.

-Το πλάτος του κυκλικού δακτυλίου Wκ. Το κυκλικό οδόστρωμα έχει πλάτος b=10,0m και περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας από 5,00μ έκαστη.

-Την εξωτερική διάμετρο του εγγεγραμμένου κύκλου ,έχει τιμή D=48.00m.

-Η αποχέτευση των ομβρίων από το κατάστρωμα της οδού γίνεται με ελεύθερη ροή στο έρεισμα της και κατόπιν στους υφιστάμενους αποδέκτες παραπλεύρως της οδού.

Έχει  τοποθετηθεί οριζόντια και κατακόρυφη  μόνιμη σήμανση και  σύστημα ασφάλισης οχημάτων (Σ.Α.Ο). Επιπλέον  έχουν εγκατασταθεί σε όλο το μήκος της έκτασης του φωτιστικά σώματα οδικού φωτισμού τύπου βραχίονα, ο οποίος  είναι τελευταίας τεχνολογίας με φωτεινές πηγές τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής (LED), προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

-Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, έως και 85%

-Καλή απόδοση χρωμάτων, καθιστώντας ευκολότερο για τους χρήστες τον προσανατολισμό τους

-Μεγάλη διάρκεια ζωής, μέχρι και 100.000 ώρες και λιγότερη συντήρηση

-Ενιαίο, υψηλής ποιότητας λευκό φως, με θερμοκρασία χρώματος 3.000Κ

Οι Μυρμιδόνες

Στον  κυκλικό  κόμβο   έχει τοποθετηθεί γλυπτό του εικαστικού  Γ. Σακαλλίδη με τίτλο ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ «ΑΥΤΑΡ ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΑΥΤΙΚΑ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣΣΙ ΦΙΛΟΠΤΟΛΕΜΟΙΣΙ ΚΕΛΕΥΣΕ ΧΑΛΚΟΝ ΖΩΝΝΥΣΘΑΙ ΖΕΥΞΑΙ Δ’ ΥΠ’ ΟΧΕΣΦΙΝ ΕΚΑΣΤΟΝ ΙΠΠΟΥΣ», ( Ομήρου  Ιλιάδα Ψ’ 128-132 ). Είναι η στιγμή που ο Αχιλλέας ρίχνει τους Μυρμιδόνες στη μάχη: «Τότε ο Αχιλλέας αμέσως τους φιλοπόλεμους Μυρμιδόνες διέταξε  χαλκό να ζωστούν και να ζεύξει  καθένας στα άρματα τους  ίππους».

Οι Μυρμιδόνες ήταν αρχαίος πολεμικός λαός που κατοικούσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Φθία – δηλαδή τη σημερινή νοτιοανατολική Θεσσαλία και την περιοχή της βορειοανατολικής Φθιώτιδας- και ήταν υπήκοοι του Αχιλλέα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, αρχικά οι Μυρμιδόνες ήταν κάτοικοι της Αίγινας. Αυτοί δημιουργήθηκαν από τον Δία,  που μεταμόρφωσε σε ανθρώπους τα μυρμήγκια του νησιού, για να μην είναι ο γιος του Αιακός μόνος εκεί  και χωρίς υπηκόους.

Κατά τον Όμηρο οι Μυρμιδόνες ήταν πολεμικός λαός με αρχηγό τον Αχιλλέα. Το βασίλειό τους εκτεινόταν από τα Φάρσαλα, τον Σπερχειό ως τη Μελιταία, τη Φθία και την Αλόπη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες