ΛΑΡΙΣΑ

Οι «χρυσές» εποχές των βίντεο κλαμπ στη Λάρισα – Μόλις ένα «παραδοσιακό» απέμεινε στην πόλη (φωτο)

Η δεκαετία του ’80 αποτέλεσε τη γενέτειρα των βίντεο κλαμπ στη Λάρισα με τη λειτουργία τους να υπολογίζεται πως στην πόλη μας ξεκίνησε περί το 1984.

Μιλάμε για μια εποχή που στους δέκτες της τηλεόρασής τους οι τηλεθεατές είχαν μόλις δύο επιλογές, την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ. Τα βίντεο κλαμπ ήρθαν για να καλύψουν αυτό το κενό, προσφέροντας στο «διψασμένο» κοινό πλήθος επιλογών… Ο ξένος και ο ελληνικός κινηματογράφος ζωντάνεψαν στη μικρή οθόνη, αποτελώντας πλέον ευπρόσιτο αγαθό για το ευρύ κοινό.

Φωτογραφία από το αρχείου του κ. Ταξιάρχη Βούντα (Ο ίδιος στο μέσο της φωτογραφίας φορώντας το μαύρο κουστούμι)- Χορός στο Κέντρο «Ιφιγένεια» 14/3/88

Όπως εξιστορεί στο onlarissa.gr ο πάλαι πότε πρόεδρος του Συλλόγου των ιδιοκτητών βίντεο κλαμπ στη Λάρισα και ιδιοκτήτης του βίντεο κλαμπ «Βιντεόραμα» κ. Ταξιάρχης Βούντας στις «καλές εποχές» της βιντεοκασέτας υπήρχαν γύρω στα 15-18 καταστήματα, με την κάθε συνοικία να έχει το δικό της.

Θυμάται όταν από τα βίντεο κλαμπ «έφευγαν» από 700 – 1000 κασέτες μέσα σε μία ημέρα, ενώ ειδικά κοντά σε εορτές, τα βίντεο κλαμπ έμεναν σχεδόν χωρίς εμπόρευμα, γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον των Λαρισαίων.

Φωτογραφία από το αρχείου του κ. Ταξιάρχη Βούντα – Χορός στο Κέντρο «Ιφιγένεια» 14/3/88

Μεγάλο κομμάτι της πίτας, είχαν ανέκαθεν οι ταινίες δράσεις, αλλά όπως τονίζει ο κ. Βούντας, υπήρχε κάτι για όλους και κάθε κατηγορία είχε το κοινό της.

Τον ίδιο καιρό άνθισε o κλάδος των «τολμηρών ταινιών», με δύο σχετικά βίντεο κλαμπ στην πόλη, τα οποία στεγάζονταν σε δεύτερους ορόφους κτηρίων για… ευνόητους λόγους.

Φωτογραφία από το αρχείο του Θάνου Βαλιάκου – Το παλιό Βίντεο Zoom, στη φωτογραφία ο κ. Νίκος Βαλλιάκος

Με την επάνοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης τα βίντεο κλαμπ πέρασαν μία μίνι κρίση τη δεκαετία του ’90, κατάφεραν όμως να αντέξουν.

Ο άλλοτε κραταιός σύλλογος διοργάνωνε κάθε χρόνο χορούς για την κοπή πίτας του, όπου καλεσμένοι ήταν μεγάλα ονόματα της βιντεοκασέτας, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες. Μερικά από τα ονόματα που βρέθηκαν κατά καιρούς στη Λάρισα είναι ο Στάθης Ψάλτης, ο Κώστας Καραγιάννης, ο Κρις Σφέτας, η Καίτη Φίνου, ο τραγουδιστής Αντύπας, ο Βασίλης Μαλούχος και πολλοί άλλοι.

Φωτογραφία από το αρχείο του Θάνου Βαλιάκου – Το παλιό Βίντεο Zoom

Πολύ σημαντικός παράγοντας που αύξησε το «προσδόκιμο ζωής» των βίντεο κλαμπ ήταν η τεχνολογία του DVD, η οποία έδωσε νέα πνοή στον κλάδο.

Το τελικό χτύπημα στον άλλοτε κραταιό κλάδο έδωσε η αύξηση των ταχυτήτων στις συνδέσεις του ίντερνετ. Μέσα στη δεκαετία της κρίσης τα εναπομείναντα καταστήματα έκλεισαν, με μοναδικό πλέον εκπρόσωπο της «παλιάς φουρνιάς», το «Βίντεο Zoom» που βρίσκεται επί της οδού Ηπείρου, πλησίον του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη αλυσίδα την οποία ξεκίνησε περί το 1986 ο Νίκος Βαλλιάκος έφτασε μέχρι και τα 4 καταστήματα εντός της Λάρισας. Φυσικά το πέρασμα του χρόνου έφερε τις αλλαγές του αφήνοντας μόνο ένα κατάστημα πλέον.

Φωτογραφία από το αρχείο του Θάνου Βαλιάκου – Το παλιό Βίντεο Zoom

Όπως αναφέρει στο onlarissa.gr ο γιος του, Θάνος Βαλλιάκος, μετά τη χρυσή περίοδο της βιντεοκασέτας, όπου οι Λαρισαίοι νοίκιαζαν με τη… σακούλα τις βιντεοταινίες και την επάνοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης, τα βίντεο κλαμπ γνώρισαν μία μεγάλη περίοδο άνθισης ξανά στη Λάρισα, χάρη στην τεχνολογία του DVD, με τα καταστήματα να αγγίζουν μέχρι και τα 27 εντός της πόλης! Η συνέχεια βέβαια γνωστή…

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των τηλεθεατών αυτές έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό όμοιες με τις παλαιότερες δεκαετίες, με τις ταινίες δράσης να αποτελούν ακόμη το αγαπημένο είδος των Λαρισαίων, ενώ αρκετή πέραση έχουν και οι παιδικές ταινίες.

Αν και το προϊόν δεν έχει αλλάξει, στο βίντεο κλαμπ πωλούνται πλέον τόσο παιχνίδια όσο και βιβλία. Παράλληλα στο «Βίντεο Ζουμ» υπάρχει σε αρχείο μια μεγάλη συλλογή παλιών ταινιών.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες