ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ξενοδόχοι εναντίον AIRBNB στη Μαγνησία και για τον κορωνοϊό

Καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, έχει εντάξει στους παρόχους του προγράμματος “Τουρισμός για όλους, το υπουργείο Τουρισμού, επιδοτώντας εμμέσως τα καταλύματα αυτά, που λειτουργούν χωρίς να υπόκεινται σε προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και τα οποία σε αντίθεση με τα νομίμως λειτουργούντα πάσης φύσεως καταλύματα, δεν είναι υπόχρεα στην καταβολή πλήθους επιβαρύνσεων (φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη, κ.λπ.), εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου πρωτοφανούς κρίσης για τον Τουρισμό, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

«Αλητεία, ντροπή και ασέβεια»

Ιδιαίτερα σκληρός και επικριτικός στην απόφαση αυτή εμφανίζεται ο Βολιώτης αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κώστας Λεβέντης σε δήλωσή του:

«Αν τελικά θα εφαρμοστεί είναι αλητεία εμπαιγμού στην κανονικότητα της τουριστικής αγοράς. Αν τελικά θα εφαρμοστεί είναι ντροπή και ασέβεια προς τους χιλιάδες ξενοδόχους που επιμένουν να στηρίξουν την τουριστική δραστηριότητα σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Αν τελικά θα εφαρμοστεί είναι εμπαιγμός προς τους χιλιάδες ξενοδόχους που επένδυσαν κεφάλαια που δεν υπήρχαν, στα πρωτόκολλα προστασίας αλλα πίστεψαν και και που ακολούθησαν το κάλεσμα του Πρωθυπουργού να κάνουν το καθήκον τους.

Τελικά θα επαναλάβω τόσο μεγάλη ηλιθιότητα διακατέχει τους αποφασίζοντες και προσπαθούν μέσα από αστερίσκους να βάλουν τις “υγειονομικές βόμβες μέσα στα σπίτια μας” και να τινάξουν κυριολεκτικά στον Αέρα την όλη προσπάθεια μας στον “ασφαλή” τουρισμό για την χώρα μας.»

Το ιστορικό

Στην προκήρυξη του προγράμματος, υπήρχε μια “γκρίζα ζώνη”, καθώς στην σελίδα 10, γινόταν αναφορά στα καταλύματα που είχαν δικαίωμα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ως ακολούθως:

“Κατά την αίτησή τους οι πάροχοι δηλώνουν την κατηγορία του καταλύματος τους εκ των κάτωθι:
▪ Ξενοδοχεία
▪ Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων.
▪ Σύνθετα τουριστικά καταλύματα
▪ Ξενώνες φιλοξενίας νέων
▪ Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
▪ Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες/επαύλεις (βίλες)
▪ Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα
▪ Ενοικιαζόμενες κατοικίες /διαμερίσματα”.

Ωστόσο, στο νόμο 4276 που αναφέρονται οι πάσης φύσεως τουριστικές επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά στην τελευταία κατηγορία “Ενοικιαζόμενες κατοικίες /διαμερίσματα”. Επιπροσθέτως, η προκήρυξη ζητά, “Για τις κατηγορίες καταλυμάτων όπου από τις ισχύουσες διατάξεις απαιτείται, ζητείται η επισύναψη:
Ειδικό Σήμα Λειτουργίας εν ισχύ ή Αποδεικτικό Γνωστοποίησης Λειτουργίας Τουριστικού Καταλύματος (Αρχική ή και Μεταβολή, εφόσον υπάρχει)”.
Η πρόβλεψη αυτή, φωτογραφίζει επίσης τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες καταλυμάτων, έχουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Αποδεικτικό Γνωστοποίησης Λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την δημοσιοποίηση της προκήρυξης, οι φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου, επικοινώνησαν με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, θέτοντας το θέμα αυτό, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν εντοπίσει στις σχετικές λίστες καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κατόπιν αυτών, ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Τουρισμού, ζήτησαν να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα το πιστοποιητικό Πυρασφάλειας, χωρίς ωστόσο, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, να γίνει κάτι τέτοιο.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες