ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κρίση στους δικηγόρους του Βόλου – Πτώση 35%

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε χθες στα Δικαστήρια του Βόλου μετά από πρόσκληση του Πρωτοδικείου. Κλιμάκιο δύο ατόμων μετέβη στο δικαστικό μέγαρο στις 9.00 το πρωί και έλαβαν δείγματα από συνολικά 20 δικαστικούς υπαλλήλους, δικαστές και εισαγγελείς. Μάλιστα το κλιμάκιο θα βρεθεί ξανά αύριο Τετάρτη στα δικαστήρια προκειμένου να προχωρήσει σε 20 νέες δειγματοληψίες.

Στο μεταξύ,  μειωμένη ήταν τους τελευταίους επτά μήνες η δικηγορική ύλη, λόγω του «λουκέτου» στα δικαστήρια του Βόλου από τις 13 Μαρτίου. Σημάδια «ανάκαμψης» διαφαίνονται τους τελευταίους δύο μήνες, όπου και ξαναλειτούργησαν κανονικά τα δικαστήρια.

Ειδικότερα, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο υπήρξε σταθεροποίηση, και σε κάποιο βαθμό και μικρή αύξηση των δεικτών δικηγορικής δραστηριότητας, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία των γραμματίων προείσπραξης που εκδίδονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

Ωστόσο η συνολική εικόνα του τελευταίου επταμήνου, από 1 Ιανουαρίου έως 31 Ιουλίου του 2020, είναι σαφέστατα πτωτική συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

«Αυτή η πτώση ανέρχεται στο ποσοστό του 35% περίπου, με κύρια αιτία τους καταστροφικούς για τη δικηγορική δραστηριότητα μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Αναλυτικά, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, το πρώτο επτάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 10.678 εκδοθέντα γραμμάτια, ενώ το 2020 ο αριθμός περιορίστηκε στα 7.002 γραμμάτια.
«Ευτυχώς τα μηνύματα του Ιουνίου και Ιουλίου δείχνουν μια εικόνα σταθεροποίησης-αναστροφής της πορείας και ευελπιστώ ότι τόσο ο Αύγουστος, όσο και ο Σεπτέμβριος, θα ενισχύσουν αυτή την τάση.

Εύρυθμη η λειτουργία του Πρωτοδικείου

Ευχαριστημένος για τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Βόλου από την επανέναρξή του είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος.

«Είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο που έχει λειτουργήσει από την 1η Ιουνίου για να αντιμετωπίσει αυτό το ιδιόμορφο διάστημα που συνιστά ένα τελείωμα δικαστικού έτους με περισσότερες διαδικασίες σε σχέση με αυτές που ξέραμε τα προηγούμενα καλοκαιρινά δικαστικά διαστήματα. Όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον που εμπεριείχε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και των δικαστικών σχηματισμών, αλλά και των γραμματειών των δικαστηρίων».

Όπως ανέφερε, η γενική αποτίμησή του είναι πως υπήρξε μια εύρυθμη μετάβαση στη νέα καθημερινότητα. «Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι ο πιλότος για το επόμενο διάστημα, μιας και η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Μνημόνια συνεργασίας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος με πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού του συμβουλίου ενέκρινε την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας. Το πρώτο είναι με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία των δύο φορέων για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης στον χώρο της Δικαιοσύνης, με σκοπό την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που θα παρέχονται μέσω του portal της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Στόχος αποτελεί η διευκόλυνση των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, την εξυπηρέτηση των διαδίκων και του πολίτη, την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων προς όφελος της Δικαιοσύνης και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου.

Αυτό σημαίνει περαιτέρω αυτοματοποίηση υπηρεσιών πληροφόρησης δικηγόρων και πολιτών, περαιτέρω έκδοση πιστοποιητικών και εξ’ αποστάσεως υποβολής εγγράφων με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών, ψηφιοποιημένη αποθήκευση νομικών δεδομένων, επωφελέστερη είσπραξη και διαχείριση πόρων υπέρ των δικηγορικών συλλόγων κ.ά.

Το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας αφορά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκφράζει την κοινή βούληση των φορέων για την ανάδειξη του ρόλου των επιστημονικών φορέων και των συλλογικών οργάνων με σκοπό την αντιμετώπιση ειδικότερων προβλημάτων και αναγκών της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας. Το μνημόνιο συνεργασίας επίσης εκφράζει τη συναντίληψη των δύο φορέων για την ανάγκη περαιτέρω σύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την τοπική κοινωνία, αλλά και την επιδιωκόμενη συμβολή των φορέων στην προαγωγή των δημοσίων αγαθών, της βιώσιμης ανάπτυξης, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Οι διοικήσεις των δύο φορέων θα επιδιώξουν να εξειδικεύσουν τους στόχους προκειμένου να υπάρξει απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα σε όφελός τους, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία της εκδήλωσης του αγιασμού για το νέο δικαστικό έτος. Ο αγιασμός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου και θα συνδυαστεί και με την πρώτη συνεκδήλωση κοινωνικής δράσης του Δικηγορικού Συλλόγου και υπαλλήλων των δικαστηρίων. Πρόκειται για την αιμοδοσία που θα διοργανωθεί εκείνη την ημέρα προκειμένου να ενισχυθεί η τράπεζα αίματος «Θέμις».

Πηγή: e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες