ΛΑΡΙΣΑ

Με το βλέμμα στο άπιαστο… Οι Λαρισαίοι που παρατηρούν τα άστρα και τους πλανήτες (φωτο)

Το βλέμμα του ανθρώπου πάντα ήταν στραμμένο προς τα πάνω. Ο ουρανός ασκούσε πάντοτε μια ιδιαίτερη έλξη στον ανθρώπινο νου. Στην αρχή απέδιδε σε αυτόν κάτι το θεϊκό. Με το διάβα των αιώνων τον κατέκτησε και αμέσως μετά έστρεψε την προσοχή του στον επόμενο στόχο… Τους πλανήτες και τα άστρα.

Φυσικά, η αστρονομία ως επιστήμη υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, ήταν όμως μόλις πρόσφατα που κατάφερε να ταξιδέψει πέραν των ορίων του πλανήτη.

Στη Λάρισα, μια ομάδα ατόμων ασχολείται για περισσότερα από δέκα χρόνια με την ερασιτεχνική αστρονομία. Πρόκειται για τον Αστρονομικό Παρατηρησιακό Όμιλο Λάρισας A-Polaris, ο οποίος ιδρύθηκε στην πόλη μας το 2017.

Όπως εξιστορεί στο onlarissa.gr ο αντιπρόεδρος του Ομίλου κ. Απόστολος Κεχαγιάς η ιστορία της ομάδας που έφτασε να γίνει όμιλος ξενικά άτυπα πολύ παλαιότερα, στο μακρινό 2004 (ο ίδιος έγινε μέλος της το 2007), όπου τα πρώτα άτομα του μετέπειτα ομίλου γνωρίστηκαν σε πανελλαδικές εκδηλώσεις που αφορούσαν την αστρονομία.

Σιγά-σιγά η ομάδα μεγάλωσε καθώς ήρθαν σε αυτή άτομα με ενδιαφέρον και γνώσεις πάνω στον τομέα και με την πάροδο του χρόνου διοργανώθηκαν και οι πρώτες εκδηλώσεις σε Λάρισα και Καρδίτσα.

Ο Σύλλογος έχει διοργανώσει πλήθος «αστροβραδιών», όπου πολίτες της Λάρισας είχαν τη δυνατότητα να δουν μέσω τηλεσκοπίων πλανήτες, ενώ διοργανώνει εκδηλώσεις παρατήρησης μέσω τηλεσκοπίου κοντά σε αστρονομικά φαινόμενα που μπορούν να παρατηρηθούν με μεγαλύτερη ευκολία μέσα στην πόλη, όπως για παράδειγμα μία έκλειψη ηλίου.

Σε όλες τις εκδηλώσεις το ενδιαφέρον ήταν πάντα μεγάλο καθώς όπως μας εξηγεί ο κ. Κεχαγιάς, πάντα υπάρχει η περιέργεια του κοινού για να δει μέσα από τα τηλεσκόπια. Να σημειωθεί πως τις δύο προηγούμενες χρονιές ο Όμιλος συμμετείχε και στο φεστιβάλ του Πηνειού, ενώ έχει πραγματοποιήσει και ομιλίες με σχετική θεματολογία.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και αυτοί που πέραν της απλής περιέργειας δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον και συνήθως ενσωματώνονται στον όμιλο.

Ο Όμιλος είχε προγραμματίσει σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας τη διενέργεια διαφόρων εκδηλώσεων, μεταξύ αυτών και ομιλίες καθηγητών για την Αστρονομία, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω της όλης κατάστασης με τον κορωνοϊό.

Παράλληλα στο σύλλογο παραδίδονται μαθήματα ερασιτεχνικής αστρονομίας, ενώ πραγματοποιεί συναντήσεις δύο φορές το μήνα, όπου σε συνεργασία με το δήμο Λαρισαίων του έχει παραχωρηθεί ο χώρος στην παλιά Σχολή Γονέων (Αιόλου 4). Μπορείτε να βρείτε τον όμιλο στη σελίδα του στο Facebook.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες