ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Φωτορεπορτάζ: Το διατηρητέο κτίριο της οδού Σεφέρη στη Λάρισα – Το μοναδικό που χρονολογείται απ’ την Τουρκοκρατία

Αποτελεί ένα κτίριο ιδιαιτέρως ιστορικό για την πόλη, ως το τελευταίο σπίτι που χρονολογείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ο λόγος για την Οικία Γερολυμάτου επί της οδού Σεφέρη, που έχει κριθεί διατηρητέα και βρίσκεται στην κατοχή του δήμου Λαρισαίων από 1990. Το πέρασμα του χρόνου όμως έφερε ζημιές που καθιστούν το κτίριο ετοιμόρροπο.

Η συζήτηση για την συντήρηση παλαιών κτιρίων στην πόλη είναι μία που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια. Τον τελευταίο καιρό έχει αναζωπυρωθεί στο δημόσιο διάλογο, όπου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της συντήρησης για το κτίσμα του Πύργου του Χαροκόπου στη Γιάννουλη.

Παράλληλα, ενημέρωση για τον εν λόγω ζήτημα πραγματοποίησε και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ανέφερε πως υπάρχει έτοιμη πρόταση του δήμου για το ΥΜΕΠΕΡΑΑ που αφορά τη συντήρηση της οικίας Γερολυμάτου.

Παράλληλα εξέφρασε και τη θέληση του δήμου να προχωρήσει στη συντήρηση (που θα γίνει μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων) για τουλάχιστον το ένα από τα δύο κτίρια της 31ης Αυγούστου αλλά και τον Πύργο Χαροκόπου (θα πρέπει πρώτα να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους τωρινούς ιδιοκτήτες).

Το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχει μια σημαντική μερίδα Λαρισαίων που φέρει ως πάγιο αίτημα τη συντήρηση της κληρονομιάς της πόλης.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Οικίας Γερολυμάτου

Όπως αναφέρεται στον τόμο κειμένων του Νίκου Παπαθεοδώρου ”Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα” δεν είναι γνωστό το πότε κτίστηκε το συγκεκριμένο οίκημα, καθώς δεν έχουν διασωθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Πρώτος ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ο Θεόδωρος Κυρλής, ενώ μετά το θάνατό του το σπίτι πέρασε στην κόρη του.

Η οικία περιήλθε στη συνέχεια (μετά το θάνατο της τελευταίας) σε τρία ξαδέλφια της, την Αριστέα, τη Βασιλική και τον Γεράσιμο Γερολυμάτο, ο οποίος έγινε και ο μοναδικός κληρονόμος λόγω του θανάτου των αδελφών του. Σε αυτό κατοικούσε για χρόνια η οικογένειά του. Τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν η Ευφροσύνη Γερολυμάτου-Φατούρου μέχρι το 1990, χρονιά που πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου Λαρισαίων. Κηρύχθηκε διατηρητέο στις 26 Μαρτίου 1982 με απόφαση που υπέγραψε η τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Μελίνα Μερκούρη.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτορεπορτάζ: Ανδρέας Τσιβούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες