ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Φύλακας Άγγελος» κατά της κακοποίησης – Ο Γιώργος Αγγελόπουλος για τους στόχους του Σωματείου

Γνωρίσαμε τον Γιώργο Αγγελόπουλο από τη συμμετοχή του στο Survivor και η ευαισθησία του για τα παιδιά είναι γνωστή. Αυτή η ευαισθησία έγινε έντονη επιθυμία και από τον περασμένο Δεκέμβριο αποτελεί πράξη με την ίδρυση του σωματείου για κακοποιημένα παιδιά «Φύλακας Άγγελος».

Στόχος του Σωματείου είναι να ενώσει τις δυνάμεις των φορέων και των πολιτών που θέλουν να συμβάλουν, για να δημιουργήσουν σε πρώτη φάση, κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας για παιδιά και ενήλικες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Η έδρα του σωματείου θα είναι στην Αθήνα και προγραμματίζονται τα εγκαίνια του τον Σεπτέμβριο.

Κύριε Αγγελόπουλε πότε συστάθηκε το σωματείο και ποιοι συμμετείχαν στην ίδρυσή του;
Το Σωματείο «Φύλακας Άγγελος συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τον δικηγόρο – ταμεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Τάσο Ντούγκα, τη ραδιοφωνική παραγωγό Ράνια Κωστάκη και εμένα. Η Ράνια και ο Τάσος είχαν κάνει στο παρελθόν από κοινού μια σειρά από διάφορες ενέργειες. Πριν δύο χρόνια συνάντησα τον Τάσο στο συνέδριο κατά του μπούλινγκ στη Θεσσαλονίκη, που ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είχε χρησιμοποιήσει κάποια κεφάλαια του βιβλίου μου που είναι κατά του μπούλινγκ. Μέσα από τον Τάσο γνώρισα τη Ράνια, που έχει την ίδια ευαισθησία ως άνθρωπος.

Πώς αποφασίσατε να προχωρήσετε στην ίδρυση ενός σωματείου για την προστασία των κακοποιημένων παιδιών;
Είναι ένα όνειρο ζωής για εμένα που πραγματοποιείται. Με ενδιέφερε να κάνω κάτι για τα παιδιά. Μετά το παιχνίδι, μου δόθηκε περισσότερο η δυνατότητα. Άρχισε να παίρνει μορφή στο μυαλό μου όταν σε παρουσίαση του βιβλίου μου, ένα παιδί 14 χρόνων με φώναξε στο τέλος κρυφά να μου μιλήσει. Θεώρησα πως ντρεπόταν και ήθελε να μιλήσουμε κρυφά για το βιβλίο ή για το Survivor. To παιδί αυτό κακοποιούνταν από τον πατέρα του, που παρευρισκόταν στον χώρο με τη σύζυγό του, εξαιτίας του εθισμού του στο αλκοόλ. Μετά τις απαραίτητες διακριτικές ενέργειες που έγιναν από την Εισαγγελία και από εμάς, διεξήχθη έρευνα και καταφέραμε να βοηθήσουμε προς το καλύτερο την επόμενη ημέρα του παιδιού και της οικογένειάς του. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κακοί άνθρωποι αλλά άσχημες καταστάσεις και λανθασμένες εκτιμήσεις αυτών. Πρέπει να πούμε ότι με τον εθισμό ενός ανθρώπου, πάσχουν όλοι οι δικοί του άνθρωποι. Για εμένα αυτό το περιστατικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε την επιθυμία μου και έτσι πήρε σάρκα και οστά το Σωματείο μας.

Ποιος είναι ο σκοπός του σωματείου;
Η δράση του «Φύλακα Άγγελου» αφορά στην παιδική σεξουαλική ή όποιας άλλης μορφής κακοποίηση, αλλά και με την κακοποίηση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Θα υπάρξει μια σειρά μηχανισμών, και μέσω του τηλεφωνικού μας κέντρου σε συνεννόηση με τους ειδικούς, θα φροντίζουμε για την κάθε περίπτωση.
Για τις δράσεις μας θα πληροφορήσουμε τον κόσμο από τα social media, το site του Σωματείου, και τα δικά μας μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο «Φύλακας Άγγελος» είναι ο ίδιος ο κόσμος. Εμείς που το ιδρύσαμε θέλουμε να κάνουμε πράξη τη διάθεση που έχουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά. Δεν είμαστε οι ειδικοί που θα λύσουμε το κάθε πρόβλημα. Είμαστε όμως αυτοί που διαμέσου του σωματείου, σε συνεργασία με πάρα πολλούς φορείς και την ίδια διάθεση του κόσμου, θα κάνουμε δράσεις που μέσω των εσόδων θα δημιουργούμε το πρώτο στάδιο απορρόφησης των περιστατικών κακοποίησης. Είναι ένας χώρος φιλοξενίας είτε για παιδιά είτε για μεγαλύτερες ηλικίες μέσα στα δικαστικά μέγαρα και αυτό είναι η δράση του «Φύλακα Άγγελου» αυτή την περίοδο.

Έχει διαρρεύσει πως η πρώτη δράση του Σωματείου θα είναι η διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών. Πότε προγραμματίζεται;
Η πρώτη μας ενέργεια για να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα ήταν μια συναυλία στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μαρτίου με πέντε καλλιτέχνες, όπου ο κόσμος θα μπορούσε να συμβάλει μέσω του εισιτηρίου. Η δράση αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού και προγραμματίζουμε να γίνει μετά τον Σεπτέμβριο. Μέσα από άλλες δράσεις καταφέραμε να κάνουμε πράξη τον στόχο μας στη Θεσσαλονίκη. Στα δικαστικά μέγαρα, αυτή τη στιγμή η όποια επαφή με ένα παιδί που έχει υποστεί κάποια κακοποίηση, γίνεται σε μικρούς χώρους όπου οι εισαγγελείς και οι ειδικοί δεν έχουν τις καλύτερες συνθήκες για να μπορέσει το παιδί να χαλαρώσει, να τους εμπιστευτεί και να μιλήσει για το πρόβλημά του. Σε συνεννόηση με την Εισαγγελία και το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, κάναμε πράξη – και παραδίδεται προς χρήση – έναν σύγχρονο χώρο 110 τ.μ. εντός του μεγάρου. Είναι ένας χώρος όπου ένα παιδί ή ένας ενήλικας μπορεί να αισθανθεί άνετα και να μιλήσει με τους εισαγγελείς και τους ειδικούς που συναντά για πρώτη φορά στη ζωή του.

Η επόμενη δράση που προγραμματίζει το Σωματείο;
Θα είναι στο Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών, με το καλό. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα έχουμε τροποποιήσει τις ημερομηνίες των δράσεων. Τα πάντα θα αναρτώνται στο site και στα social media για να μπορεί ο κόσμος που έχει την ίδια διάθεση με εμάς να συμβάλει με τον τρόπο του.

Πώς μπορεί ο κόσμος που θέλει να βοηθήσει το έργο σας και να συνδράμει το Σωματείο;
Μέσα από τη σελίδα του «Φύλακα Άγγελου», τις τηλεφωνικές γραμμές , τις δράσεις που απευθύνονται σε όλους. Πιστεύω πως όποιος θέλει να βοηθήσει, θα βρει τον τρόπο να το κάνει. Το πρόβλημα της κακοποίησης είναι μεγάλο, για να είμαστε ρεαλιστές προσπαθούμε μέσα από τα παραπάνω να εξαλείψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του.

Πηγή: e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες