ΛΑΡΙΣΑ

Ιερώνυμος Λαρίσης: “Δεν θα επιτρέψω στους πολιτικούς να το παρακάνουν μέσα στην εκκλησία”

“Δεν θα αφήσω κανέναν να αντιμετωπίζει τον χώρο της εκκλησίας ως αντικείμενο προς εκμετάλλευση”, ξεκαθάρισε ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Astra και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γιουρμετάκη.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο κ. Ιερώνυμος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι στις μέρες μας χρησιμοποιούν την εκκλησία για προσωπικό τους όφελος, σημείωσε πως “υπάρχουν οι πολιτικοί που θέλουν να μπαίνουν στο εκκλησίασμα για να κερδίζουν ψήφους και υπάρχουν και οι πολιτικοί που ενσυνείδητα αντιδρούν στον εκκλησιαστικό λόγο για να κερδίσουν αυτούς που ενσυνείδητα είναι εναντίων της εκκλησίας” και πρόσθεσε πως “εγώ είμαι με όλους και για αυτό ως εκκλησιαστικός ποιμενάρχης, δεν θα επιτρέψω να το παρακάνουν μέσα στην εκκλησία”.

Με αφορμή την προσπάθεια ορισμένων να εκμεταλλευτούν τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έζησε η εκκλησία το προηγούμενο διάστημα με το κλείσιμο των ναών, ο μητροπολίτης Λαρίσης, υπογράμμισε πως “κάποιοι επιτήδειοι προσπάθησαν την θλίψη και την στενοχώρια των χριστιανών μας να την μετατρέψουν σε οργή για να απομακρύνουν τον κόσμο από την ιεραρχία και τους επισκόπους, οι οποίοι έδρασαν με βάση την πραγματικότητα”.

Σε ερώτηση για το τι επικρατεί περισσότερο στην ιερά σύνοδο η λαϊκή σοφία που προέρχεται από την παράδοση ή ο επιστημονικός λόγος, ο κ. Ιερώνυμος, διευκρίνισε ότι “με την επιστήμη δεν συγκρουόμαστε πουθενά και θεωρούμε ότι κινούμαστε παράλληλα. Η θεολογία εξάλλου κινείται σε άλλο επίπεδο από τις υπόλοιπες επιστήμες” και συμπλήρωσε πως “αυτό που εμείς διεκδικούμε ως ιερά σύνοδος είναι ένας σεβασμός”.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης θέλοντας να απαντήσει στο ερώτημα πως πρέπει να γίνεται ο σωστός εκκλησιασμός, τόνισε πως “η κάθε ακολουθία είναι σαν ένα ταξίδι. Όπως μπαίνεις στο πλοίο και θέλεις να φτάσεις στον προορισμό σου, έτσι και με την κάθε ακολουθία πρέπει να φτάσεις μέχρι το δι ευχών για να πάρεις τη χάρη και την ευλογία του θεού” και σημείωσε πως “εμείς σήμερα στο όνομα της έντονης ατομικότητας και ιδιωτικότητας έχουμε φτάσει στο σημείο ο καθένας να πιστεύει ότι θέλει ο ίδιος και όχι ότι μας διδάσκει η εκκλησία”.

Σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς η εκκλησία αντιμετωπίζει όλα τα άτομα εκείνα που έχουν μεγάλες φιλοδοξίες μέσα από αυτήν, ο κ. Ιερώνυμος, απάντησε πως “μέσα στην εκκλησία δεν πορευόμαστε με την φαντασία μας, αλλά με δεδομένα. Η εκκλησία έχει τους μηχανισμούς εκείνους να ταπεινώσει, να συμμορφώσει και να περιμαζέψει” και επεσήμανε πως “εάν μέσα στην εκκλησία δεν πορευθείς με όρους ταπείνωσης, αλλά με όρους κοσμικότητας και υπεροχής, θα κληθείς να δώσεις λόγο ακόμη και για αυτά που δεν πρέπει”.

Ο κ. Γιουρμετάκης έκλεισε την συνέντευξη ζητώντας από τον μητροπολίτη Λαρίσης, να σχολιάσει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα προβάλλονται συνεχώς διάφορα θαύματα μέσω εφημερίδων και σαιτ, διερωτώμενος παράλληλα ποιούς ωφέλει όλο αυτό. “Τα θαύματα τα κάνει το Άγιο Πνεύμα και όχι οι άνθρωποι. Το θαύμα γίνεται όταν το θέλει ο Θεός και δεν είναι προγραμματισμένο. Η Εκκλησία πολλές φορές το θαύμα κοιτάζει να το κρύψει, γιατί μέσα από αυτό γίνεται λάθος πνευματική προσέγγιση. Ο θεός θέλει να προσερχόμαστε προς αυτόν από αγάπη και όχι από εκμετάλλευση και φόβο”, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ιερώνυμος.

Πηγή: orthodoxia.info

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες