ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: Ποιοι ρυπαίνουν τον Τιταρήσιο;

Όλοι οι βουλευτές να ενώσουμε τη φωνή μας!

«Χαίρομαι γιατί ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη των επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού με τυρόγαλα. Επειδή οι απαντήσεις είναι με το… τσιγκέλι θα αναγκαστώ να επανέλθω μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αν και αύριο στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής δεν λάβω πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Οι πολίτες ευλόγως ζητούν να μάθουν ποιοι ρυπαίνουν το ποτάμι και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και αναμένουν από το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων! Τα συνεχή κρούσματα ρύπανσης του ποταμού επιβεβαιώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά! Θα κλείσουμε τα μάτια ή θα τολμήσουμε να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων; Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές του νομού, ανεξαρτήτως κόμματος, θα ενώσουμε αύριο στη βουλή τη φωνή μας για να λυθεί το μείζον ζήτημα της μόλυνσης του Τιταρήσιου». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη σε ερώτησή του για τα αλλεπάλληλα κρούσματα ρύπανσης των υδάτων του ποταμού Τιταρήσιου,

Ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει ότι απαιτείται η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών που αφορούν στο περιβάλλον και το ζήτημα αυτό ήδη αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το Υπουργείο».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έχει κατ’ επανάληψη καυτηριάσει δημόσια και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου την τακτική της απόρριψης υγρών αποβλήτων από επιχειρήσεις στον ποταμό είχε καταθέσει ερώτηση στις 29 Ιανουαρίου 2020 στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά την απάντηση που έλαβε αναγκάστηκε να επανέλθει με νέα ερώτηση στις 10 Απριλίου, καθώς επισήμως ενημερώθηκε ότι «δεν υπάρχει μοντέλο υποβολής προστίμων με αποτέλεσμα οι κρίσεις να γίνονται υποκειμενικά». Επιπλέον ρωτούσε τον υπουργό Περιβάλλοντος  αν θα προβεί σε ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών των υδάτινων πόρων με το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Τέλος ζητούσε να πληροφορηθεί «επειδή πολλοί συμπολίτες είναι καχύποπτοι, ποιο το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία για τη ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού, σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν, ποιες υποτροπίασαν και ποιο τελικά το ποσό που κατέληξε –αν κατέληξε- στα δημόσια ταμεία».

Στην απάντησή του ο κ. Χατζηδάκης επισυνάπτει το υπ’ αρ. πρωτ. 35452/2142/08-05-2020 έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος/ΥΠΕΝ στο οποίο υποστηρίζεται ότι η σχετική νομοθεσία στη χώρα μας είναι αυστηρή, ενώ αναγνωρίζεται ότι εδώ και δέκα (10) χρόνια δεν διενήργησε κανέναν έλεγχο για μόλυνση στον Τιταρήσιο!  Επισυνάπτεται, επίσης, το υπ’ αρ. πρωτ. 5536/52958/30-04-2020 έγγραφο της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας στο οποίο γίνεται γνωστό ότι επιβλήθηκαν σε 10 περιπτώσεις μόλυνσης με υγρά απόβλητα πρόστιμα από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, συνολικού ύψους 104.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν απαντάται το ερώτημα σε τι βάθος χρόνου επιβλήθηκαν αυτά τα πρόστιμα, αν δηλαδή αφορούν στο τρέχον έτος ή αφορούν δεκαετία ή και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, δεν απαντάται το ερώτημα αν υποτροπίασαν και πόσοι ρυπαντές του ποταμού, όπως επίσης και αν από τα αναγραφόμενα πρόστιμα κατέληξαν και πόσα στα δημόσια ταμεία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες