ΛΑΡΙΣΑ

Καλοστημένη απάτη Λαρισαίων: Πουλούσαν ανύπαρκτα ταξίδια και ακριβά κινητά

Μέσω διαδικτύου υπόσχονταν τιμές -δέλεαρ για την αγορά σύγχρονων κινητών τηλεφώνων υψηλής τεχνο­λογία όπως και οικονομικά πακέτα διακοπών, αλλά όταν εισέπρατταν την προκαταβολή αντί για τα i-phone και τα voucher, μέσω ταχυδρο­μείου έστελναν συσκευασίες που συνήθως περιείχαν… τράπουλες.

Ο λόγος για δύο Λαρισαίους και έναν Θεσσαλονικιό, οι οποίοι τη διε­τία 2012 – 2014, μέσω μηνυμάτων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης παρέπεμπαν σε ιστοσελίδες οι επισκέπτες των οποίων έβρισκαν δελεαστικές τιμές για κινητά και ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού.

Μόνο που οι 45 πολίτες – θύματα σε όλη τη χώρα διαπίστωναν την απάτη εκ των υστέρων, όταν κατέθεταν τις προκαταβολές αφού στα τηλέφωνα για την καθυστέρηση της αποστολής των εισιτηρίων και των κινητών δεν απαντούσε πλέον κάνεις «Γι’ αυτό το ταξίδι μάζευα τα χρήματα ευρώ το ευρώ» δήλωσε με απογοήτευση μια από τα θύματα καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που συ­νεδρίασε προχθές για την εκδίκαση της απόφασης, μετά την αναστολή της λειτουργία των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού.

Το Δικαστήριο καταδίκασε με ποινή φυλάκισή 5 ετών και τους τρεις που παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για απάτη κατ’ επάγγελμα. Κατά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου προχθές, παρέστη μόνο ο 37χρονος Θεσσαλονικιός ενώ δεν παρέστη ο 29xpovos Λαρισαίος συγκατηγορούμενος για τους οποίους η έφεση θα έχει ανασταλτικό χαρα­κτήρα με την προϋπόθεση ότι άμεσα πρέπει να καταβάλουν χρηματική εγ­γύηση ύψους 5.000 ευρώ έκαστος. Ερήμην ωστόσο καταδικάσθηκε ο τρίτος κατηγορούμενος ένας 52χρονος Λαρισαίος με τη διαφορά ότι η έφεση δεν θα έχει αναστέλλουσα δύναμη και συνεπώς θα αναζητηθεί από τις διωκτικές αρχές για την εκτέ­λεση της ποινής.

Είναι ο κατηγορούμενος στον τρα­πεζικό Λογαριασμό του οποίου – σύμφωνα με την έρευνα της Υποδι­εύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας – βρέθηκαν καταθέσει χρηματικών ποσών από διάφορους πολίτες και λογαριασμούς «με αιτιολογία κατά­θεσης την αγοραπωλησία συ­σκευών κινητής τηλεφωνίας» και «με αιτιολογικό την προσφορά πα­κέτου διακοπών».

Στο πλαίσιο της ακροαματικής δια­δικασίας (σ.σ. που προηγήθηκε της αναστολής λειτουργίας των δικαστη­ρίων) στη Λάρισα βρέθηκαν θύματα των κατηγορουμένων από διάφορες περιοχές της χώρας. Όταν βέβαια αποκαλύφθηκε η απάτη άλλα θύ­ματα έκαναν τελικά αποδεκτή την πρόταση των δραστών, να τους επιστραφεί όλη ή το μεγαλύτερο μέρος της προκαταβολής οπότε δεν παρέ­στησαν στη δίκη.

Αντίθετα παρέστη η μητέρα του ενός εκ των κατηγορουμένων καταθέτοντας πως ο γιος της εξαπατήθηκε. Τα θύματα των κατηγορουμένων ήταν από όλη την Ελλάδα αφού τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν σύνορα. Αθήνα, Μαρκόπουλο, Ηράκλειο, Λιτόχωρο, Κυπαρισσία, Κοζάνη, Λευκάδα, Aγιος Νικόλαος, Θήρα, Βόλος, Ρέθυμνο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη ορισμένες από τις πόλεις από των θυμάτων.

«Γι’ αυτό το ταξίδι μάζευα τα χρή­ματα, ευρώ για το ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά καταθέτοντας μία Θεσσαλονικιά που εξαπατήθηκε από τις προσφορές για «τέσσερα θέσεις στο Παρίσι» καταθέτοντας προκαταβολή ύψους 800 ευρώ.

«Παρήγγειλα τηλέφωνο» κατέθεσε άλλο θύμα προσθέτοντας ότι «κατέθεσα 460 ευρώ και μου έστειλαν τραπουλόχαρτα» για να διευκρινίσει πως μετά την αποκάλυψη της απάτης και ενόψει της δίκης «μου επέ­στρεψαν τα μισά χρήματα». Αθηναίος κατέθεσε πως έλαβε την προσφορά – μήνυμα στον λογαρια­σμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας πως «πλή­ρωσα για τα εισιτήρια αλλά οι ημέρες περνούσαν και δεν λάμβανα τα voucher, τηλεφωνούσα και δεν απαντούσαν πλέον». Η απάτη κα­ταγγέλθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και αστυνομικοί της Υποδιεύ­θυνσή Ασφάλειας Λάρισας προχώ­ρησαν στις συλλήψεις των κατηγο­ρουμένων.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία – Β. Κακάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες