ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καρδίτσα: Το φθινόπωρο η υδροδότηση της ανατολικής πλευράς από τη λίμνη Σμοκόβου

Το Φθινόπωρο (του 2020) αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δοθεί προς χρήση ένα από τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης που έχουν πραγματοποιηθεί στο νομό και συγκεκριμένα η τροφοδότηση με νερό της ανατολικής πλευράς του από τη λίμνη Σμοκόβου.

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 43 εκ ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και  όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  στο KarditsaLive.Net, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου και δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, θα φέρει νερό στα σπίτια των κατοίκων 42 τοπικών κοινοτήτων των Δήμων Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι αφορά σε μια περιοχή του νομού με επιβαρυμένο από τα νιτρικά υπέδαφος και το έργο έρχεται να δώσει μία μόνιμη και ιδιαίτερα ποιοτική λύση.

Σημειώνουμε πως το έργο ξεκίνησε το 2013 και με την τελευταία παράταση που δόθηκε έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα που διανύουμε. Θα χρειασθεί όμως και μία επιπλέον παράταση, κυρίως λόγω μικρών καθυστερήσεων λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα τόνισε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος το πόσο θα είναι αυτή η παράταση θα αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι λίγων μηνών, αφού τα έργα βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και οι δύο εργολαβίες έχουν μεσοσταθμικά ολοκληρωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Ο κ. Σκάρλος, ως πρόεδρος του Συνδέσμου που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου διευκρινιστικά μας ανέφερε πως η εργολαβία των δικτύων συνεχίστηκε κανονικά σε όλη την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και σήμερα βρίσκεται στο 99% της κατασκευής της. Απομένει ένα πολύ μικρό κομμάτι στην παράκαμψη της Τοπικής Κοινότητας Αχλαδιάς και αυτό γιατί χρειάστηκε να λυθούν ορισμένα ζητήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία και να υπάρξει μία αλλαγή στη χάραξη.

Σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκεται και η κατασκευή των διυλιστηρίων, παρότι λόγω του κορονοϊού, υπήρξε, όπως μας είπε μία μικρή καθυστέρηση και γι αυτό θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος. Μάλιστα ανέφερε ότι πρόσφατα, υπέγραψε σύμβαση με την ΔΕΗ για την ηλεκτροδότησή τους  και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι το Φθινόπωρο το έργο θα έχει παραδοθεί συνολικά.

Από κει και πέρα ξεκινά η λειτουργία τους με την αρμοδιότητα γι αυτή να βρίσκεται για έξι μήνες στις εταιρείες που κατασκεύασαν το έργο.  Κι αυτό για να παρέμβουν και να αποκαταστήσουν  πιθανά προβλήματα που θα παρουσιαστούν ή αστοχίες που θα προκύψουν.  Παράλληλα σε αυτό το διάστημα θα διαπιστωθεί και το τι απαιτείται για να περάσει η λειτουργία στο Σύνδεσμο και να είναι έτοιμος απ’ όλες τις απόψεις να ανταποκριθεί. Κάτι που εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις για το χρόνο παράδοσης αναμένεται να συμβεί την Άνοιξη του 2021.

Σε κάθε πάντως περίπτωση από την ώρα που θα παραδοθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί οι κάτοικοι των 42 Τ.Κ. θα έχουν νερό από την Λίμνη Σμοκόβου.

karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις