ΛΑΡΙΣΑ

Κορωνοϊός: Η ανάλυση λυμάτων επιστρατεύεται στη Λάρισα – Πρακτική για τον έγκαιρο εντοπισμό περιοχής που μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα

Δύο προγράμματα ανάλυσης λυμάτων επιστρατεύονται στη μάχη εναντίον της πανδημίας και στη Λάρισα.

Όπως ανέφερε στο onlarissa.gr ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, η λογική πίσω από αυτά τα προγράμματα έγκειται στην επιτήρηση των κρουσμάτων, ώστε να βλέπουμε πόσα κρούσματα κορωνοϊού έχει μία πόλη αν μιλάμε για κεντρικό αγωγό, ή σε δομές όπου μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα κρούσματα κορωνοϊού, ειδικά αν τα πρώτα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα.

Αυτό στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η συγκεκριμένη πρακτική, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός μιας περιοχής που ενδεχομένως να εμφανίσει πρόβλημα και βοηθά στο να υπάρχει επιτήρηση των κρουσμάτων μιας πόλης, αντί για παράδειγμα μιας διαδικασίας μαζικής δειγματοληψίας.

Ειδικότερα, ένα πρόγραμμα θα το «τρέξει» ο ΕΟΔΥ, κάτι που θα γίνει από Λάρισα, Κρήτη και ΚΕΔΥ ( από τα εργαστήρια δημόσιας υγείας), σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ που θα κάνει κάποιους χημικούς βιο-δείκτες και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα τρέξει ανεξάρτητα από εκείνο του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με Ολλανδούς και άλλους επιστήμονες.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει και η Σκιάθος πέρα από τη Λάρισα. Πρόκειται για την ομάδα Sewers4Covid από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με συντονίστρια την καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Χρυσή Λασπίδου.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες