ΛΑΡΙΣΑ

Λαρισαίων Κοινόν: Λεφτά υπάρχουν στο δήμο Λαρισαίων;

Σειρά ερωτημάτων για την οικονομική κατάσταση στο δήμο Λαρισαίων εγείρει η δημοτική παράταξη Λαρισαίων Κοινόν, με αφορμή τη χθεσινή υπερψήφιση νέου δανεισμού ύψους 3,9 εκ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου της υπηρεσίας Καθαριότητας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Σε συνέντευξή του στις 19/5/2019 στην εφημερίδα «Ελευθερία» -μία εβδομάδα πριν τις περυσινές δημοτικές εκλογές-και με τίτλο «Nοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου» ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Αδαμόπουλος απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα :

Πόσα ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα όταν παραλάβατε τον Δήμο και πόσα είναι σήμερα;

– «Τα ταμειακά διαθέσιμα όταν παραλάβαμε τον Δήμο Λαρισαίων ήταν 9,5 εκατ. ευρώ, έφτασαν τα 28 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 19 εκατ. ευρώ».

Μια εβδομάδα πριν τις κάλπες ποιο πιστεύετε τελικά πως είναι το δίλημμα των εκλογών;

– «Πιστεύω ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν και θα κρίνουν το έργο που έγινε και έτσι θα στηρίξουν τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων». Υπήρξαν παραλείψεις και λάθη αλλά έγινε και δουλειά που επέφερε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα».

Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε σε μεγάλο ποσοστό ή τουλάχιστον επηρεάστηκε από τις δηλώσεις αυτές. Η διαχείριση των οικονομικών και το νοικοκύρεμα παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή του κάθε ψηφοφόρου.

Στις 20/5/2020 στην εκπομπή της TRT “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” του Σωτήρη Πολύζου ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι τα αποθεματικά του Δήμου είναι σήμερα 14.000.000€

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτές τις δηλώσεις και θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/5/2020 είναι:

Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Να δημοσιοποιηθούν τα extrait τραπεζών.

Ποια είναι τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα; Ποιο είναι το επενδυτικό υπόλοιπο;

Ποια είναι η καθαρή θέση του Δήμου; Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση του Δήμου;

Δυστυχώς στα ξεκάθαρα αυτά ερωτήματα οι απαντήσεις δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρες.

Στη συνέχεια αναγνωρίσθηκε από όλους η ανάγκη ανανέωσης του πεπαλαιωμένου στόλου καθαριότητας.

Ρωτήσαμε: γιατί δεν χρησιμοποιούμε μέρος των αποθεματικών και συγκεκριμένα από τα ανταποδοτικά για την αγορά των νέων μηχανημάτων και προχωρούμε σε σύναψη δανείου που θα επιβαρύνει σημαντικά για πολλά χρόνια τους δημότες;

Απάντηση: Επειδή κάνουμε επένδυση! Πρόκειται για επενδυτικό δάνειο!!!

Ερώτηση: Γιατί δεν αναζητούμε άλλους τρόπους; π.χ.: lease back, financing leasing, ανακύκλωση Α.Ε, ανταλλαγή μέσω ΚΕΔΕ, Φιλόδημος, Πράσινο ταμείο.

Απάντηση: ……(εκκωφαντική σιωπή)

Αντιλαμβάνεται και ο πιο καλόπιστος δημότης ότι οι υπεκφυγές και οι μη ξεκάθαρες απαντήσεις στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των οικονομικών του δήμου, όχι μόνο δεν ενισχύουν την εικόνα του «νοικοκυρέματος» αλλά αντίθετα εντείνουν την αμφισβήτησή της.

Για να μην υπάρχει καμία «σκιά» στη διαχείριση των οικονομικών και για να φανεί με κρυστάλλινη διαύγεια και πραγματική διαφάνεια η οικονομική κατάσταση του Δήμου, η «Λαρισαίων Κοινόν» ζητά:

Έκτακτο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο με ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές υπό την επίβλεψη διαπαραταξιακής επιτροπής. Να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου. Επιπλέον των οικονομικών στοιχείων, να αναζητηθούν και να ελεγχθούν όλες οι αναθέσεις και όλες οι συμβάσεις σε βάθος εξαετίας. Μέχρι την έκδοση πορίσματος του ελέγχου αυτής της ανεξάρτητης διαδικασίας, να μην προχωρήσει ο δήμος στη σύναψη καμίας δανειακής σύμβασης.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις