ΛΑΡΙΣΑ

Ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση για τις κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πολιτών στη Λάρισα

Τη δεύτερη διαδικτυακή συζήτησή του διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλαίσιο της Πόλης που Μαθαίνει, με τίτλο «Οι κοινωνικές επιπτώσεις της Υγειονομικής κρίσης».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής δικαίου δικαιωμάτων ανθρώπου του παν. Μακεδονίας κ. Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος και η Ιστορικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λαλιώτου Ιωάννα.

Παρεμβάσεις έγιναν από τον ψυχολόγο – Διδάκτωρ, αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο προγραμμάτων προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ κ. Σωτήρη Λαϊνά και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Σωτήρη Βούλγαρη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου.

Η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λαλιώτου Ιωάννα υπερτόνισε την ανάγκη, με αφορμή και την υγειονομική κρίση που βιώσαμε, να εντοπίσουμε τους λεγόμενους «πυλώνες σταθερότητας» της ελληνικής κοινωνίας και στη συνέχεια να τους ενισχύσουμε.

Παράλληλα δήλωσε πως με τον ερχομό της πανδημίας και τους περιορισμούς υπήρξε αυτό που ονομάζουμε συλλογική ευθύνη και όχι ατομική, καθώς ο κόσμος αποφάσισε συλλογικά να παραμείνει στα σπίτια του, ή να περιορίσει τις μετακινήσεις του για το καλό όλων.

Με τη σειρά του ο ψυχολόγος κ. Σωτήρης Λαϊνάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να λειτουργήσουν τα «άτυπα» δίκτυα και να στηρίξουν όλους όσους η συγκεκριμένη συγκυρία μπορεί να αφήσει πίσω. Ακόμη πρόσθεσε πως δύσκολα μπορούμε να βρούμε παρόμοια παραδείγματα κοιτάζοντας αντίστοιχα περιστατικά του παρελθόντος, για αυτό και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν εξάγουμε συμπεράσματα για το σήμερα. Παράλληλα, όπως δήλωσε, υπήρξε κατά τη διάρκεια της καραντίνας κατάχρηση ηρεμιστικών ουσιών.

Ο κ. Λαϊνάς πρόσθεσε όμως πως είναι δεδομένο πως σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, υπάρχει επιβάρυνση του ψυχισμού των πολιτών, συμπληρώνοντας πως για έναν άνθρωπο οι ανάγκες του δεν είναι απλώς βιολογικές, καθώς μιλάμε για ένα κοινωνικό ον.

Τέλος, ο κ. Τσιτσελίκης ο οποίος τόνισε πως λόγω και της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων υπήρξε «συμπίεση» των δικαιωμάτων των πολιτών και πως ζητούμενο είναι να κρατήσουμε τη δημοκρατία όρθια. Ακόμη, μίλησε για περιπτώσεις εξεγέρσεων ανθρώπων λόγω πείνας ή θανάτων από αυτή, που πιθανώς να δούμε μελλοντικά.

Βέβαια, διευκρίνισε πως δεν διαφαίνονται τέτοιες καταστάσεις στη χώρα μας, αλλά σε άλλα μέρη του κόσμου, τόνισε όμως και αυτός πως θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη για όσους χτυπηθούν περισσότερο από άλλους.

Σύντομη παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Σωτήρης Βούλγαρης, ο οποίος μίλησε για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ξεκαθαρίζοντας πως απέδωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης που ζήσαμε, ενώ εξήρε και τη σημαντική βοήθεια που έδειξαν οι υπηρεσίες του δήμου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες