ΛΑΡΙΣΑ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε το περασμένο Σάββατο στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα και στον οικισμό Ρομά που έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης επιτήρησης από την Παρασκευή και για 14 μέρες, βρέθηκε χθες κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος τον Περιφερικό Σύμβουλο Ζήση Γκαραλιάκο και μελή της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ .

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με κατοίκους της συνοικίας και με τους επικεφαλής του παραρτήματος  Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Λαρισσαίων. Αυτοί του μετέφεραν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, καθώς ο οικισμός και ευρύτερα η συνοικία είχαν τεθεί ξανά σε καραντίνα στις 10 Απρίλη για περίπου 20 μέρες.

Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους είναι πως παρά τις όποιες υποσχέσεις που τους έχουν δοθεί από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, παραμένουν οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρομά κοινότητα που ζει στη συγκεκριμένη περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια και εξακολουθεί να παραμένει μέσα σε ένα χώρο που δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Την ίδια ώρα, ανέδειξαν πως σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται από διάφορους, ρατσιστικές φωνές, που ρίχνουν το αποκλειστικό φταίξιμο για τα θετικά κρούσματα που βρέθηκαν, στους κατοίκους του οικισμού.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί είναι πως με την καραντίνα και την αυστηρή επιτήρηση, πολλοί επαγγελματίες, κατά βάση λαϊκών αγορών, δεν μπορούν να δουλέψουν, καθώς μπορούν να βγουν έξω από τον οικισμό μόνο αν βρεθούν αρνητικοί στον κορονοϊό 2 φόρες και σε διάστημα 5 ημερών. Ταυτόχρονα, επισήμαναν πως για να το πετύχουν αυτό -με δεδομένο ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι γρήγορα- καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, όπου χρυσοπληρώνουν τα τεστ. Επίσης, όπως τόνισαν, την ώρα που αυτοί δεν δουλεύουν και βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους, πληρώνουν κανονικά τα αντίστοιχα τέλη στο δήμο για τις άδειες που έχουν για τις λαϊκές αγορές.

Ακόμα, σημείωσαν πως οι τοπικές αρχές τούς έχουν «στιγματίσει», με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει να μπαίνουν στον οικισμό υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, άλλοι τεχνίτες, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα ήδη οξυμένα προβλήματα που υπήρχαν, αφού είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μια άλλη πλευρά που αναδείχτηκε είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, δεν εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους κατοίκους της συνοικίας με μάσκες, αντισηπτικά, γάντια και άλλα είδη υγιεινής. Χαρακτηριστικά τόνισαν, πως το φαγητό που τους έφερε ο δήμος το Πάσχα, ήταν κακής ποιότητας και δεν έφτανε για όλες τις οικογένειες.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ σημείωσε πως από την πρώτη καραντίνα μέχρι σήμερα, η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας με ανακοίνωσή της ζητούσε από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση να δράσουν άμεσα και συντεταγμένα για τη λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού, κλιμάκια γιατρών να επισκεφτούν τα σπίτια των κατοίκων για εξετάσεις, μαζικά τεστ και κλινικό έλεγχο. Επιπροσθέτως, να εξασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της συνοικίας, να υπάρχει σε μόνιμη βάση κινητή μονάδα Υγείας και να εξασφαλιστούν η απρόσκοπτη τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως το ΚΚΕ έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις για αυτά τα θέματα τόσο στη Βουλή, όσο και στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζήτησε από την κυβέρνηση (στο πλαίσιο και επιστολής της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά) τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού στους 86 καταυλισμούς Ρομά της χώρας.

Κάλεσε τους κατοίκους της συνοικίας να μη συμβιβαστούν με αυτή την άσχημη κατάσταση, αλλά μαζί με όλο το λαό της πόλης να παλέψουν, ώστε υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, τόσο για τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας, όσο και της ποιότητας ζωής  τους. Να αντιμετωπιστούν  κάθε μορφής διακρίσεις σε βάρος τους. Ακόμα, επισήμανε πως πρέπει η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές να φροντίσουν ώστε να υλοποιηθούν μια σειρά ζητήματα, όπως:

  • Να εξασφαλισθεί η μετακίνησή ανθρώπων που ζουν σε άσχημες συνθήκες, σε ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας.
  • Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.
  • Να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία αλλά και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους κατοίκους της συνοικίας. Να παρασχεθούν δωρεάν μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
  • Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως απαιτείται να ενταθεί η διεκδίκηση για άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού, με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Θεσσαλία. Η επίταξη άμεσα των χειρουργείων, των ΜΕΘ, των διαγνωστικών και των εργαστηριακών κέντρων των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Η επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», των Κοινωνικών και Υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας και του δήμου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες