ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Η «χρυσή» ερευνητική ομάδα φοιτητών της iGEM Thessaly δημιουργεί εργαλείο διάγνωσης και θεραπείας για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας του MIT

Του Μαρίνου Τζώτζη

Η ερευνητική ομάδα της iGEM Thessaly συστάθηκε το Νοέμβριο του 2018 και συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας του MIT (iGEM: International Genetically Engineered Machine) για πρώτη φορά το 2019, κάνοντας «χρυσό» ποδαρικό με το ερευνητικό της έργο με τίτλο «ODYSSEE» το οποίο αφορούσε στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης.

Το συγκεκριμένο τεστ απέσπασε την πρώτη θέση στην κατηγορία Best Diagnostics Project (καλύτερο έργο στην κατηγορία της διάγνωσης), ενώ ήταν υποψήφιο και στις κατηγορίες Best Supporting Entrepreneurship (καλύτερη υποστηριζόμενη επιχειρηματικότητα) και Best Integrated Human Practices (καλύτερη ενσωμάτωση του κοινωνικού παράγοντα).

Νέο αίμα

Η φετινή ομάδα, που αποτελείται από νέα μέλη, καλείται να συνεχίσει τις επιτυχίες με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρυθμό καθώς ο πήχης τέθηκε ψηλά από την προηγούμενη. Αποτελείται από δεκατρείς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τη Λάρισα και άλλες Θεσσαλικές πόλεις (Ανδρονικίδης Γεώργιος, Απόχα Λεμονιά, Γρηγοριάδης Αντώνιος, Δασκαλάκη Ιφιγένεια, Κοροξενίδου Μαγδαληνή, Λάνγκε Μάριος, Μεσσής Αναστάσιος, Μιχελιουδάκης Βενέτιος, Ντελκής Νικόλαος, Παπαδάκη Φωτεινή, Στεργίου Βασίλειος, Στυλιανάκης Εμμανουήλ και Τσαπαδίκου Αστερία), προερχόμενοι από το χώρο της Βιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, των Υπολογιστών και των Οικονομικών.

Το φετινό project αφορά στο σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού διαγνωστικού εργαλείου, το οποίο θα οδηγήσει στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της Συνθετικής Βιολογίας.

Λόγω των δυσμενών συνθηκών που βιώνουμε, ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στις ομάδες να καταθέσουν κάποιες από τις ερευνητικές τους προτάσεις το Νοέμβριο του 2020 στη Βοστώνη, με σκοπό τη βελτίωσή τους και την τελική ολοκλήρωσή τους, το Νοέμβριο του 2021 στο Παρίσι. Μάλιστα δεν θα υπάρξει φυσική παρουσία των ομάδων αλλά ο διαγωνισμός θα είναι διαδικτυακός.

Γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο project

Φυσικά η διαδικασία πίσω από τη συγκεκριμένη επιλογή μόνο εύκολη δεν ήταν. Αντιθέτως, υπήρξε συλλογή ιδεών τόσο από επιστημονικές έρευνες, όσο και βάσει πληροφοριών που συλλέχθηκαν από τον κοινωνικό περίγυρο των μελών της ομάδας.

Έτσι μετά από περίπου ενάμιση μήνα διεργασιών η ομάδα κατέληξε στην επιλογή της δημιουργίας του διαγνωστικού εργαλείου για τη φλεγμονώδη νόσου του εντέρου, το οποίο αποσκοπεί στη θεραπεία της νόσου, αποτελώντας όπως αναφέρει η ομάδα μια ολοκληρωμένη λύση, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα, καθώς τα διαγνωστικά εργαλεία που υπάρχουν είναι δυστυχώς επεμβατικά και κάποιες φορές δεν είναι αξιόπιστα.

Από το 1990 μέχρι και το 2017 καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως του 85,1% στους ανθρώπους που εμφανίζουν την IBD (Inflammatory bowel disease – Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου). Ο αριθμός ατόμων που εμφάνισε τη συγκεκριμένη νόσο σε παγκόσμιο επίπεδο έφτανε τα 3,7 εκατ. (1990), ενώ σήμερα αγγίζει τα 6,8.

Σε ποια φάση βρίσκεται

Η ομάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του αναλυτικού πειραματικού σχεδιασμού. Η iGEM Thessaly έχει χωριστεί σε υπο-ομάδες οι οποίες θα ασχοληθούν αντίστοιχα, με το εργαστηριακό κομμάτι, το κομμάτι του σχεδιασμού και αυτό της πληροφορικής για την δημιουργία ιστοσελίδας για την προώθηση της προσπάθειας.

Παράλληλα υπάρχουν άνθρωποι που διαχειρίζονται τα οικονομικά, άτομα στον τομέα του human resources ώστε, να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και να γνωρίσει ο κόσμος την προσπάθειά της. Κάθε ομάδα επικοινωνεί με ειδικούς του κλάδου της με σκοπό να δημιουργήσει ένα λεπτομερές πλάνο για την εργαστηριακή δουλειά.

Λόγω του κορωνοϊού η ομάδα δεν κατάφερε ακόμη να μπει στο εργαστήριο, κάτι το οποίο θα είναι και το επόμενο βήμα μόλις επιτραπεί η είσοδος στα εργαστήρια και να ξεκινήσει η διαδικασία των πειραμάτων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες