ΛΑΡΙΣΑ

Αντιδρούν οι Λαρισαίοι Αρχιτέκτονες για την απαγόρευση εισόδου στον περιβάλλοντα χώρο του Φρουρίου (φωτο)

“Σημεία των καιρών ή απλά ακόμα μια περίπτωση κατάχρησης δημοσίου χώρου;”, αναρωτιέται ο Σύλλογος Αρχιτεκτό”νων Λάρισας στην κάτωθι ανακοίνωση:

Τις τελευταίες μέρες η καθημερινότητα των πολιτών έχει αλλάξει, ίσως και ριζικά. Η αίσθηση ευθύνης καθώς και η ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο ώθησαν τον καθένα από εμάς να περιορίσει τις προσωπικές του ελευθερίες αλλά και το δικαίωμά του στην εργασία, συνταγματικά κατοχυρωμένα και τα δύο.

Η απαρχή ενός οργουελικού μυθιστορήματος…

Η ελεγχόμενη δραστηριότητα στους δημόσιους χώρους λόγω της πανδημίας, οξύνει ένα μείζον ζήτημα, αυτό της σημασίας του δημόσιου χώρου στην ποιότητα και το επίπεδο ζωής των κατοίκων. Μια νέα εικόνα διαφορετική από εκείνη της προηγηθείσης καθημερινότητας επικρατεί παντού. Άδεια καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια. Τραπεζοκαθίσματα στοιβαγμένα έξω από μαγαζιά σε δημόσιους χώρους, αναμένουν σύντομα να ξανά «αναπτυχθούν».

Σε αυτή την νέα πραγματικότητα υπάρχει όμως και μια ιδιαίτερη περίπτωση, διόλου ασήμαντη, που αφορά το δημοτικό κτίριο στο λόφο του φρουρίου. Σε ένα μοναδικό σημείο για τα δεδομένα της πόλης ο υπαίθριος χώρος, δημόσιος, αποκόπτεται από τον υπόλοιπο ελεύθερο χώρο της πλατείας και του πάρκου με πρόχειρη περίφραξη και τη σήμανση «Απαγορεύεται η Είσοδος – Ιδιωτικός Χώρος», μάλιστα, υπήρξαν αναφορές και για παρουσία ελέγχου από εταιρία security!

Να θυμίσουμε ότι ο περιβάλλον χώρος του δημοτικού καταστήματος είναι χαρακτηρισμένος στο σχέδιο πόλης ως κοινόχρηστος και ιδιοκτησιακά δεν αποτελεί συνέχειά του.

Σε έναν κοινόχρηστο χώρο δηλαδή έχουμε το παράδοξο να γίνεται ανάπλαση από τον δήμο βάσει των επιθυμιών και του σχεδιασμού του ιδιώτη ενοικιαστή επιχειρηματία, να καταλαμβάνεται σχεδόν το σύνολο του χώρου από τραπεζοκαθίσματα και ιδιοκατασκευές (μπαρ κλπ) και στο τέλος να απαγορεύεται και πλήρως η πρόσβαση των δημοτών σε αυτόν.”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες