ΑΡΘΡΑΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης γράφει: Η ζωή μετά την πανδημία του κορωνοϊού

||| Άρθρο του Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Όταν η φυματίωση σκότωνε περίπου το 20% του πληθυσμού οι επίσημες οδηγίες περιελάμβαναν μεταξύ των άλλων, μαντήλι για το βήχα, ιδιαίτερα ποτήρια, ύπνο σε χωριστό δωμάτιο, καλή τροφή, απολύμανση χώρων και ενδυμάτων μέχρι και συστάσεις για αποφυγή του γάμου και ευτυχώς προτροπές για άσκηση στον ήλιο και στον καθαρό αέρα. Οι ερευνητές της εποχής εκείνης, δημοσίευαν στα έγκυρα ιατρικά περιοδικά ότι το κάπνισμα μπορεί να προστατεύει, ότι η λοίμωξη προκαλούσε νευροψυχιατρικές διαταραχές ενώ συζητούνταν ο πιθανός προληπτικός ρόλος της κινίνης. Παρατηρούνται έτσι αρκετές ομοιότητες με αυτά που ζούμε σήμερα. Πολλοί όμως αγνοούν ότι ακόμα και σήμερα στην υφήλιο νοσούν βαριά περισσότεροι ασθενείς με φυματίωση παρά με κορωνοϊό.

Η ζωή μετά την εποχή της φυματίωση, έγινε ζωή μαζί με την φυματίωση ιδιαίτερα για εμάς τους πνευμονολόγους, ενώ παρέμειναν οι φοβίες της νόσου μόνο σε κάποιους από συνανθρώπους μας. Τώρα που φθάνει προς το τέλος της η πανδημία στη χώρα μας, πρέπει να περάσουμε άμεσα στις δραστηριότητες της κανονικής επιστημονικής και προσωπικής μας ζωή που διακόψαμε για σχεδόν δύο μήνες, που θα περιλαμβάνει όλα όσα ήδη είχαμε αρχίσει δηλαδή τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος και της ρύπανσης, αλλά και τα ταξίδια, τις διακοπές, τις δημιουργικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τις κοινωνικές συναναστροφές και βέβαια την οικονομική ανάπτυξη που πρέπει να συνεχισθεί.

Όπως κάνουμε ελέγχους περιβάλλοντος , όταν έχουμε κρούσμα φυματίωσης σε κάποιο σχολείο , γηροκομείο ή φυλακές θα κάνουμε το ίδιο με τα κρούσματα κορωνοϊού, χωρίς όμως την επιτήρηση των τηλεοπτικών καμερών. Είναι οι ίδιες κάμερες που με τις λήψεις τους κατάφεραν να δείχνουν μικρότερες τις αποστάσεις μεταξύ αυτών που αποφάσισαν να ασκηθούν και οδήγησαν σε επίσημες οδηγίες που στέρησαν την άσκηση και τις ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου, της θάλασσας και της Άνοιξης που ήδη έφθασε .

Η οδηγία ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ που δόθηκε την κατάλληλη στιγμή, πρέπει να αντικατασταθεί από την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ αξιοποιώντας τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκτήσαμε και απορρίπτοντας τους μύθους που θα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο καθώς θα απομακρυνόμαστε από τον πανικό της πανδημίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες