ΕΛΛΑΔΑ

Δασική πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα

Δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα, μετά τη δασική πυρκαγιά κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Την Κυριακή έγινε αναφορά για αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έκαιγε σε δάσος. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έλαβε σήμερα επίσημη ενημέρωση από τις αρχές της Ουκρανίας, μέσω του δικτύου έγκαιρης ειδοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.   Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση, σειρά ραδιολογικών μετρήσεων το διάστημα 4-7 Απριλίου, σε διάφορα σημεία της χώρας, περιλαμβανομένης της πόλης του Κιέβου, δείχνουν επίπεδα ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα εντός φυσιολογικών ορίων. Η ΕΕΑΕ σημειώνει ότι και στο παρελθόν, σε περιπτώσεις πυρκαγιών στην περιοχή, δεν παρατηρήθηκε μεταφορά ραδιενέργειας σε μακρινές αποστάσεις μέσω των αέριων μαζών.

«Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί η οποιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Ίδια είναι η εικόνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις ομόλογων αρχών», επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωσή της η ΕΕΑΕ.

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι παρά το ειδικό καθεστώς λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει διασφαλιστεί η λειτουργικότητα των υποδομών και η διαθεσιμότητα του προσωπικού, για τη διαρκή αξιολόγηση και παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην Ελλάδα.

Η ραδιολογική εποπτεία στη χώρα μας διασφαλίζεται μέσω ενός τηλεμετρικού δικτύου σταθμών μέτρησης ακτινοβολίας, συνδεδεμένο με τον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ, όπου προβάλλονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε καθημερινή βάση. Επίσης, μέσω μετρήσεων σε φίλτρα αέρα που πραγματοποιούνται από το εθνικό Δίκτυο Συνεργαζομένων Εργαστηρίων σε διάφορες περιοχές της χώρας και έχουν υψηλή μετρητική ακρίβεια και ικανότητα ανίχνευσης ακόμη και απειροελάχιστων συγκεντρώσεων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις