ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι εμφανίσεις του Μίκη Θεοδωράκη στη Λάρισα και η συνεργασία του με τον Δημήτρη Καρβούνη μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό ταξίδι

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο δημοσίευσε ο διευθυντής της μικτής και παιδικής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κ. Δημήτρης Καρβούνης στον προσωπικό του λoγαριασμό στο Facebook.

Περιλαμβάνοντας μάλιστα φωτογραφίες που δείχνουν τόσο την προσωπική του σχέση και συνεργασία με τον μεγάλο συνθέτη, όσο και τη σχέση του τελευταίου με την πόλη μας.

Σε ανάρτησή του τονίζει:

Όλες αυτές τις μέρες, καθώς είμαι κλεισμένος στο σπίτι και δουλεύω πάνω στο «Πνευματικό εμβατήριο» και τα «Επιφάνια – Αβέρωφ», έρχονται στη σκέψη μου θύμισες από πάμπολλες εξαίσιες στιγμές που πέρασα κοντά σ’ έναν Μεγάλο Δημιουργό και Άνθρωπο, τον αγαπημένο μου Μίκη Θεοδωράκη!

Ήταν, αν θυμάμαι καλά, τέλη του ’84, όταν κατεβαίνοντας στην Αθήνα για το τακτικό μάθημα Δ/νσης χορωδίας, βρήκα τον αγαπημένο μου δάσκαλο, φίλο κι αδερφό Αντώνη Κοντογεωργίου, σκυμμένο, απορροφημένο, σ’ ένα όγκο χειρογράφων, καθώς μελετούσε το καινούριο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Requiem – Ακολουθία εις κεκοιμημένους». Άρχισε να μου μιλάει με ενθουσιασμό για το πόσο σπουδαίο και συναρπαστικό ήταν το καινούριο έργο του μεγάλου μας συνθέτη, γραμμένο a cappella για Μικτή χορωδία, Παιδική χορωδία και σολίστ και, προς μεγάλη μου έκπληξη, μα και ανείπωτη χαρά, μου είπε ότι με επέλεξε να συμμετέχω στην παρουσίαση του έργου με την Παιδική χορωδία του ΔΩΛ.

Έτσι, μ’ αυτό το έργο, τον Απρίλιο του ’84, γνώρισα το Μίκη Θεοδωράκη, το μεγάλο συνθέτη μα και υπέροχο άνθρωπο, που στα μάτια μου, ως τότε, φάνταζε σαν πρόσωπο μυθικό. Ο Μίκης Θεοδωράκης εκτίμησε την εργασία μου, μ’ αγκάλιασε, με πήρε κοντά του και μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με έχει συνεργάτη του για πάνω από 30 χρόνια. Πολλά τα χρόνια, μια ζωή, πάμπολλες και οι αναμνήσεις! Και τι να πρωτοθυμηθώ… “Requiem”, “Άξιον εστί”, “Πνευματικό εμβατήριο”, “Μάουτχαουζεν”, “Παιδικά τραγούδια”, “Κύκλους τραγουδιών”, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Επίδαυρο, Πρέσπες, Χανιά, Πάτρα, Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη, ή τις ατέλειωτες συζητήσεις στο σπίτι του στην Αθήνα τόσες φορές που μου έκανε την τιμή να με καλέσει…

Και κάπως έτσι ήρθε στο μυαλό μου, αυτές τις μέρες, η σκέψη να δημοσιοποιήσω κάποιες φωτογραφικές αναμνήσεις, διανθισμένες με σχόλια, επεξηγήσεις και μικρές ιστορίες, απ’ τις εξαίσιες στιγμές που έζησα κοντά σ’ αυτό το Μεγάλο Άνθρωπο, το Μεγάλο Δημιουργό, το Μεγάλο Αγωνιστή, το Μίκη της καρδιάς μου…

Δείτε τις φωτογραφίες:

26.04.1985 Η απαρχή της γνωριμίας και της συνεργασίας. Α’ παγκόσμια παρουσίαση του έργου “Requiem – Ακολουθία εις κεκοιμημένους” στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Το φωνητικό συγκρότημα “Οι Τραγουδιστές” και η Παιδική Χορωδία του ΔΩΛ. Σολίστ η Misa Iceuchi, η Κική Μορφονιού και ο Φραγκίσκος Βουτσίνος. Διηύθυνε ο Αντώνης Κοντογεωργίου.
26.04.1985 Α’ παγκόσμια παρουσίαση του έργου “Requiem – Ακολουθία εις κεκοιμημένους” στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.Τι πιο τιμητικό απ’ το να με συγχαίρει ο Μίκης Θεοδωράκης!!!
26.04.1985 Ο Μίκης Θεοδωράκης με την Παιδική Χορωδία του ΔΩΛ και το διευθυντή της Δημήτρη Καρβούνη, μετά το τέλος της παρουσίασης του έργου “Requiem – Ακολουθία εις κεκοιμημένους”.
26.04.1985 Ο Μίκης Θεοδωράκης με την Παιδική Χορωδία του ΔΩΛ και το διευθυντή της Δημήτρη Καρβούνη, μετά το τέλος της παρουσίασης του έργου “Requiem – Ακολουθία εις κεκοιμημένους”.
26.04.1985 Ο Μίκης Θεοδωράκης με την Παιδική Χορωδία του ΔΩΛ και το διευθυντή της Δημήτρη Καρβούνη, μετά το τέλος της παρουσίασης του έργου “Requiem – Ακολουθία εις κεκοιμημένους”. Μαζί, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, που διηύθυνε τη συναυλία και ο Παναγιώτης Παπαθανασίου, μέλος τότε του Δ.Σ. του ΔΩΛ.
28.10.1985. Συνομιλώντας λίγο πριν την παρουσίαση του έργου Requiem – Ακολουθία εις κεκοιμημένους” στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου στη Λάρισα.
28.10.1985. Στην παρουσίαση του έργου Requiem – Ακολουθία εις κεκοιμημένους” στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου στη Λάρισα. Τότε, στο Μητροπολιτικό μας Ναό υπηρετούσε ως νεωκόρος η κυρά-Βασιλική, μια κυρούλα που ήταν πάρα πολύ κοντή (νάνος). Καθώς μιλούσαμε ο κ. Θεοδωράκης ένιωσε ένα τράβηγμα στο μπατζάκι του παντελονιού του. Κοιτάζει και βλέπει την κυρά-Βασιλική που του έρχονταν σχεδόν ως το γόνατο. «Τι είναι κυρούλα μου; τι θες;» της λέει. «Δώσε με λίγο απ’ το μπόι σου» του απαντάει με καημό η κυρούλα!
28.10.1985. Η Παιδική χορωδία του ΔΩΛ στην παρουσίαση του έργου “Requiem – Ακολουθία εις κεκοιμημένους” στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου στη Λάρισα. Με το φωνητικό σύνολο “Οι Τραγουδιστές” και τη Χορωδία του Δήμου Θεσσαλονίκης (μετέπειτα Χορωδία “Μακεδονία”/
23.10.1992 Με την Παιδική Χορωδία του ΔΩΛ και την Ανδρική Χορωδία του ΜΣΛ στην παρουσίαση του έργου «Πνευματικό εμβατήριο» στη Λάρισα, στο θέατρο «Γαλαξίας». Στο πιάνο ο Τάσος Καρακατσάνης & στα κρουστά ο Γιώργος Μηνάς.
01.10.1993 Μεγάλη στιγμή! «Άξιον εστί» στο Ηρώδειο! Η Παιδική χορωδία του ΔΩΛ με τη χορωδία της ΕΡΤ, τη χορωδία «Μακεδονία (Δ/ντής Αντώνης Κοντογεωργίου) και τους σολίστ: Γρηγόρη Μπιθικώτση & Ανδρέα Κουλουμπή, και το Νικήτα Τσακίρογλου στο ρόλο του αφηγητή.
01.10.1993 «Άξιον εστί» στο Ηρώδειο!
01.10.1993 «Άξιον εστί» στο Ηρώδειο! Η Παιδική χορωδία του ΔΩΛ με τη χορωδία της ΕΡΤ, τη χορωδία «Μακεδονία (Δ/ντής Αντώνης Κοντογεωργίου) και τους σολίστ: Γρηγόρη Μπιθικώτση & Ανδρέα Κουλουμπή, και το Νικήτα Τσακίρογλου στο ρόλο του αφηγητή.
01.10.1993 «Άξιον εστί» στο Ηρώδειο!
“40 παιδικά τραγούδια”. Το εξώφυλλο του βιβλίου απ’ τις εκδόσεις «Παπαγρηγορίου – Νάκας». Με τα Παιδικά τραγούδια ασχολούμαι απ’ το 1992, για περίπου 25 χρόνια. Πριν ένα χρόνο περίπου τέλειωσα την τελική μορφή της ενορχήστρωσης τους και την αναθεωρημένη εκδοχή για χορωδία και πιάνο με την έγκριση του Συνθέτη. Περιμένουμε να εκδοθούν απ’ τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Schott.
30.10.1994 Η Α’ ολοκληρωμένη παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα, στο θέατρο «Γαλαξίας». Ο Μίκης Θεοδωράκης με την Παιδική χορωδία του ΔΩΛ. Πρώτη αριστερά η Μυρτώ Παπαθανασίου!!!
30.10.1994 Καφές και κουβέντα στο “Divani” πριν την Α’ παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα. Με την κ. Μυρτώ Θεοδωράκη και τον αδελφικό μου φίλο Παναγιώτη Παπαθανασίου.
30.10.1994 Α’ παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα, στο θέατρο «Γαλαξίας». Ο Μίκης Θεοδωράκης με τη σύζυγο του κ. Μυρτώ Θεοδωράκη και την κ. Ρένα Παρμενίδου παρακολουθούν τη συναυλία.
30.10.1994 Α’ παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα, στο θέατρο «Γαλαξίας». Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει την «Άρνηση» στο κλείσιμο της συναυλίας.
30.10.1994 Α’ παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα, στο «Γαλαξία».
30.10.1994 Α’ παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα, στο «Γαλαξία».
30.10.1994 Α’ παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα, στο «Γαλαξία».
30.10.1994 Α’ παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα, στο «Γαλαξία».
30.10.1994 Α’ παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα, στο «Γαλαξία». Συζητώντας μετά τη συναυλία με τον τότε Δ/ντή του ΔΩΛ και δάσκαλό μου Γιάννη Τσανακά. «Ποιος είναι αυτός;» με ρώτησε ο κ. Θεοδωράκης. «Αυτός είναι για μένα ότι είναι για σας ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης» του απήντησα. «Θα πρέπει να τον σέβεσαι και να τον τιμάς σ’ όλη σου τη ζωή» μου ανταπάντησε.
30.10.1994 Α’ παρουσίαση των «Παιδικών τραγουδιών» στη Λάρισα, στο «Γαλαξία». Μετά τη συναυλία με έκδηλη ικανοποίηση.
19.08.1995 Ημερίδα για τα 70 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη.
19.08.1995 Ημερίδα για τα 70 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη. Είχα την τιμή να μιλήσω για τον “Μουσικό Θεοδωράκη” ενώ ο αείμνηστος Καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στη Νομική σχολή του ΑΠΘ Παύλος Πετρίδης, μίλησε για τον “Πολιτικό Θεοδωράκη”.
01.08.1999 Άξιον εστί στα Χανιά. Η αφίσα της συναυλίας.
25.05.1999 Άξιον εστί στο “Θέατρο Γης” στη Θεσσαλονίκη. Πριν την πρόβα με τον Αντώνη Κοντογεωργίου.
25.05.1999 Άξιον εστί στο “Θέατρο Γης” στη Θεσσαλονίκη. Πριν την πρόβα με τον Αντώνη Κοντογεωργίου.
25.05.1999 Άξιον εστί στο “Θέατρο Γης” στη Θεσσαλονίκη. Πριν την πρόβα ο Μίκης Θεοδωράκης πληροφορήθηκε ότι η περιοχή δίπλα απ’ το θέατρο ήταν τόπος εκτελέσεων των αγωνιστών κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Έτσι, μετά την πρόβα, γράφει πρόχειρα σ’ ένα χαρτί το “Επέσατε θύματα”, ώστε να το μάθουν οι χορωδίες και να το τραγουδήσουν την άλλη μέρα στην έναρξη της συναυλίας.
25.05.1999 Άξιον εστί στο “Θέατρο Γης” στη Θεσσαλονίκη.
28.08.1999 “Άξιον εστί” στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στις Πρέσπες. Η τελευταία φορά που διηύθυνε το έργο. Σολίστ ο Μανώλης Μητσιάς και ο Ανδρέας Κουλουμπής και αφηγητής ο Γιάννης Φέρτης.
28.08.1999 “Άξιον εστί” στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στις Πρέσπες. Σολίστ ο Μανώλης Μητσιάς και ο Ανδρέας Κουλουμπής και αφηγητής ο Γιάννης Φέρτης.
28.08.1999 “Άξιον εστί” στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στις Πρέσπες. Σολίστ ο Μανώλης Μητσιάς και ο Ανδρέας Κουλουμπής και αφηγητής ο Γιάννης Φέρτης.
Περί τα τέλη του 2004 έκανα με τη Μικτή, την Παιδική χορωδία του ΔΩΛ και Ορχήστρα το “Πνευματικό Εμβατήριο”. Μετά από καιρό έστειλα την ηχογράφηση στο Μίκη Θεοδωράκη. Εδώ η ευγενική του απάντηση!
18.06.2017 «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη» στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο, πριν την πρόβα.
18.06.2017 «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη» στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο, πριν την πρόβα.
19.06.2017 «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη» στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο. Χαιρετισμός μετά τη συναυλία.
22.05.2019 Μια απ’ τις πολλές φορές που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με δεχτεί στο σπίτι του. Δυο αξέχαστες, συναρπαστικές ώρες, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου, γεμάτες κουβέντα και Μουσική!
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες