Ανδρέας ΓιουρμετάκηςΛΑΡΙΣΑ

Ο κορωνοϊός μας σπρώχνει στον ψηφιακό πολιτισμό

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Γιουρμετάκης

Ο PERSONAL TRAINER της γυναίκας μου της έστειλε μήνυμα στο κινητό: «Αναστολή των μαθημάτων μέχρι τις 25 Μαρτίου με νεότερη συνεννόηση την ίδια ημερομηνία για την προστασία της υγείας όλων μας… Εύχομαι υγεία σε όλους μας και καλή επάνοδο. Υ.Γ. Όσοι με τις εξελίξεις χρειαστούμε γυμναστική σε περίπτωση καραντίνας, θα γίνεται μάθημα με βίντεοκλήση! Σας φιλώ, ο δάσκαλος».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ εστάλη την ίδια ακριβώς ημέρα που στα τοπικά μέσα ενημέρωσης διαβάζουμε ότι:

  • Στο δήμο Λαρισαίων και στην περιφέρεια Θεσσαλίας οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πλέον δια περιφοράς και τηλεδιάσκεψης
  • Η ΔΕΥΑΛ διαφημίζει την (επιτέλους!) πληρωμή όλων των λογαριασμών του νερού online μέσω του συστήματος «ΔΕΥΑΛ e-bill»
  • Ξεκινάει η πιλοτική λειτουργία για την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία (τα ιδιωτικά σχολεία στη Λάρισα από την περασμένη Πέμπτη στέλνουν μαθήματα με email στους μαθητές)
  • Δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα έχουν προχωρήσει ήδη στην εφαρμογή της εργασίας από το σπίτι

Συμπέρασμα: Ουδέν κακόν αμιγές καλού! Με τον κορωνοϊό θα ανακαλύψουμε εκ νέου το ίντερνετ. Την καλή πλευρά του. Θα καταλάβουμε ότι δεν προσφέρεται μόνο για να ποστάρουμε selfies και απόψεις στα social media, ούτε για να φλερτάρουμε μέσω facebook, αλλά για να απλουστεύσουμε τη ζωή μας και να την απαλλάξουμε κατά το δυνατόν από τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας που εξακολουθεί να μας απασχολεί, παρότι κλείνουμε περίπου μία εικοσαετία ψηφιακής εποχής… Θα διαπιστώσουμε – το διαπιστώνουμε ήδη – ότι πάρα πολλές δουλειές γίνονται θαυμάσια από το διαδίκτυο. Δουλειές που από συνήθεια ή από αδράνεια, επιμέναμε να τις κάνουμε με τη φυσική μας παρουσία.

ΟΠΩΣ λίγα χρόνια πριν η οικονομική κρίση μας έμαθε το e-banking, έτσι και ο κορωνοϊός τώρα έρχεται να μας εισάγει σε έναν νέο (παλιό πάντως για την αναπτυγμένη δύση) κόσμο: Το e-learning, το e-shopping, το working remotely (εργασία εξ αποστάσεως)… Η ζωή μετά την καραντίνα θα είναι σίγουρα αλλιώς…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις