ΛΑΡΙΣΑ

Διακήρυξη της ΕΑΚ για το 31ο συνέδριο του ΕΚΝΛ

Στην διακήρυξη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης για το 31ο Συνέδριο του ΕΚΛ αναφέρεται:

Η περίοδος των τελευταίων δεκαετιών χαρακτηρίζεται από  την επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,  με  στόχο  την επιτάχυνση της συσσώρευσης κεφαλαίου  και  την  βίαιη αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου προς όφελος μιας μικρής οικονομικής  ελίτ.  Τα εργασιακά δικαιώματα  και το κοινωνικό κράτος αντιμετωπίζονται  ως εμπόδια στην  ανάπτυξη  της οικονομίας που σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές θα προέλθει αφενός από τη συμπίεση του κόστους εργασίας και την πλήρη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων και αφετέρου από την  ιδιωτικοποίηση  των κοινωνικών αγαθών και την ελαχιστοποίηση της κρατικής πρόνοιας.

Η κυρίαρχη αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, διέπει  καθοριστικά όλο το φάσμα  της παραγωγικής διαδικασίας και των εργασιακών σχέσεων.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας, διάλυση του στοιχειώδους κοινωνικού κράτους, εργαζόμενοι με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και  της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Η αξιοπρεπής και καλά αμειβόμενη εργασία, ο σεβασμός και η διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, η δημοκρατία στους εργασιακούς χώρους και η συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις που τους αφορούν, αποτελούν βασικούς στόχους και διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.

Οφείλουμε να ασχοληθούμε επισταμένα για τη δημιουργία των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου, μαζικού και αγωνιστικού εργατικού κινήματος που θα ενώνει τους εργαζόμενους και  θα παλεύει για εργασιακά και ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες.

Για τη δημιουργία   ποιοτικότερων, περισσότερο  δημιουργικών και  συγχρόνως καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας, με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας,  με συνθήκες εργασίας  πολύ πιο κοντά στις πανανθρώπινες ανάγκες για δημιουργία, ελεύθερο χρόνο και αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων όπως στον ΟΤΕ, με μηνύσεις και συλλήψεις απεργών δε θα περάσουν. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός που προωθούν κυβέρνηση – ΣΕΒ με στόχο την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων θα βρούν απέναντί τους το σύνολο των εργαζομένων.

Εκμεταλλευόμενοι  τις αντεργατικές  πολιτικές της κυβέρνησης  με τον περιορισμό  των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης θέλουν να οδηγήσουν τα εργασιακά δικαιώματα πολλές δεκαετίες πίσω.

Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ ενάντια στην κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει απροκάλυπτα τα συμφέροντα των ιδιοκτητών  των ΚΤΕΛ καταργεί τη δυνατότητα υπογραφής του κανονισμού εργασίας στα πλαίσια της συλλογικής διαπραγμάτευσης και δίνει το δικαίωμα στους μετόχους των ΚΤΕΛ να αποφασίζουν οι ίδιοι για τα ωράρια εργασίας και άλλα θέματα τα όποια αφορούν όχι μόνο τις δημόσιες συγκοινωνίες αλλά σχετίζονται και  με τη δημόσια ασφάλεια.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και όλων των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Οι ιδιωτικοποιήσεις πάνε πακέτο με αυξήσεις στους λογαριασμούς των λαϊκών οικογενειών και με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει πλέον  καθαρά  το σχέδιο που επιμελώς έκρυψε πριν από τις εκλογές: Τη καθιέρωση της εργασιακής ζούγκλας ως κανονικότητας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την επαναφορά στο πελατειακό κράτος περασμένων δεκαετιών.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από εκείνα που καλείται να λύσει και προετοιμάζει την εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης στο δημόσιο σύστημα, μέσω του περιορισμού των παροχών και την σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τη συνεισφορά του, μέσω της κρατική χρηματοδότησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία  των εργαζομένων, είναι αδύνατο να φτάσει στα 35 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς πια η εναλλαγή εργοδοτών, η καθυστερημένη είσοδος στην παραγωγική διαδικασία και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν στην «εργασιακή ζούγκλα» ,με την ανεργία να παραμένει σε ποσοστά ρεκόρ για  όλη την Ευρώπη

Η συγχώνευση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ στον e- ΕΦΚΑ, γίνεται για  να «βάλει χέρι» στα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ και σταδιακά να εξαϋλώσει τις επικουρικές συντάξεις.

Η συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2020 είναι κατά 200 εκ. μικρότερη σε σχέση με το 2019. ενώ παράλληλα συρρικνώνεται ο χώρος της δημόσιας ασφάλισης  ώστε να επιτραπεί η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών(ελάχιστη εισφορά = ελάχιστη σύνταξη).

Καταργούνται οι εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει προς τα πάνω, με ότι σημαίνει αυτό για τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης.

Δεν είναι δυνατόν η σταδιακή αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής του πληθυσμού να συνοδεύεται από αυτόματη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αδιαφορώντας για την έκρηξη της ανεργίας των νέων.

Συμπερασματικά το νομοσχέδιο είναι μια πρόχειρη συρραφή διατάξεων που στοχεύει στο να ευνοήσει τα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις εις βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Συνεχίζει στο μνημονιακό μοτίβο της μειωμένης συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ πλήττει ξεκάθαρα τους χαμηλοσυνταξιούχους με την κατάργηση της 13ης σύνταξης

Παλεύουμε για:

Βελτίωση αμοιβών και όρων εργασίας με τη  στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό, κλαδικό και επιχειρησιακό  επίπεδο:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και επαναφορά της δυνατότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της  εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Επαναφορά και ενίσχυση του νομικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων και  διαπραγματεύσεων.

Περιορισμός των ευέλικτων μορφών απασχόλησης

Αντιμετώπιση των φαινομένων ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της εκτεταμένης υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων μέσω  εργολαβιών και “ενοικίασης” εργαζομένων

Προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και καταπολέμηση της  αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας

Καθορισμός και λειτουργία ενός σαφούς και εκτεταμένου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πλαισίου κανόνων για την υγεία και ασφάλεια στην

Πολιτικές στέγασης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Στηρίζουμε τον αγώνα των σωματείων εργολαβικών/συμβασιούχων ορισμένου χρόνου  ( ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS,              ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΠΣΕΦΑ),  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΣΕΕΕΠΦΧ) ΣΤΑ ΕΛΠΕ,  ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΠΑ, ΕΝΕΡ-ΔΕΠΑ ) οι οποίοι με την  κατάργηση της διάταξης για την αιτιολογημένη απόλυση και του νόμου για τη συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος το έργο γκρεμίζει ακόμα και τα ελάχιστα καταφύγια προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε αυθαίρετες πρακτικές.

Για τους διανομείς εστίασης και κούριερ: Υποχρέωση εργοδοτών για υποβολή πινακίδων των οχημάτων στα υπουργεία Εργασίας και Μεταφορών, παροχής  των μέσων ατομικής προστασίας, τήρησης βιβλίου σέρβις των οχημάτων καθώς και  πρόσθετης παροχής 15% στον κατώτατο μισθό για τη χρήση και συντήρηση του δικύκλου στις περιπτώσεις που αυτό είναι ιδιοκτησίας του εργαζόμενου.

Περιορισμός της αδήλωτης εργασίας στα οικοδομικά έργα με θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού.

Δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο του ΟΑΕΔ σε άστεγους, μετανάστες, πρόσφυγες και κακοποιημένες γυναίκες.

Προστασία από απόλυση για τις μητέρες που υιοθετούν ή εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Απαιτούμε την πλήρη στήριξη των ανέργων με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που να μειώνουν τα προαπαιτούμενα ένταξής τους, την επιδότηση για όλο το διάστημα ανεργίας με αύξηση του επιδόματος, τη διατήρηση της ιδιότητας του ανέργου κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διατήρηση του επιδόματος ανεργίας χωρίς συμψηφισμό με το εκπαιδευτικό επίδομα, το δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους και των οικογενειών τους στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Καταγγέλλουμε την ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας στη χώρα μας. Είναι στρατηγική επιλογή αποκαθήλωσης και αποδόμησης του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας και του βασικού πυλώνα προστασίας των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, βάλλει κατά της προστασίας της εργασίας,
δε θέλουν κανένα εμπόδιο στην “ανάπτυξη” που οραματίζονται η οποία θα στηρίζεται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη  μαύρη και απλήρωτη εργασία, τα ωράρια “λάστιχο” και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους τραπεζίτες και τα ξένα funds έχει βάλει στο μάτι τα σπίτια των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Με το «σχέδιο Ηρακλής» που ψήφισε στη βουλή και την άρση της προστασίας το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι πληστειριασμών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν και να ανατρέψουν τις προσπάθειες των αρπαχτικών κυβέρνησης – τραπεζιτών να πετάξουν στο δρόμο ολόκληρες οικογένειες που οι ίδιοι με τις πολιτικές τους φτωχοποίησαν.

Ταυτόχρονα το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα πρέπει να γίνει ανάχωμα στη διείσδυση ακροδεξιών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων στα σωματεία και την κοινωνία. Να παρθούν πρωτοβουλίες  ώστε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι πρωτοβουλίες προσφοράς και αλληλεγγύης στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Να μην αφήσουμε τον παραμικρό χώρο δράσης σε ακροδεξιές ομάδες και λογικές.

Ο κόσμος της εργασίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έγιναν μάρτυρες στο πρόσφατο παρελθόν, μιας  εικόνας απόλυτης  παρακμής και σήψης  στη ΓΣΕΕ.  Το συνέδριο του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις παθογένειες και την πλήρη απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει, με  κύρια την ευθύνη των δυνάμεων των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ αλλά και του ΠΑΜΕ

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να στηρίξουν τις δυνάμεις που παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος και όχι τις δυνάμεις που εκπροσωπούν ένα  παλιό και πλήρως  απαξιωμένο, στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, μοντέλο συνδικαλισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να ενωθούν σε  ένα  ευρύ προοδευτικό μέτωπο διεκδικητικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, που θα σταθεί απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και  ακροδεξιές λογικές παλεύοντας  με όρους αυτονομίας, διαφάνειας  και δημοκρατίας  για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες.

Το Ε.Κ.Λ. οφείλει και με το κύρος που διαθέτει να έχει ως μόνιμο προσανατολισμό την κοινή δράση των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Καμία λογική διαχωρισμών, μόνο η συγκέντρωση δυνάμεων χωρίς ηγεμονισμούς, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης και των καπιταλιστών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες