Θωμάς Ρετσιάνης

Κορωνοϊός COVID-19: Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι έγκυες γυναίκες λόγω αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος και αλλαγών στην φυσιολογία τους ,μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς,πιο ευάλωτες σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού , όπως είναι ο COVID-19. Μπορεί επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο για βαριά νόσο και αυξημένη θνησιμότητα και θνητότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό , όπως έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες περιπτώσεις λοίμωξης από κορωνοϊό τα προηγούμενα χρόνια (SARS και ΜΕRS ), καθώς και σε περιπτώσεις άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως η γρίπη. Για τον COVID-19 δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δημοσιευμένα δεδομένα συσχέτισης .

Δεν υπάρχουν δεδομένα για δυσμενή αποτελέσματα του COVID-19 στο νεογνό μητέρας που νοσεί.Στις προηγούμενες επιδημίες SARS/MERS είχαν παρατηρηθεί περιπτώσεις αποβολής,πρόωρου τοκετού και ενδομήτριου θανάτου.Γενικά, ο υψηλός πυρετός στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιων προβλημάτων στο έμβρυο.

Σε μελέτη από την Κίνα που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου , φαίνεται πως 9 έγκυες γυναίκες ,κυήσεις 3ου τριμήνου ( από 36 έως 39+ εβδομάδες ) με συμπτώματα πνευμονίας και επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 γέννησαν -όλες με Καισαρική τομή – νεογνά χωρίς άμεσα προβλήματα.
Έγινε έλεγχος για την ανίχνευση του ιού στο αμνιακό υγρό ,στο αίμα του ομφάλιου λώρου , σε δείγμα από τον στοματοφάρυγγα του νεογνού και στο μητρικό γάλα. Όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά για παρουσία COVID-19.
(και στις προηγούμενες επιδημίες SARS/MERS δεν είχε παρατηρηθεί κάθετη μετάδοση του ιού από την μητέρα στο νεογνό)

Συμπεράσματα

Παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκή βιβλιογραφικά δεδομένα μπορούμε να θεωρήσουμε τις έγκυες ως ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσο από COVID-19 .Προς το παρόν δεν φαίνονται ιδιαίτερα προβλήματα στα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες που νοσούν και δεν φαίνεται να μεταδίδεται κάθετα ο ιός από την μητέρα στο νεογνό ,ούτε να εμφανίζεται στο μητρικό γάλα τις πρώτες τουλάχιστον ημέρες.Τα νεογνά όμως δεν θα θηλάσουν για να μην μεταδοθεί ο ιός από την στενή επαφή με την μητέρα και θα παρακολουθούνται για 14 ημέρες για σημεία/συμπτώματα της νόσου.

Προσοχή καθώς η επιδημία είναι σε εξέλιξη και προκύπτουν καθημερινά νέα δεδομένα που μπορεί να οδηγήσουν σε τροποποιημένα συμπεράσματα.

Πηγές: CDC , NCIRD , Lancet ( Chen H. et al 2020 )

Θωμάς Ρετσιάνης / Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες