ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Θα χτυπήσει το σκανδιναβικό ψύχος τη Λάρισα; Τι συμβαίνει με την ομίχλη στην πόλη; – Ο Φ. Τακούδης μιλά στο onlarissa.gr

Μια ανησυχία υπάρχει για το νέο κύμα ψύχους που γράφεται από αρκετούς μετεωρολόγους ότι έρχεται για να «χτυπήσει» την χώρα μας. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως με το κύμα ψύχους που έρχεται από την Σκανδιναβία και υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει και την Λάρισα;

Επίσης, τι συμβαίνει με το έντονο φαινόμενο της ομίχλης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα, είναι φυσιολογικό;

Για όλα αυτά μας διαφωτίζει ο μαθηματικός – μετεωρολόγος κ. Φάνης Τακούδης ο οποίος μας κάνει την σχετική καιρική πρόγνωση:

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

«Από αύριο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ο καιρός δεν πρόκειται να αλλάξει στη Λάρισα και θα είναι ο ίδιος όπως των τελευταίων ημερών. Δηλαδή: καιρός σχετικά καλός με  τοπικές ομίχλες και περιορισμένη ορατότητα σε μικρό βαθμό και μέσα στην πόλη.

Οι θερμοκρασίες στις ελάχιστες τιμές τους τα ξημερώματα στους 0-2 βαθμούς Κελσίου και οι μέγιστες το μεσημέρι στους 11-12 βαθμούς.

Την ερχόμενη Δευτέρα ένα χαμηλό στην κεντρική Ελλάδα φαίνεται πως θα επηρεάσει πολύ λίγο το νομό Λάρισας με ελάχιστα φαινόμενα σε ημιορεινές και ορεινές κυρίως περιοχές.

Από την Τρίτη το μεσημέρι αρχίζουν και πάλι να βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες κάτι που θα ισχύσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Πρόγνωση από εκεί και πέρα δεν είναι δυνατόν να γίνει, αλλά μπορεί να γίνει μια εκτίμηση», σύμφωνα με τον κ. Τακούδη.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΚΥΜΑ ΨΥΧΟΥΣ

«Σύμφωνα με στοιχεία από όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα, υπάρχει ενδεχόμενο μετά τις 26-27 Ιανουάριου να γίνει μια διάσπαση της «λίμνης» των ψύχων αερίων μαζών στον Βόρειο Πόλο. Αν, αν αυτό υποστηριχτεί και από αντικυκλώνα ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Μ. Βρετανίας και Σκανδιναβίας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κατέβουν από την Σκανδιναβία μέχρι την Ελλάδα ψυχρές αέριες μάζες, χωρίς να μπορεί να γίνει ακόμη πρόγνωση για το αν επηρεάσει και τη Λάρισα, καθώς ερωτηματικό παραμένει αν έρθει και στην χώρα μας γενικότερα.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από το τέλος του Ιανουαρίου, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Από το εποχικό, από τον Νοέμβριο ακόμη, φαινόταν ότι ο Φεβρουάριος θα ήταν ο πραγματικός μήνας του χειμώνα.

Πάντως δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάτι ιδιαίτερο για όλα όσα έχουν λεχθεί περί τεράστιων πτώσεων της θερμοκρασίας», μας διευκρινίζει ο κ. Τακούδης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Είναι η περίοδος μέσα στην οποία συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», θα μας πει ο κ. Τακούδης και θα συνεχίσει: «Πρόκειται για ένα άκρως φυσιολογικό φαινόμενο, ιδιαίτερα στη περιοχή μας τώρα που αναγεννιέται έστω σε ένα ποσοστό η λίμνη Κάρλα, και έτσι αυξάνεται η υγρασία. Με το βόρειο ρεύμα που έχουμε όπως κατεβαίνουν οι άνεμοι βόρειοι, βορειανατολικοί, εμπλουτίζονται από υγρασία στο Αιγαίο, ξεπερνούν το Πήλιο και το Μαυροβούνι, κατεβαίνουν εδώ, ενώ στεγνώνουν λίγο, εμπλουτίζονται από την Κάρλα και φέρνουν κάπως περισσότερη υγρασία σε εμάς. Είναι αλήθεια ότι όταν έγινε η αποξήρανση της Κάρλας για πάρα πολλά χρόνια μετά, είχε αρχίσει να γίνεται ξηρότερο το κλίμα της Λάρισας και γενικά του νομού, όμως με την αναγέννηση της Κάρλας σιγά σιγά επανήλθε αλλά όχι πάρα πολύ. Μη νομίζουμε ότι αλλού είναι καλύτερα τα ποσοστά υγρασίας, καθώς το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας φέτος, για άλλους λόγους στην κάθε περιοχή», θα ολοκληρώσει ο Λαρισαίος μετεωρολόγος.

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες