ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Δομή φιλοξενίας προσφύγων “στήνεται” στο Κυψελοχώρι

Στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων αφορά συνάντηση εργασίας που συγκαλείται σήμερα στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Τάκη θεοδωρικάκου. Στη σύσκεψη που συγκαλείται από τον αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο πρόκειται να μετάσχουν υπουργοί και υφυπουργοί μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Εθνι­κής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, που έχει το γενικό πρόσταγμα για το προσφυγικό, όπως και αρμόδιοι γενικοί γραμματείς.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να μετάσχουν και οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ ενώ -σύμ­φωνα με πληροφορίες της «Ε»- ο μόνος δήμαρχος που έχει προσκληθεί να βρίσκεται στις 2 σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών είναι ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη σημερινή σύ­σκεψη θα εξεταστεί η πρόθεση της κυβέρ­νησης για τη δημιουργία δεύτερης δομής προσφύγων στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών και στο ανενεργό στρατόπεδο «Υπολοχαγού Ζιώγα Αργυρίου» κάτω από την πραγματικά ασφυκτική πίεση που έχει δη­μιουργήσει στη χώρα μας το προσφυγικό πρόβλημα με χιλιάδες ψυχές κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης να είναι στοι­βαγμένες στην κυριολεξία δομές υποδοχής της νησιωτικής Ελλάδας.

Το ζήτημα, ωστόσο, για την τοπική ΝΔ είναι πως όλη την προηγούμενη περίοδο «επέν­δυσε» πολιτικά στο θέμα, ενώ με την ανά­ληψη τns διακυβέρνησης δόθηκαν διαβεβαιώσεις για τη μη λειτουργία δομής στο Κυ­ψελοχώρι. Διαβεβαιώσεις που ως γνωστόν επανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο σε σύ­σκεψη στο αστυνομικό μέγαρο Λάρισας πα­ρουσία βουλευτών και δημάρχων, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Mιχ. Xρυσοχοίδης.

Η εκτίμηση ότι η σημερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΣ θα αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας δομής προσφύγων στο Κυψελοχώρι, ενισχύεται και από το γεγονός ότι -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- δεν έχουν προσκληθεί να μετάσχουν άλλοι δήμαρχοι του νομού όπως μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, δήμαρχοι δηλαδή περιοχών όπου λειτουργούν σήμερα δομές φιλοξενίας προσφύγων ή υλοποιούνται προ­γράμματα φιλοξενία σε ξενοδοχειακές μο­νάδες.

Η πρόσκληση για τη σύσκεψη «θορύβησε» χθες δημάρχους του νομού, που επικοινω­νούσαν μεταξύ τους για να διασταυρώσουν το θέμα της συμμετοχής ενώ δεν έχει προ­σκληθεί επίσης ο περιφερειάρχη Θεσσαλία Κων. Αγοραστός που έχει διαφωνήσει δημοσία» με το ενδεχόμενο δημιουργίας δεύ­τερης δομής προσφύγων στον νομό.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΜΗ

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο και ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες διαμόρφωσης του στρατοπέδου «Ζώγα» στο Κυ­ψελοχώρι, συνεδρίασε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών και ενέκρινε την επιστολή του τότε δημάρχου Κων. Κολλάτου πpos τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημ. Βίτσα καλώντας τον να επανεξετάσει το αίτημα για λειτουργία δομής φι­λοξενίας στο Κυψελοχώρι.

Εκπρόσωποι του Δήμου Τεμπών και κάτοι­κοι τηs περιοχής απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο του στρατοπέδου, ενώ το θέμα μεταφέρθηκε και στη Βουλή με ερωτήσεις βου­λευτών. Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποστάλθηκε τελικά κοινή επιστο­λή, στην οποία σημειώνονταν οι λόγοι της άρνησης δημιουργίας δεύτερης προσφυγικής δομής στον νομό και ειδικότερα στο Κυ­ψελοχώρι, επιστολή που συνυπέγραφαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλία Κων. Αγοραστός και όλοι οι δήμαρχοι του νομού Λάρισας. Το θέμα είχε αναδειχθεί έντονα παραμονές των δημοτικών εκλογών, ενώ την ίδια περίοδο στο στρατόπεδο «Μπουγά» στη Λά­ρισα αποθηκεύονταν κοντέινερ, για τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί Επιτελείων του Υπουργείου Άμυνας για τον εξοπλισμό τους (κλιματιστικά κ.λπ.) προκειμένου να είναι έτοιμα να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε δομή απαιτηθεί.

ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η διαφωνία των τοπικών αρχόντων στο εν­δεχόμενο δημιουργίας δεύτερης δομής προσφύγων στον νομό Λάρισας έγκειται στο γεγονός πως σήμερα φιλοξενούνται ήδη περισ­σότεροι από 2.000 πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» και με βάση χθεσινά στοιχεία, στη δομή του Κουτσόχερου φιλο­ξενούνται 1.482 πρόσφυγες αριθμός που μεταβάλλεται σε καθημερινή βάση (σ.σ. την περασμένη βδομάδα φιλοξενούνταν 1.520) καθώς πρόκειται για ανοιχτή δομή. Μέσω του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας σε διαμερίσματα της Λάρισας φιλοξενούνται 420 πρόσφυγες ενώ από το περασμένο φθι­νόπωρο σε ξενοδοχειακές μονάδες της Καρίτσας και της Άνω Στηρίτσας φιλοξενούν­ται συνολικά περί τους 200 πρόσφυγες. Σε αντίθεση με τον Βόλο, για παράδειγμα, όπου φιλοξενούνται περί τους 130 πρόσφυγες ή στην Καρδίτσα για παράδειγμα, που από την εκδήλωση του προσφυγικού προβλήματος ουδέποτε φιλοξενήθηκε πρόσφυγας.

ΕΝΟΨΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Να διευκρινιστεί, τέλος ότι ανάλογη με τη σημερινή σύσκεψη για τη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε χθες για άλλες περιοχές της χώρας που σημαίνει πως η κυβέρνηση βρίσκε­ται στα πρόθυρα νέων εξαγγελιών για το προσφυγικό.

Όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από το Γραφείο του υφυπουργού παρά τω Πρω­θυπουργό), αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσου «κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλ. Στεφανής ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Α. Σκέρτσος και βουλευτές της ΝΔ από περιοχές όπου λειτουργούν δομές ή έχουν δεχθεί ση­μαντικό αριθμό προσφύγων και μετανα­στών. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον κ. Στεφάνή για την κατά­σταση και για την πορεία υλοποίησής των κυβερνητικών αποφάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες