ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το trend φέτος τα Χριστούγεννα στη Λάρισα είναι Σούπα Κολοκύθας! Έξι εστιατόρια που έκαναν θεσμό τα Ρεβεγιόν (φωτο)

Η σούπα κολοκύθας τελικά… σε διάφορες παραλλαγές είναι το must των Χριστουγέννων για το 2019 στη Λάρισα! Ως προς τα κυρίως πιάτα, την τιμητική τους έχει και φέτος η γαλοπούλα… είτε με παραδοσιακή είτε με «πειραγμένη» συνταγή, το αγριογούρουνο, και φυσικά το κότσι.

Μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες μερικών από τα πιο γνωστά εστιατόρια της πόλης που επενδύουν σε ειδικά μενού και events, και αποτελούν κλασικές πλέον επιλογές για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μας δέχτηκαν στις κουζίνες τους, μας άφησαν να δοκιμάσουμε κάποιες από τις προτάσεις τους για τα φετινό ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και εμείς με τη σειρά μας σας τις παρουσιάζουμε…

Διαλέγετε και παίρνετε…

Ρεβεγιόν αλά ιταλικά με Nonna Rossa

Το Nonna Rossa, γνωστό σε όλους τους Λαρισαίους για την ιταλική κουζίνα του με τις ιδιαίτερες γεύσεις, βρίσκεται ήδη στην εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, η οποία πρόκειται να κορυφωθεί την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το κλασικό πλέον Ρεβεγιόν που αριθμεί 8 συναπτά έτη στην πόλη της Λάρισας.

Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά ο Βασίλης Ηλίας στο σαξόφωνο και η Παναγιώτα Βαρδιοπούλου στη φωνή.

Το πρωτοχρονιάτικο μενού φέτος αποτελείται από Σούπα Βελουτέ ψητής κολοκύθας και μους κατσικίσιου τυριού, με τραγανό προσούτο και καπνιστή πάπρικα και Σφαίρα κανταΐφι με μαρμελάδα ντομάτα και γέμιση τυρί γκοργκοτζόλα για ορεκτικά.

Η εορταστική σαλάτα που επινόησε ο chef ειδικά για τη βραδιά ονομάζεται Σαλάτα του πάθους με βαλεριάνα,  βατόμουρα και  μύρτιλα με σως passion fruit και τζίντζερ, γαρίδες με τριμμένο φουντούκι και φλοίδες  παρμεζάνας. Ακολουθεί το Sorbetto εσπεριδοειδών.

Για κυρίως πιάτο υπάρχουν τρεις επιλογές και μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε Φιλέτο Μοσχάρι Wellington με πατάτες baby, καρότο και λαχανικάκι Βρυξελλών σοτέ  με σιρόπι σφένδαμου και σάλτσα Vinsanto με ρόδι – το οποίο δοκιμάσαμε ήδη και ενθουσιαστήκαμε –, σε Καραμελωμένο μαύρο χοίρο με μπίρα και φρέσκα μυρωδικά, το οποίο συνοδεύεται με πουρέ κάστανο, κανέλλα και τζίντζερ και τέλος σε Γεμιστή ψητή γαλοπούλα με καπνιστό τυρί, πορτοκάλι και μυρωδικά. Η γαλοπούλα θα συνοδεύεται με άγριο ρύζι και καρότα baby.

Καλό θα ήταν να αφήσετε «χώρο» για το επιδόρπιο με Μπισκότο βανίλιας με κρέμα lemon curd και αφράτη μαρέγκα σε ποτήρι σαμπάνιας, όπως άλλωστε αρμόζει στη βραδιά.

Ρεβεγιόν και μετά …after midnight party μόνο στο Ten Doors

Το Ten Doors, που έκλεισε τρία χρόνια παρουσίας στην πόλη της Λάρισας, είναι πλέον ένα πολύ γνωστό gastrobar, με αισθητική wine bar, την οικεία φιλοξενία μιας pub, αλλά και με την άνεση και τη ζεστασιά ενός γεύματος στο σπίτι όπως χαρακτηριστικά λένε οι ιδιοκτήτες του.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ετοιμάζουν ένα Ρεβεγιόν που θα συνεχίσει σε after midnight party, όπως άλλωστε το έχουμε δει να συμβαίνει τόσες φορές μέχρι σήμερα.

Το εορταστικό μενού ξεκινά με Cappuccino από κολοκύθα και κάστανα και Σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, tartar παντζαριού και vinegret ροδιού.

Στα κυρίως πιάτα συνεχίζει με Ψητό στήθος γαλοπούλας με παραδοσιακή γέμιση που συνοδεύεται από πουρέ γλυκοπατάτας με μέλι και σπαράγγια.

Εναλλακτικά με Καρέ άγριου χοίρου με ρύζι confi και σάλτσα Χιλιανού Merlot.

Για το desert επιλέχθηκε ένα Εκμεκ με crumple μελομακάρονου, πέρλες ροδιού και πούδρα καραμελωμένου φουντουκιού!

Στο after midnight party πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το cocktail “Ginger bells” με
Irish whiskey, χυμό λεμονιού, σιρόπι κάστανου και ginger ale.

Αν είστε λάτρεις της τεκίλας, υπάρχει για σας το  “White Christmas” με λευκή Tequila, ρούμι καρύδας, triple sec, χυμός λαιμ, κρέμα καρύδας και σιρόπι ζάχαρης.

Πάμε σαν άλλοτε με τον ΝΙΚΟΔΗΜΟ

Τι πιο ωραίο να περάσει κανείς με φίλους το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων στον ατμοσφαιρικό Νικόδημο. Εκεί όπου βουτάς σε μια άλλη εποχή και αισθάνεσαι ότι πάντα θα πάνε όλα καλά!

Η γευστική πρόταση από τη σεφ Γεωργία Γούσιου για το Ρεβεγιόν των Χριστουγέννων  φέτος θα περιλαμβάνει Κολοκυθόσουπα με τζίντερ και ξυνή κρέμα και μια πολλά υποσχόμενη – καθώς ο Νικόδημος φημίζεται για τις αλμυρές του τάρτες -Τάρτα γεμιστή με τσουκνίδα και απάκι. Για τρίτο πιάτο έχουν ετοιμάσει Πικάντικη mousse 3 τυριών συνοδευόμενη με πίτες από αλεύρι καλαμποκιού. Τη βραδιά όμως γευστικά αναμένεται να κλέψει το Κότσι από μαύρο χοίρο μελωμένο με ξηρά φρούτα και κυδώνια που συνοδεύεται με δροσερή σαλάτα με ξυνόμηλα, γιαούρτι και καρύδια. Όσο για το γλυκό ετοιμαστείτε για πεντανόστιμο παραδοσιακό Εκμέκ Κανταΐφι! Ο Κώστας και η Γεωργία μας αφήνουν ελευθέρους να συνοδέψουμε τα πιάτα μας με κρασί της αρεσκείας μας από τους εξαιρετικούς οινοποιούς της περιοχής μας.

Η Γεωργία Γούσιου μας μίλησε ιδιαίτερα για το κότσι αγριογούρουνου, το οποίο επέμενε ότι πρέπει κανείς να δοκιμάσει να το μαγειρέψει και στο σπίτι του και μας αποκάλυψε την συνταγή του, την οποία με τη σειρά μας σας παρουσιάζουμε… και σας μεταφέρουμε τις ευχές της για καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!

Υλικά για 4 άτομα:

  • 4 κότσια
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • Αλάτι θαλασσινό χοντρό (συστήνεται άνθος αλατιού για κρέατα στη σχάρα ή στη γάστρα)
  • Πιπέρι μαύρο και κόκκινο γλυκό
  • Θυμάρι
  • Δενδρολίβανο
  • Ξηρά φρούτα (δαμάσκηνα και βερίκοκα)
  • 3 κυδώνια με τη φλούδα (καλά πλυμένα)

Εκτέλεση:

Στρώνουμε τα κότσια, τα οποία έχουμε πλύνει πολύ καλά, στη γάστρα. Ανακατεύουμε καλά ένα ποτήρι λευκό κρασί με τη μουστάρδα, το μέλι, το πετιμέζι και το λάδι. Αλείφουμε καλά το κρέας και συνεχίζουμε με το χοντρό θαλασσινό αλάτι, το φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι και τη κόκκινη γλυκεία πάπρικα. Δένουμε ένα ματσάκι δενδρολίβανο και θυμάρι φρέσκο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα βότανα σε μικρότερη όμως ποσότητα, καθώς βγάζουν περισσότερο άρωμα). Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και κλείνουμε καλά το σκεύος. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και το αφήνουμε για 2 ώρες. Αφού τα γυρίσουμε και από την άλλη πλευρά τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα και τα κυδώνια. Το φαγητό μας χρειάζεται μισή ώρα με τρία τέταρτα για να μελώσει. Φυσικά όσες φορές ανοίγετε το σκεύος ελέγχετε την ποσότητα του νερού. Μαζί με τα ξερά φρούτα σίγουρα θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα βότανα, αφαιρέστε το ματσάκι πριν βάλετε τα ξερά φρούτα.

Γιατί στο JUST WINE BAR έχει …πάντα Χριστούγεννα

Το Just Wine Bar συνεχίζει την παράδοση ετών για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Άλλωστε, από τότε που άνοιξε, το εσωτερικό του με την επιβλητική μπάρα, τον ζεστό φωτισμό του και τις προσεγμένες jazz μουσικές του μας μεταφέρει εύκολα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι στο Just Wine Bar έχει… πάντα Χριστούγεννα!

Εορταστικά μενού, μουσικά events, Christmas Eve, New Years Eve Party και φυσικά τα περιβόητα Champagne Parties που έχουν καθιερωθεί από το 2013 και φέτος θα μας περιμένουν το μεσημέρι της Κυριακής 22 & 29 Δεκεμβρίου.

Εκτός από τα Ρεβεγιόν της Παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου μπορείτε να γευτείτε το εορταστικό μενού που έχει ετοιμάσει ειδικά ο chef Ηλίας Τσικρίκης, το οποίο περιλαμβάνει Σούπα βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας με σιρόπι κάστανο – την οποία σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα -, για κυρίως πιάτο Αγριογούρουνο με τσάι βουνού και κάρδαμο ή εναλλακτικά Γαλοπούλα με παραδοσιακή γέμιση.

Το κατάλληλο wine paring για το αγριογούρουνο είναι φυσικά ένα Syrah που θα αναδύει έντονο άρωμα μπαχαρικών, για τη γαλοπούλα δε, δοκιμάστε άφοβα ένα ροζέ κρασί τύπου Provence.

Για το επιδόρπιο, φέτος επιστρέφει το κλασικό, established θα λέγαμε… μιλφέιγ με τη χειροποίητη κρέμα patisserie με βανίλια Μαγαδασκάρης!

Για την Παραμονή των Χριστουγέννων, η ομάδα του Just Wine Bar έχει προσκαλέσει μια οικογένεια γάλλων, τους… «Οι Γάλλοι και οι Άλλοι!» με τους Γιώργο Γάλλο και Οτίλια στη φωνή, τον Λευτέρη Γάλλο στο βιολί και τον Δημήτρη Τσιλικόπουλο στην κιθάρα, οι οποίοι υπόσχονται να μας διασκεδάσουν με μουσικές swing, bossa, jazz και latin.

Παραδοσιακές συνταγές …αλλιώς μόνο στον ΒΟΣΠΟΡΟ

Ο Βόσπορος και φέτος πειραματίζεται με την σύγχρονη ελληνική κουζίνα και η ομάδα του έχει ετοιμάσει μια ιδιαίτερη και gourmet πρόταση για το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων για όσους θέλουν να δοκιμάσουν χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα και παραδοσιακές συνταγές… αλλιώς!

Την παραμονή θα ετοιμάσουν ένα ξεχωριστό ρεβεγιόν. Η  Έλενα Γκατζά, που δεν χρειάζεται συστάσεις στο λαρισαϊκό κοινό, και ο Θάνος Φισέκης στο σαξόφωνο θα συνοδέψουν το γαστρονομικό εορταστικό ταξίδι που περιλαμβάνει  Βελουτέ σούπα από πατάτες περού με μπέικον & μαροθόσπορο.

Γιορτινή σαλάτα με μεσκλάν, εσκαρόλ, radiccio, iceberg, ραπανάκι,  ψητό κυδώνι, καρύδια, καπνιστό μετσοβόνε  & dressing κυδώνι. Αξίζει να δοκιμάσετε το ορεκτικό που είναι μια δημιουργική παραλλαγή των χριστουγεννιάτικων Λαχανοντολμάδων με ρύζι, κιμά ωρίμανσης & μούς κουνουπίδι με λάδι τρούφας.

Για κυρίως πιάτο μπορείτε να κινηθείτε μεταξύ Γαλοπούλας  φιλέτο μαγειρεμένη sousvide, ριζότο venere με σταφίδες, τσιπς προσούτο, αμύγδαλο, ρόδι &  κρέμα κάστανου ή Χοιρινή σπάλα γεμιστή με δαμάσκηνα & σύκα, πουρέ σελινόριζας,  κενέλ πρασοσέλινου με καρότο, άχυρο πατάτας & σάλτσα μελιού.

Το γλυκό που επιλέχθηκε για να κλείσει το μενού είναι μια Pear Pie με αχλάδι σε σιρόπι, cramble αμυγδάλου, cremeux bitter, cremeux κάστανο  & φρούτα του δάσους.

Τα κρασιά που προτείνει η ομάδα του Βοσπόρου, για να συνοδέψουν το εορταστικό μενού, είναι Karanika brut cuvee speciale, ένα αφρώδες ξινόμαυρο με οξύτητα, γιατί  – όπως μας είπαν χαρακτηριστικά – οι γιορτές θέλουν τις φυσαλίδες τους.

Περαιτέρω, οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν το Viogner cuvee larsinos από το Κτημα Σκούρας με ζύμωση σε βαρέλι με αρώματα ωρίμου βερίκοκου φλούδα πορτοκαλιού με flavor φουντούκι κ βανίλια, το Ροζέ Domaine Lazaridi σε στυλ Προβηγκίας, ένα αριστοκρατικό και φινετσάτο κρασί από merlot με δροσερή οξύτητα και αρώματα κόκκινων φρούτων, το Κτήμα Ζαφειράκη με ένα ροζέ από το οινοποιείο που αναβίωσε την θεσσαλική Λημνιώνα.

Ακολουθεί το Κτήμα Παυλίδη  από τη Δράμα με το Emphasis, ένα κρασί έκπληξη από μια ισπανική ποικιλία που εγκλιματίστηκε άψογα στην περιοχή της Δράμας και το Ραψάνη από το Κτήμα Ντούγκος από παλιά κλίματα 60 ετών, ένα π.ο.π κρασί με αρωματική πολυπλοκότητα, φινετσάτο με αρώματα κόκκινων φρούτων κ βοτάνων.

Ρεβεγιόν για …τρεις γενιές στο ΦΡΟΥΡΙΟ και το πιάτο …έκπληξη

Το Φρούριο, το οποίο διανύει τα τρίτα του Χριστούγεννα, έχει καθιερωθεί ως ένα κλασικός προορισμός για την περίοδο των εορτών και ιδιαίτερα για τα Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Συχνά στα τραπέζια βλέπεις να συναντώνται τρεις γενιές, παππούδες, γονείς και εγγόνια.

Το άνετο και φιλόξενο περιβάλλον σε συνδυασμό με την kids friendly κουλτούρα αποτελούν την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να περάσουν και φέτος τη βραδιά με την οικογένεια τους ή με φίλους και σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων το Ρεβεγιόν θα πλαισιωθεί μουσικά από τους Freedom Duo με την με Ελευθερία Μυτηλιού και τον Βασίλη Ηλία στο σαξόφωνο.

Από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου θα σερβίρεται το εορταστικό μενού που αποτελείται από μια πιο μικρή κάρτα του κανονικού μενού, στην οποία έχουν ενταχθεί ειδικά για τις ημέρες των Γιορτών τα πιάτα κότσι χοιρινό μπρεζέ με πουρέ γλυκοπατάτας και η ψητή γαλοπούλα με την παραδοσιακή της γέμιση.

Η μεγάλη έκπληξη και το πιάτο που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το Παστίτσιο με γλυκάδια μόσχου και σπιτική μπεσαμέλ, το οποίο πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε.

Στο μενού τη βραδιά της Παραμονής των Χριστουγέννων θα προστεθεί Σούπα Κολοκύθας.

Καλά μας Χριστούγεννα!

Εύη Μποτσαροπούλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες