ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο 1 εκ. ευρώ τα πρόστιμα στο Βόλο από τους Επιθεωρητές Εργασίας – «Γαλέρες» δύο τράπεζες, φούρνοι και καφέ

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας «κλείνει» στον Βόλο ταμείο για το 2019 με πρόστιμα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Θ» το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η υπηρεσία του Βόλου έχει επιβάλει τα περισσότερα πρόστιμα σε όλη τη χώρα για το 2019, ενώ δύο τραπεζικά καταστήματα κινδυνεύουν με «λουκέτο», καθώς δύο φορές έχουν «συλληφθεί» να απασχολούν εργαζόμενους με ωράρια «λάστιχο» χωρίς να τους πληρώνουν. «Την τρίτη φορά θα κλείσουν. Δεν ξέρουμε πώς σκέφτονται και πώς ενεργούν οι διευθύνσεις των δύο τραπεζών, αλλά είναι συνεχώς υπότροπες. Ο νόμος δεν περιλαμβάνει εξαίρεση για τη συμπεριφορά τους και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 25.000 ευρώ στην καθεμία, τις τελευταίες ημέρες», τονίστηκε από στέλεχος του υπουργείου στη «Θ». Το «ποινολόγιο» των 25.000 ευρώ για την καθεμία, αφορούσε στο ωράριο, καθώς εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται πολλές υπερωρίες χωρίς να δηλώνονται στην Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και χωρίς να καταβάλλονται επιπλέον χρήματα σε αυτούς.

Επισημαίνεται ότι το ΣΕΠΕ τοπικά έχει δεχτεί αξιόλογο αριθμό καταγγελιών κατά των δύο συγκεκριμένων τραπεζών για παρατυπίες που αφορούν στην εργατική νομοθεσία, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε περιπτώσεις παραπόνων για υπέρβαση ωραρίου, ενώ επίσης καταγράφονται αναφορές για επιδόματα που δεν καταβάλλονται, παρ’ ότι περιλαμβάνονται στις επιχειρησιακές συμβάσεις κυρίως σε νεοπροσληφθέντες τραπεζοϋπαλλήλους.

«Πληγή» θεωρούνται οι φούρνοι. Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν πρόσφατα διαπιστώθηκε πως επαγγελματίες απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό Κυριακή.

«Το πρόβλημα είναι πως οι υπάρχουν συνεχώς υπότροποι. Επιβάλλονται τα πρόστιμα και στις καταστάσεις που μας αποστέλλονται από τον Βόλο βλέπουμε σε ποσοστό 50% τις ίδιες επιχειρήσεις», επισημάνθηκε.

Σημειώνεται ότι συνεχώς υπότροπες είναι οι επιχειρήσεις καφέ. Εκεί, κυριαρχεί «ζούγκλα» με τα ωράρια και τα πρόστιμα «πέφτουν βροχή».

Επισημαίνεται ότι αρχές Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή το ψηφιακό ωράριο των εργαζομένων. Για πρώτη φορά καλούνται οι επιχειρήσεις να δηλώνουν σε πραγματικό χρόνο στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους.

Με το νέο σύστημα οι επιχειρήσεις θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και θα συμπληρώνουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Έτσι, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα γίνει «στενός κορσές» για τις επιχειρήσεις, καθώς εκτός από την επιβολή προστίμων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, ύψους 10.500 ευρώ, θεσπίζεται πλέον η συστηματοποίηση των ελέγχων με εντατικούς επανελέγχους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σε εργοδότες ή επιχειρήσεις στις οποίες έχει βεβαιωθεί παράβαση αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Πηγή: e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες