ΛΑΡΙΣΑ

Η Ραψάνη μαγεύει διαχρονικά: Μια βόλτα στην αυθεντική Ελληνική φύση

Στην Ραψάνη που επέλεξαν εδώ και 600 χρόνια οι τότε κάτοικοι της να στήσουν  την κωμόπολη αυτή και να χαρακτηρίζεται ιστορικά ως θαύμα της φύσης ο επισκέπτης μπορεί να μάθει να συνυπάρχει με το απαιτητικό τοπίο βουνό- δάσος- πευκοδάσος και απέναντι ο Άθως και το Αιγαίο πέλαγος.

Πετρόκτιστα σπίτια πλούσια τρεχούμενα γάργαρα πηγαία νερά, ιστορικά εξωκλήσια και μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια, μουσεία βιβλιοθήκες μακραίωνες παραδόσεις γενικά.

Μια από τα μικρότερα τώρα (παλαιότερα με 3000 κατοίκους) αλλά και πιο γραφικά χωριά που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από τα συγκλονιστικά τοπία που την περιβάλλουν. Τα σπουδαία του βουνού που συνοψίζονται στο κρύο νερό, το δροσερό υγιεινό αέρα και την ανεμπόδιστη θέα.

Υπερβαίνοντας τελικά τα κλισέ και τις υπερβολές η Ραψάνη έχει στα αλήθεια κάτι πολύτιμο να δώσει όποια εποχή και αν διαλέξεις να την αφιερώσεις. Τώρα τον χειμώνα που εποχικά αφιερώνεται το μικρό κείμενο μου μπορείς να φανταστείς και να ζήσεις τέτοιο σκηνικό. Να ακούς να τριζοβολάνε τα πεύκα του ¨Ισιώματος¨, οι βελανιδιές του δάσους των ¨Αγίων Θεοδώρων¨ και τις βοές από τον πόλεμο των ανέμων μεταξύ του Ολύμπου και του Κισσάβου.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο τα δάση και οι ρεματιές γεμίζουν χρώματα ενώ το καλοκαίρι οι δροσερές πηγές ο ίσκιος των πλατάνων και της φλαμουριάς στην πανέμορφη πλατεία και παντού και το αγέρι του Αιγαίου να διαπερνά τα πνευμόνια παρέχοντας ηρεμία αρίστη υγεία και μακροημέρευση. Πράγματι η Ραψάνη είναι θαύμα της φύσης.

Είναι τελικά τέτοια η παραδείσια αίσθηση που σου δημιουργεί η Ραψάνη που μάλλον δίκαιο έχουν εκείνοι που λένε πως ¨Στην Ραψάνη οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώνουν φόρο παραδείσου¨.

Για τους καλοφαγάδες μια κουζίνα ορεινή με αυθεντικές γεύσεις βασισμένες στα τοπικά κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα, στα χόρτα του βουνού, και στην ευρηματικότητα της λαϊκής και παραδοσιακής μαγειρικής από τους καλοσυνάτους και με ζεστές καρδιές καταστηματάρχες. Πάντα φρέσκα το πρόβειο κεμπάπ, τα παιδάκια γάλακτος στα κάρβουνα, μοσχαράκι κοκκινιστό στο πήλινο, αρνάκι στην γάστρα, αγριογούρουνο στιφάδο και με ποικιλίες από χωριάτικες πίτες και διάφορα τυριά.

Ένα όνειρο χειμερινής απόδρασης που μπορεί όχι απλά να ονειρευτείς μα να ζήσεις ως πρωταγωνιστής.

Συμπέρασμα η Ραψάνη διαχρονικά ΜΑΓΕΥΕΙ.

Σημ.: Προσπάθησα να κλείσω με πολύ κόπο την αναφορά μου στο χωριό μου περιληπτικά. Είναι τέτοιες οι διαστάσεις της Ραψάνης που θέλουν αρκετές σελίδες να χωρέσουν.

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, με Υγεία και προκοπή το Νέο Έτος.

Δημήτριος Αντ.Ζήλος

Πρόεδρος Κοινότητας Ραψάνης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες