ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Ανησυχώ σοβαρά για τον αμίαντο στο Δικαστικό Μέγαρο…»

Την μεγάλη επικινδυνότητα σε σχέση με τον αμίαντο στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, επισημαίνει σε ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας με το ΚΙΝΑΛ, κ. Ευαγγελία Λιακούλη. Αναλυτικά:

 «Πρόσφατα είχα τη δυνατότητα να ενημερωθώ εκτενώς από τους δικαστικούς υπαλλήλους Λάρισας, στα πλαίσια της κινητοποίησής τους, για τα αιτήματα του κλάδου τους. Παράλληλα, πραγματοποίησα αυτοψία στους χώρους του δικαστικού μεγάρου και μου υποδείχθηκαν οι χώροι και οι επιφάνειες που επικαλύπτονται με αμίαντο και είναι γραφεία υπαλλήλων, γραφεία δικαστών, δικαστικές αίθουσες κλπ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι σε πολλά σημεία οι επιφάνειες έχουν φθαρεί και η επαφή με το κονίαμα αμιάντου είναι άμεση! Ήδη, όλοι όσοι εργάζονται στους χώρους επί ώρες και επί χρόνια, είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, καθώς είναι γνωστές οι συνέπειες επαφής με τον αμίαντο, ένα επικίνδυνο και καρκινογόνο υλικό, με βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ενεργειακή αναβάθμιση του δικαστικού μεγάρου είναι ένα έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αφορά στην αντικατάσταση του αμιάντου. Μετά από αυτά και μετά από αυτά που είδα με τα μάτια μου (ολόκληρες λακκούβες με ορατό τον αμίαντο κάτω από τα πόδια των Ανθρώπων) καταθέτω επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργό Δικαιοσύνης και ζητώ άμεση απάντηση για αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την υγεία εκατοντάδων Ανθρώπων μας». 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Θέμα: «Άμεση η ανάγκη αφαίρεσης υλικών αμιάντου από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας»

Το ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος και ιδιαίτερα βλαπτικός για τη δημόσια υγεία είναι πλέον ευρέως γνωστό. Η ύπαρξή του εντοπίζεται ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία εντός ενός κτιρίου και ως εκ τούτου για την απομάκρυνση ή απομόνωσή του πλέον προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λάρισας, το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης πέραν της γενικευμένης επισκευής που χρήζει για ζητήματα στεγανότητας, αναβάθμισης ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, επέκτασης χώρων για την αποθήκευση των πειστηρίων, αλλά και γενικότερα καθαριότητας, διαθέτει και δάπεδα τα οποία είναι καλυμμένα με αμίαντο.

Παρότι τα μέλη του ανωτέρω Συλλόγου έχουν εδώ και καιρό θέσει με αναλυτικό τους έγγραφο (αρ. πρ. 2/6-12-2017) τα προβλήματα αυτά στην Επιτροπή Κτηρίου, δυστυχώς, δεν έχουν δοθεί ακόμη  λύσεις.

Δεδομένου ότι οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου είναι δυνατόν να προκαλέσουν «διάμεσο πνευμονική ίωση» (αμιάντωση), που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα, η δε επαφή του με τον ανθρώπινο οργανισμό έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου έχει απαγορευτεί από 01/01/2005.

Δεδομένου ότι είναι άμεση η ανάγκη αρωγής της Πολιτείας, προκειμένου να προστατευτεί το αγαθό της δημόσιας υγείας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και τους πολίτες που επισκέπτονται το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

  1. Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την απομάκρυνση υλικών που περιέχουν αμίαντο στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια και να εναποτεθούν σε ειδικό χώρο ταφής επικίνδυνων αποβλήτων;
  2. Ειδικά για τον Υπουργό Δικαιοσύνης: Τι σχεδιάζει να πράξει σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα, που αφορούν την κτηριακή – ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας;
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες