ΛΑΡΙΣΑ

Επίσκεψη Δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη στη ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας

Τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, μαζί με τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Νικολάου και τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα Τεμπών Αθανάσιο Καραναστάση, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των προπαρασκευαστικών διαδικασιών σχετικά με το Πρόγραμμα Δακοκτονίας έτους 2020, για τη σφήκα της καστανιάς και για την επικείμενη επίσκεψη Κορεάτικης αντιπροσωπείας στην περιοχή μας για το άνοιγμα της αγοράς της Κορέας στα ελληνικά ακτινίδια.

Στη συζήτηση ήταν παρόντες ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας κ. Π. Καλφούντζος, ο Τμηματάρχης Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου  ΠΕ Λάρισας κ. Δ. Σταυρίδης, ο γεωπόνος του ίδιου Τμήματος κ. Αθ. Λιακατάς και ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, γεωπόνος κ. Δ. Σοφολόγης. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας ενημέρωσαν τον κ. Μανώλη ότι η Υπηρεσία τους έχει προβεί – ήδη από την τρέχουσα χρονιά –  στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το Πρόγραμμα Δακοκτονίας έτους 2020 να ξεκινήσει έγκαιρα, ακόμη και τον Ιούνιο του 2020 εφόσον χρειαστεί, όπως είναι και το επιστημονικά ορθό, καθώς είναι εφοδιασμένη με την απαιτούμενη ποσότητα εντομοκτόνων σκευασμάτων και οι εργολάβοι δακοκτονίας έχουν υπογράψει σύμβαση και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όσον αφορά στην πρώτη εμφάνιση της σφήκας της καστανιάς φέτος σε καστανεώνες του Δ. Τεμπών, οι γεωπόνοι της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας ενημέρωσαν τον κ. Μανώλη ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί έγγραφο με το οποίο θα ζητηθεί από το Υπ.Α.Α.Τ. να υλοποιήσει νέο Πρόγραμμα Βιολογικής Καταπολέμησης της Σφήκας της Καστανιάς με τη χρήση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis. Στη συζήτηση τονίστηκε η μεγάλη επικινδυνότητα της σφήκας της καστανιάς για την καστανοκαλλιέργεια, γι’ αυτό και παρά την εξαπόλυση του ωφελίμου παρασιτοειδούς T. sinensis που πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας τον Μάιο του 2019, σε συνεργασία με τους γεωπόνους του Δ. Τεμπών, κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθούν επιπλέον ποσότητες του ωφελίμου εντόμου, προκειμένου να «προστατευτούν» και οι υπόλοιπες περιοχές που δεν εμφάνισαν προσβολές τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Τέλος, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας, ενημέρωσαν τον κ. Μανώλη ότι η Υπηρεσία τους είναι προετοιμασμένη για να συνδράμει στο άνοιγμα της αγοράς της Κορέας στα ελληνικά ακτινίδια, καθώς την επόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη επίσκεψη Κορεάτικης αντιπροσωπείας στην περιοχή μας, προκειμένου να ελεγχθούν οι προϋποθέσεις εξαγωγής του δυναμικού προϊόντος που καλλιεργείται στο Δέλτα του Πηνειού.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ύστερα από την ανάληψη των νέων καθηκόντων μου και οφείλω να εξάρω για ακόμη μία φορά το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των υπηρεσιακών υπαλλήλων της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας, οι οποίοι εν μέσω πολλών αντιξοοτήτων – όπως είναι κυρίως η έλλειψη προσωπικού – καταφέρνουν να φέρουν επιτυχώς εις πέρας τα καθήκοντά τους. Η συνεργασία μαζί τους ήταν και παραμένει άριστη στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως καταδεικνύουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αμοιβαίων ενεργειών».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες