ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Δεν δεχόμαστε ειλημμένες αποφάσεις στο προσφυγικό»

Η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη για το προσφυγικό που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Αγιάς:

Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγιάς συζητιέται ένα εξαιρετικής σημασίας θέμα: η έλευση των προσφύγων στην περιοχή και ο τρόπος διαχείρισης του συγκεκριμένου ζητήματος.

Δυστυχώς, είναι γνωστός σε όλους σας εδώ και μέρες ο λόγος, για τον οποίο δεν θα μπορέσω να παραστώ αυτοπροσώπως: τα από καιρό προγραμματισμένα εγκαίνια του πολιτικού μου γραφείου.

Παρόλα αυτά η έλευση προσφύγων στο νομό μας είναι ένα θέμα, για το οποίο έχω πολλές φορές συζητήσει με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κι έχω ήδη τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής επ’ αυτού.

 

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα.

Η διαχείρισή του φαίνεται ότι αποτελεί μια πολύ δύσκολη εξίσωση, τόσο για την προηγούμενη, όσο και για την παρούσα κυβέρνηση.

Η τελευταία αναζωπύρωση των πολεμικών συρράξεων, με ευθύνη της Τουρκίας, στην πολύ κοντινή μας Συρία, δημιουργεί νέα αιφνιδιαστικά δεδομένα.

Το προσφυγικό αποτελεί μια ιστορία που – κακά τα ψέματα – εκφεύγει από τα στενά εθνικά μας όρια και δεν αποτελεί – ούτε μπορεί να αποτελέσει – αντικείμενο διαχείρισης, μόνο από την Ελλάδα.

Δυστυχώς, η Ε.Ε. όλο και περισσότερο αποδεικνύει ότι ακόμη και μετά το πέρασμα 8 ετών από την έναρξη του πολέμου στην Συρία, δεν έχει καταφέρει να βρει ένα κοινό βηματισμό για την αντιμετώπιση του.

Αλλά κι εμείς ως χώρα δεν έχουμε βρει, ακόμη, την ανταπόκριση που περιμέναμε από τους εταίρους μας.

Το προσφυγικό ζήτημα – είπα και προηγουμένως – δεν είναι ένα αμιγώς ελληνικό ζήτημα.

Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλουμε, όση νομοθετική συναίνεση κι αν υπάρξει – που ούτε αυτό βέβαια είναι εύκολο.

Όσο και αν οι τοπικές κοινωνίες αποδείξουν την θέλησή τους για αλληλεγγύη και έμπρακτο σεβασμό στην προσφυγιά και στα ανθρώπινα δικαιώματα, το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μόνο από εμάς.

Δεν είναι ζήτημα εσωτερικής αυτό-οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, πόσο μάλλον ζήτημα βολονταρισμού, ότι δηλαδή επειδή εμείς επιθυμούμε την επίλυση του προβλήματος, αυτό μαγικά θα επιλυθεί.

Απαιτούνται ευρύτερες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός.

Απαιτείται η συνδρομή και του Υπουργείου Εξωτερικών, κι όχι όπως άστοχα – και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης – πράττει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, μόνο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Γιατί, παρά το γεγονός ότι έχουμε την ευτυχία να είμαστε η χώρα που βρίσκεται εδώ που βρίσκεται, ταυτόχρονα, έχουμε και την ατυχία να βρισκόμαστε στις παρυφές της ηπείρου μας, καλύπτοντας ένα μεγάλο και ευάλωτο τμήμα των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Ακριβώς εκεί όπου συναντιούνται δυο κόσμοι.

Ο κόσμος της Δύσης και ο κόσμος της Ανατολής.

Και μεγάλο μέρος του κόσμου της Ανατολής βρίσκεται σε αναβρασμό, τις συνέπειες του οποίου καθημερινά βιώνουν τα νησιά πρώτης γραμμής του Ανατολικού Αιγαίου,  πλέον όμως έντονα και κλιμακούμενα και η ενδοχώρα μας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Στο πλαίσιο αυτό και με αυτά τα δεδομένα, δίχως να έχουμε καμία πρότερη ειδοποίηση, πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι είχαμε την έλευση προσφύγων στην περιοχή του Δήμου Αγιάς, και όχι μόνο.

Λίγες ημέρες πριν είχαμε ζητήσει την ρητή διαβεβαίωση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι δεν θα έχουμε αιφνιδιασμούς.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη.

Κάτοικοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτές του Νομού, όλοι αιφνιδιαστήκαμε, γιατί φαίνεται ότι υπερίσχυσαν άλλες διαδικασίες…

Έτσι, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να έχουμε καμία γνώση επί του συγκεκριμένου ζητήματος δεχθήκαμε νέους πρόσφυγες στην περιοχή μας και δυστυχώς καλούμαστε εκ των υστέρων να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

Μάλλον, όμως, κανένας σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης δεν αναρωτήθηκε πως αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν και πως θα ενσωματωθούν στην τοπική κοινότητα.

Κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν αναρωτήθηκε για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων, για το αν υπάρχουν τα εχέγγυα διασφάλισης της διαμονής τους, αλλά ακόμη και για το πως θα καταφέρουν να σχετιστούν στοιχειωδώς με τους κατοίκους της περιοχής.

Μέχρι τώρα η αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών έχει φανεί.

Πουθενά δεν εκδιώχθηκαν οι πρόσφυγες.

Αντιθέτως, οι τοπικές κοινωνίες στις περισσότερες περιπτώσεις στέκονται αρωγοί στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.

Πλέον, όμως, ελλείψει μεσοπρόθεσμου χρονικά, αλλά και ευρύτερου ευρωπαϊκού  σχεδιασμού, το ζήτημα αρχίζει να εκφεύγει κάθε ορίου.

Συνεπώς, συμμερίζομαι απολύτως τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της Δημοτικής Αρχής.

Γιατί δεν γίνεται έτσι…

Δεν μπορεί με μία υπογραφή να ρυθμίζεται η τύχη εκατοντάδων ψυχών είτε αυτοί είναι πρόσφυγες, είτε είναι κάτοικοι.

Είναι ένα θέμα που απαιτεί συναίνεση, που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και, προηγουμένως, απαιτεί συζήτηση.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ειλημμένες αποφάσεις, ούτε μπορούμε να μην εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο, με τον οποίο οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν.

Δεδομένου ότι εκπρόσωπός μου βρίσκεται ήδη στη συνεδρίαση, δεσμεύομαι ότι θα παρακολουθήσω την όλη διαδικασία στενά και θα ζητήσω τα πρακτικά, προκειμένου να ενημερωθώ ενδελεχώς για κάθε άποψη που θα ακουστεί σήμερα.

Δεσμεύομαι πως θα είμαι σε διαρκή επαφή με την περιοχή.

Αυτό δεν θα το περάσετε μόνοι σας.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες