ΛΑΡΙΣΑ

Πόλος έλξης φοιτητών από το εξωτερικό η Λάρισα – Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής μιλούν στο onlarissa.gr για την εμπειρία τους

Του Μαρίνου Τζώτζη

«Τα φοιτητικά χρόνια είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής σας» συνήθιζαν να μου λένε καθηγητές και μεγαλύτεροι. Αναμφίβολα αποτελεί (όχι κατά κανόνα) μια αρκετά ξέγνοιαστη εποχή ενηλικίωσης, όπου καλούμαστε να φύγουμε από την οικογενειακή θαλπωρή και να αποκτήσουμε τις γνώσεις – ακαδημαϊκές και κοινωνικές – οι οποίες θα μας βοηθήσουν ώστε να γίνουμε μετέπειτα ένα ακόμα «γρανάζι» της κοινωνίας.

Το να είσαι φοιτητής σου προσφέρει ακόμα την ευκαιρία να επισκεφτείς ή να καταρτιστείς σε χώρες του εξωτερικού μέσω των προγραμμάτων Erasmus και Erasmus+.

Τι είναι αυτά τα προγράμματα

Το Erasmus+ είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση και κατάρτιση φοιτητών.

Η Δράση του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνδέεται άρρηκτα με το πρόγραμμα Erasmus και επιχορηγεί την κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε Χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, στοχεύοντας στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχόλησης και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης.

Η Λάρισα

Φυσικά η πόλη μας δεν θα μπορούσε να λείπει από την εξίσωση. Το onlarissa.gr ήρθε σε επαφή με τη διοίκηση της Ιατρικής σχολής, αλλά και με φοιτητές της (εξωτερικού και εσωτερικού) οι οποίοι μας μίλησαν για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στη Λάρισα.

Η πορεία ανάπτυξης των συνεργασιών ανταλλαγής φοιτητών με ιδρύματα του εξωτερικού από την Ιατρική Σχολή

Όπως αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και ακαδημαϊκός εκπρόσωπος των προγραμμάτων Erasmus της σχολής κ. Γιάννης Τσούγκος, η Ιατρική σχολή διαθέτει αυτή τη στιγμή συνεργασίες με 23 ιδρύματα, από 9 χώρες.

Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που εισέρχονται ή εξέρχονται στην Ιατρική Σχολή για τα προγράμματα είναι 91, εκ των οποίων 44 εισερχόμενοι και 47 εξερχόμενοι.

Παράλληλα κινητικότητα παρατηρείται και στο διδακτικό προσωπικό αφού το τελευταίο έτος 2 διδάσκοντες επισκέφθηκαν χώρες του εξωτερικού, ενώ 3 εισερχόμενοι καταρτίστηκαν στη Λάρισα.

Τα ιδρύματα με το οποία συνεργάζεται η Ιατρική Σχολή

Βάσει νομοθεσίας στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι δυνατή η εξ ολοκλήρου διδασκαλία του προγράμματος σπουδών στα αγγλικά τονίζει ο κ. Τσούγκος, αλλά αυτό που επιτρέπεται είναι η διδαχή μαθημάτων σε μικρές ομάδες τα οποία φυσικά μπορούν να παρακολουθήσουν και οι Έλληνες φοιτητές.

Τι λένε οι ίδιοι οι φοιτητές

Συνομιλήσαμε με 4 φοιτητές από την Ιταλία οι οποίοι έφτασαν τέλη Σεπτεμβρίου στη Λάρισα και μας μετέφεραν τις εμπειρίες τους.

Τρεις από αυτούς, ο Pasquale Dramisono, o Domenico Magurno και η Debora Uletta Lionetti έρχονται από το αντίστοιχο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο. Όπως μου εξηγούν και οι τρεις, ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο βρίσκονται στη Λάρισα είναι γιατί η σχολή τους προσφέρει μεν σε αφθονία θεωρητικές γνώσεις τις οποίες όμως σύμφωνα και με το πρόγραμμα της σχολής τους αργούν να εφαρμόσουν πρακτικά. Αντιθέτως, στη Λάρισα, μπορούν να αποκτήσουν πέρα από θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές τις οποίες δύνανται να εφαρμόσουν κατά την επιστροφή τους στην Ιταλία.

Η 4η φοιτήτρια είναι η Cristina Viviana Donca, η οποία ήρθε στη Λάρισα από το πανεπιστήμιο της πόλης Λ’ Άκουιλα. Όπως αναφέρει στο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην πόλη μας έχει ήδη παρακολουθήσει δύο από τα πολλά ιατρικά συνέδρια που διοργανώνονται, κάτι το οποίο έχει σκοπό να συνεχίσει.

Αμφότεροι άκουγαν από γνωστούς και φίλους πόσο σημαντική εμπειρία είναι για έναν φοιτητή το πρόγραμμα Erasmus, οπότε αποφάσισαν να το κάνουν πράξη. Η εμπειρία τους όπως μου μετέφεραν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς τόσο οι συμφοιτητές όσο και καθηγητές ήταν ευγενικοί και φιλόξενοι μαζί τους. Για την Debora σημαντικό ρόλο στην επιλογή της έπαιξε η ιστορία της Ελλάδας και αυτή της Λάρισας, πόλη στην οποία έζησε ο Ιπποκράτης.

Η παραμονή τους στην πόλη θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στη συνομιλία μας συμμετείχε και η Γερασημίνα Τσιντή (απόφοιτος Βιολογίας και υποψήφια Διδάκτωρ ανοσολογίας) η οποία βρέθηκε μέσω προγράμματος Erasmus+ στη Δρέσδη της Γερμανίας. Η εμπειρία ήταν, όπως την περιγράφει, αξέχαστη, προτείνοντάς την σε κάθε φοιτητή.

Η ίδια αναφέρει πως στα ελληνικά και αντίστοιχα γερμανικά εργαστήρια υπάρχει σημαντική διαφορά όσον αφορά τον εξοπλισμό, με τα δεύτερα να είναι καλύτερα εξοπλισμένα. Παρά ταύτα τόσο η ίδια όσο και φοιτητές άλλων χωρών (η πλειοψηφία των φοιτητών στο εργαστήριο που καταρτίστηκε δεν ήταν από τη Γερμανία), προσέφεραν θεωρητικές γνώσεις στο εργαστήριο.

Εν κατακλείδι τα προγράμματα Erasmus αποτελούν πέρα από μια σημαντική εμπειρία και μια εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και πρακτικών οι οποίες διακινούνται από χώρα σε χώρα μέσω των φοιτητών.

Η δήλωση του προέδρου

Επί των προγραμμάτων Erasmus τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του τμήματος της Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γιαννούκας ο οποίος τόνισε:

«Προκειμένου να προσελκύσουμε φοιτητές διαμέσου του προγράμματος Erasmus έχουμε αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με ιατρικές σχολές πανεπιστημίων της Ευρώπης. Οι συνεργασίες αυτές κατοχυρώνονται με υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας. Σήμερα έχουμε συνεργασία με πάνω από 20 αναγνωρισμένες υψηλού κύρους ιατρικές σχολές Πανεπιστημίων της Ευρώπης γεγονός που τεκμηριώνει την εξωστρεφή διάθεση και την διεθνή αναγνώριση του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επιπρόσθετα οι προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια ώστε να αναδειχθεί η Ιπποκρατική παράδοση της Λάρισας σε συνεργασία με διάφορους φορείς της περιοχής όπως η περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λάρισας, ο Ιατρικός σύλλογος και όμιλος Ιπποκράτης αναμένεται να συμβάλλουν περαιτέρω στην προσέλκυση φοιτητών ιατρικής μέσω του προγράμματος Erasmus από Πανεπιστήμια της Ευρώπης οι οποίοι σε συνδυασμό με τις ιατρικές σπουδές θα θελήσουν να συνδυάσουν και την εκμάθηση της ιστορίας της ιατρικής και του έργου του πατέρα της ιατρικής του Ιπποκράτη.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες