ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο καλύτερος συνθέτης στον κόσμο είναι Λαρισαίος!

Λαρισαίος είναι ο καλύτερος συνθέτης συμφωνικής μουσικής του κόσμου! Πρόκειται για τον Ευ­ριπίδη Μπέκο που πρώτευσε στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύν­θεσης για συμφωνική ορχή­στρα, που προκήρυξε η Ένω­ση Ελλήνων Μουσουργών συμμετέχοντας στις εκδηλώ­σεις για το «2019 Eτoς Νίκου Σκαλκώτα». Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με αφορμή τα εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Ελλη­να συνθέτη, αλλά και με σκο­πό να δώσει την ευκαιρία σε συνθέτες απ’ όλο τον κόσμο να συνθέσουν νέα έργα για ορχήστρα και να προαγάγει τη σύγχρονη μουσική δημι­ουργία.

Ο Λαρισαίος συνθέτης πήρε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε εξήντα τέσσερις συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο, που, σύμ­φωνα με τους διοργανωτές ήταν όλες πολύ υψηλού επι­πέδου. Μάλιστα, η Επιτροπή επέλεξε επίσης το ίδιο έργο για το δεύτερο βραβείο, το οποίο προσφέρει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για το καλύτερο έργο νέου Έλληνα συνθέτη, ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Το έργο του Ευριπίδη Μπέκου ονο­μάζεται «Νεοττιάν» που σημαίνει φωλιά μικρών πουλιών, ενώ, όπως είπε ο δημιουργός στην «Ε», εντάσ­σεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σύγχρονου ακούσματος έχει πλούσιους ορχηστρικούς όγκους, σημεία με ευαίσθητο και λεπτεπίλεπτο χα­ρακτήρα και μεγάλες εναλλαγές σε δυναμική. Στην ερώτηση γιατί ονό­μασε το έργο του «Νεοττιάν» απάν­τησε ότι «θα ήθελα να περιγράφω την ασφάλεια που αισθάνονται τα μικρά πουλάκια μέσα στη φωλιά που φτιάχνει η μαμά tous, τους κιν­δύνους που αντιμετωπίζουν και πως καταφέρνουν να επιβιώσουν εν τέλει…».

Το βραβείο «Νίκος Σκαλκώτας» θα δοθεί στον Ευριπίδη Μπέκο σε ειδι­κή τελετή που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ενώ τo «Νεοττιάν» θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που θα πραγματοποι­ηθεί την ίδια ημέρα και εντάσσεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρί­ου «Skalkottas Today», που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας.

Ο Eυριπίδης Μπέκος δήλωσε στην «Ε» ότι «η χαρά μου είναι πάρα πο­λύ μεγάλη γιατί αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μου και στον άλλο το­μέα όπου δραστηριοποιούμαι, που είναι η σύγχρονη ορχηστρική μου­σική, παράλληλα με τη σύνθεση τραγουδιών. Είναι χιλιάδες ώρες μελέτης και προσπάθειας οπότε η βράβευση αυτή είναι ένα είδος ανταμοιβής».

*Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευριπίδης Μπέκος ήταν ο συνθέτης της βασι­σμένης στον Ιπποκράτειο Όρκο καντάτας «Ομνυμι» που παρουσιάστηκε πέρυσι στο πλαίσιο των εκδηλώσε­ων «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστρο­φή» και ομολογουμένως είχε αφή­σει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες