ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραδιά αφιερωμένη στην υψίφωνο Φωφώ Κουκουτάρα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Βραδιά αφιερωμένη στην υψίφωνο Φωφώ Κουκουτάρα θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Τη βραδιά διοργανώνει ο Σύλλογος Φώλων Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας. Με τους Γιάννη Κουκουταρα, Μαρία Ρουκά (τραγούδι), συνοδεία πιάνου από τον Μαέστρο Χρήστο Κτιστάκη. Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Προκοπη Δάφνου “Η μεταξωτή”. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Βιογραφικό Φωφώς Κουκουτάρα

Η Φωφώ Κουκουτάρα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1914 και είχε πατέρα τον μεγαλέμπορο Ιωάννη Αλεξάνδρου και μητέρα την Ευφημία το γένος Χολέβα, της γνωστής οικογενείας τραπεζιτών. Μεγαλωμένη σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό στις τέχνες και στη μουσική, επέδειξε από μικρή μεγάλο ταλέντο για το πιάνο και το τραγούδι.

Ήταν μόλις 18 χρονών όταν ο μαέστρος και συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης που τη συνόδευσε με την ορχήστρα του σ’ ένα ρεσιτάλ στη Λάρισα, αναγνωρίζοντας τα φωνητικά της χαρίσματα, την παρότρυνε να συνεχίσει της σπουδές της στην Αθήνα.

Παντρεμένη πια με τον βιομήχανο και κτηματία Ν. Κουκουτάρα και με την ηθική του συμπαράσταση πήρε το πτυχίο της στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών το 1948 με άριστα και α’ βραβείο μονωδίας όπως και υποτροφία ενός έτους στην Όπερα των Παρισίων.

Άρχισε την καριέρα της ως κοντσερτίστα στην αίθουσα Παρνασσός των Αθηνών, συνεχίζοντας κατόπιν σ’ όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο τη Λάρισα, όπου με πολλά ρεσιτάλ τραγουδιού, πάντα για αγαθοεργούς σκοπούς, έφερε τότε το κοινό της πόλης κοντά στο πλούσιο κλασσικό ρεπερτόριο, ερμηνεύοντας έργα Verdi, Bizet, Puccini, Saint-Saens, Gluck κ.α., θεμελιώνοντας έτσι την αγάπη του για την όπερα και το κλασσικό τραγούδι.

Στη διάρκεια της καριέρα της εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ στη Βιέννη, καθώς και στο Όσλο, στην νορβηγική τηλεόραση το 1964, ερμηνεύοντας νεοέλληνες συνθέτες αποσπώντας κολακευτικές κριτικές.

Ως αναγνώριση της προσφοράς της στο μουσικό, αλλά και στο φιλανθρωπικό της έργο της απενεμήθη το 1967 ο Αργυρούς Σταυρός του τάγματος της Ευποιίας από τον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας, του Συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας. Δημοσίευσε βιογραφίες μουσουργών και υποθέσεις από γνωστές όπερες σε καλλιτεχνικά περιοδικά και έδωσε διαλέξεις γύρω από μουσικά θέματα στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Η Φωφώ Κουκουτάρα έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2011.

Βιογραφικό Γιάννη Κουκουτάρα

Ο βαρύτονος Γιάννης Κουκουτάρας μετά τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης συνέχισε τη μελέτη του στο κλασσικό τραγούδι στο Μιλάνο, δίπλα σε διάσημουςτραγουδιστές της ιταλικής όπερας αποσπώντας διαφορά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως τον “Maria Callas” στην Αθήνα, τον “Voci Verdiane” στο Spoleto της Ιταλίας, την ιδιέταιρη πατρίδα του G. Verdi, στον “Οpèra et Belcanto στην Όπερα La Monnaie των Βρυξελλών κ.α.

Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε στην Τραβιάτα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, οπου και ακολούθησαν η Madama Butterfly, o Don Pasquale και η Vie Parisienne.

Διαθέτει ένα πλούσιο διεθνές ρεπερτόριο από όπερες, θρησκευτικά έργα και λίντερ.

Στη Λάρισα, τα τελευταία χρόνια, έλαβε μέρος σε διάφορες όπερες όπως η Τιμή των Σουφλερί, ο Τροβατορε, οι Γάμοι του Φίγκαρο κ.α. με την διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη, όπως και σε πολλά ρεσιτάλ.

Βιογραφικό Χρήστου Κτιστάκη

Ο Χρήστος Κτιστάκης γεννήθηκε στη Λάρισα.

Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Δ.Ω.Λ., αποκτώντας τα πτυχία: αρμονίας, ενοργάνωσης, αντίστιξης, φούγκας, και δίπλωμα σύνθεσης με βαθμό «άριστα».

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο μουσικής και θεάτρου στο Saarland Saarbrucken της Γερμανίας, όπου περάτωσε το σολιστικό και το μεταπτυχιακό ειδίκευσης πιάνου με την Prof. Kristin Merscher και το μεταπτυχιακό διεύθυνσης ορχήστρας με τον Prof. Max Pommer με βαθμό «άριστα».

Στην καλλιτεχνική του πορεία έχει διακριθεί ως πιανίστας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και σε έργα μουσικής δωματίου στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ινδίες.

Το 1996 του απονεμήθηκε το βραβείο DAAD του Πανεπιστημίου του Saarland και ηχογράφησε πολλές φορές για το Γερμανικό ραδιόφωνο.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων για πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας. Παράλληλα, διηύθυνε τη μικτή χορωδία του Schafbrucke από το 1992 έως το 1998, την παιδική χορωδία του Bischmisheim από το 1995 έως το 1998 και ίδρυσε το 1996 την «Polyphonia Vocale» (μικτή χορωδία, αποτελούμενη από σπουδαστές του Πανεπιστημίου του Saarbrucken) με έργα κυρίως a cappella.

Έγραψε σκηνική μουσική για είκοσι τρία θεατρικά έργα και musicals στην Ελλάδα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, Σ.ΜΟΥ.Θ.) και στην Γερμανία.

Συνιδρυτής του Σ.ΜΟΥ.Θ. (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου), ο Χρήστος Κτιστάκης είναι μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας από το έτος 2000, της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου από το έτος 2002, του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας από το έτος 2006, καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής Δήμου Τυρνάβου από το 2007-2011, καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής Δήμου Τεμπών από τον Σεπτέμβριο του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2016 μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας και μικτής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.

Διηύθυνε μεταξύ άλλων συμφωνικών συνόλων τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας (Σ.Ο.Λ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2004 στα πλαίσια των Κυριακάτικων Πρωινών, την ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στην έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών το 2005 στο Ηρώδειο και τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Galati και Constanta (Ρουμανία). Σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας αποτελεί η διεύθυνση διαφόρων έργων όπερας, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Βιογραφικό Μαρίας Ρουκά

Η σοπράνο Μαρία Ρουκά είναι καθηγήτρια μονωδίας με σπουδαία και πολυσχιδή εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Διδάσκει κλασικό και σύγχρονο τραγούδι, musical, ορθοφωνία, μελοδραματική και vocal yoga σε σχολές σε όλη την Ελλάδα. Εχει σπουδάσει χορό, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και απόκτησε Δίπλωμα Μονωδίας με βαθμό 10′ ”Άριστα Παμψηφεί”από το ΔΩΛ. Συνέχισε τη μελέτη της όπερας και της σύγχρονης μουσικής στο Milazzo της Σικελίας, στο Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin στο Βερολίνο και στο Salzburg και παρακολούθησε masterclasses ”Body Language”, ”Ορθοσωμικής”, ”Alexander Technique”, ”Triple Threat” , ”Μελοδραματικής”και τραγουδιού (Salvatore Fisichella, Luciana Serra, Bettina Pohle, Brigitte Schmidt, Philippe Forget κ.ά.). Έχει πρωταγωνιστήσει σε όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ και έχει ερμηνεύσει, σε συνεργασία με καταξιωμένους μαέστρους και ορχήστρες, ρεπερτόριο από ελληνικές και γερμανικές οπερέτες, λίντερ και άριες. Επίσης έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες με τζαζ και μιούζικαλ ρεπερτόριο, έχει αναλάβει ως vocal coach χορωδίες όπερας και έχει σκηνοθετήσει και επιμεληθεί δεκάδες μαθητικές παραστάσεις.

Βιογραφικό Προκόπη Δάφνου

Ο Διευθυντής Φωτογραφίας Προκόπης Δάφνος, γεννήθηκε στην Άρτα το 1950. Ζει μόνιμα στην Αθήνα από το 1972. Το 1973 αρχίζει να φοιτά στη σχολή κινηματογράφου «Λ. Σταυράκος», από όπου το 1976 παίρνει το πτυχίο του με την ειδικότητα του Οπερατέρ. Αρχίζει να εργάζεται σαν βοηθός οπερατέρ και κάμεραμαν σε διαφημιστικά, ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ.

Το 1983 ιδρύει δική του εταιρεία παραγωγής, τη CINEGROUP, σε συνεργασία με το Σκηνοθέτη Διονύση Γρηγοράτο, και μέχρι το 1994 συνεργάζονται με την κρατική τηλεόραση, παράγοντας 70 ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, αρχίζει να εργάζεται ως Διευθυντής Φωτογραφίας. Το 1987 παίρνει το 1ο βραβείο φωτογραφίας για την ταινία “Polk file on air”, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι επτά από τις έντεκα μεγάλου μήκους ταινίες, όπου εργαζόταν ως Διευθυντής Φωτογραφίας, πήραν βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει εργαστεί ως Διευθυντής Φωτογραφίας σε 300 περίπου ντοκιμαντέρ, 11 ταινίες για τον κινηματογράφο και σε 4 τηλεοπτικά σήριαλ το 2005 πήρε το 1ο βραβείο τηλεόρασης για το σήριαλ «Τα παιδιά της Νιόβης». Το 2006 το ντοκιμαντέρ στο οποίο εργαζόταν ως Διευθυντής Φωτογραφίας, «Κρήτες Ολυμπιονίκες», πήρε δύο διεθνή πρώτα βραβεία στα Φεστιβάλ Τεχεράνης και Μιλάνου.

Κατά καιρούς γράφει άρθρα σε περιοδικά του κινηματογράφου. Είναι μέλος της ΕΤΕΚΤ και μέλος του “IΣΟΚΡΑΤΗΣ”.

Δίδαξε ως καθηγητής στο New York College στο μάθημα Camera 3 Workshop για το διάστημα 2009-2011.

Το 2012 αρχίζει να σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στους Έλληνες τεχνικούς άνδρες και γυναίκες του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου και κατάφερε να συγκεντρώσει υλικό για τους 80 περίπου από αυτούς.

Συνολικά σκηνοθέτησε 17 Ντοκιμαντέρ, δύο εκ των οποίων βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας το 2014 (“Καίτη Φλώρου”) και της Ιεράπετρας το 2015 (“Ανδρέας Αναστασάτος”).

Τα πρώτα τρία ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο Κανάλι της Βουλής ήταν:

1. “Ο παππούς”, βιογραφία του Δ/ντή Φωτογραφίας Γρηγόρη Δανάλη

2. “Κλακέτα story”, για την πρώτη γυναίκα Σκριπτ

3. “Καίτη Φλώρου”, η βασίλισσα της γραφομηχανής

Σπουδές Κιν/φου: Σχολή Κινηματογράφου «Λυκούργου Σταυράκου»

Πρόγραμμα

Α΄ μέρος

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Η μεταξωτή” του Προκόπη Δάφνου

Β΄ μέρος

F. Schubert: Im Dorfe, Στο χωριό (από τον κύκλο χειμερινό ταξίδι)

R. Strauss: Zueignung, Αφιέρωση

F. Schubert: Der Leiermann, O λυράρης (από τον κύκλο χειμερινό ταξίδι)

F. Schubert: Lied der Mignon, το τραγούδι της Μινιόν (από τον κύκλο επιλεγμένα τραγούδια)

W. A. Mozart: Nντουέτο Don Giovanni – Zerlina (από την όπερα Don Giovanni)

G. Rossini: Resta immobile, Μείνε ακίνητος (άρια από την όπερα Γουλιέλμος Τέλλος)

G. Bizet: Habanera (από την Carmen)

E. di Capua: Maria Marì (Ναπολετάνικη μελωδία)

R. Sieczynski: Wien, Wien nur du allein (Βιέννη πόλη των ονείρων μου)

C. A. Bixio: Parlami d’amore Mariù (Μίλα μου γι’αγάπη, γλυκά)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις