ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μετά τα café μια νέα βιομηχανία ανθίζει στη Λάρισα, αυτή των «νυχάδικων» (φωτο)

Βόλτα στην πόλη Τετάρτη απόγευμα. Περπατώντας στο κέντρο της Λάρισας, αποφασίζω να ανακαλύψω τον καινούργιο …κόσμο που έχει κατακτήσει την αγορά της Λάρισας, το επάγγελμα που γνωρίζει μεγάλη άνθιση τα τελευταία δύο χρόνια και δεν είναι άλλο από αυτό της τεχνίτριας νυχιών, της …νυχούς όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε οι γυναίκες τις επαγγελματίες του είδους.

Ένας χαρακτηρισμός που όπως κατάλαβα αργότερα, δεν αρέσει καθόλου στις ίδιες τις επαγγελματίες που ασχολούνται με την περιποίηση των άκρων μας.

Επιστρέφοντας στην βόλτα μου στην πόλη παρατηρώ ότι σε κάθε σχεδόν γωνία υπάρχει ένα κατάστημα περιποίησης νυχιών. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτά που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το είδος, αλλά και σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής τα οποία επίσης παρέχουν και αυτή την υπηρεσία.

Και φυσικά όλα είναι γεμάτα από Λαρισαίες κάθε ηλικίας που δίνουν προτεραιότητα στον καλλωπισμό των άκρων τους. Άλλωστε πρόκειται για ένα δώρο που οι γυναίκες κάνουμε στον εαυτό μας και στοιχίζει ελάχιστα, καθώς οι τιμές ξεκινούν από τα 5 ευρώ (σε κάποιες περιπτώσεις και 4) με το ημιμόνιμο να έχει την τιμητική του. Όταν λοιπόν μπορείς να κάνεις το λεγόμενο μανικιούρ σε αυτή την τιμή, είναι μια πολυτέλεια προσιτή στις περισσότερες.

Όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν θα ασχοληθώ με τις πελάτισσες αλλά με τις ίδιες τις επαγγελματίες. Συνειδητοποιώ ότι η κάθε μία από μας έχουμε τουλάχιστον 4-5 γνωστές μας που πλέον ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο. Μια ξαδέρφη, μια γειτόνισσα, μια φίλη κλπ., έχει αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και αποφάσισε να ασχοληθεί με το νέο «χρυσορυχείο» της εποχής μας που ονομάζεται «νυχάδικο».

Διότι αν τελικά πιάσεις την συγκεκριμένη τέχνη δεν πρόκειται ποτέ να …πεινάσεις. Γιατί η γυναίκα ποτέ δεν πρόκειται να σταματήσει να περιποιείται τον εαυτό της και φυσικά τα νύχια της που αποτελούν  κατά κάποιο τρόπο την …βιτρίνα της.

Όλες αυτές οι σκέψεις περνούν από το μυαλό μου όσο προχωράω στο κέντρο της Λάρισας μετρώντας αμέτρητα «νυχάδικα» που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στην πόλη. Ταυτόχρονα παρατηρώ γυναίκες κάθε ηλικίας δίπλα μου βαδίζοντας αργά στον δρόμο. Οι 8 στις 10 έχουν πλέον περιποιημένα άκρα και τα νύχια τους βαμμένα σε κάθε λογής χρώμα.

Αποφασίζω να μπω σε δυο – τρία καταστήματα (αποφεύγοντας το δικό μου σε αυτή την βόλτα) προκειμένου να πάρω κλίμα χωρίς να επηρεαστώ από την δικιά μου …νυχού, η οποία επίσης εκνευρίζεται με τον συγκεκριμένο όρο, αλλά όπως και να το κάνουμε εμείς οι πελάτισσες, είθισται να τον χρησιμοποιούμε χάριν ευκολίας.

Συνειδητοποιώ ότι είμαστε ικανές να περιμένουμε την σειρά μας υπομονετικά για …άπειρες ώρες ακόμη και αν ο χρόνος μας πιέζει. Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία αυτή την ώρα… παραμόνο αυτό.

Πρόκειται για μια ιεροτελεστία για την γυναίκα, η ώρα της χαλάρωσης, του κουτσομπολιού, η ώρα που δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο, απλά απολαμβάνεις την περιποίηση των άκρων σου και ταυτόχρονα μαθαίνεις όλα τα νέα της πόλης…

Τι συμβαίνει όμως με τις ίδιες τις τεχνίτριες; Πιάνοντας την κουβέντα μαζί τους, αντιλαμβάνομαι ότι οι περισσότερες αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν, το απολαμβάνουν εξίσου με την πελάτισσα. Άλλωστε αισθάνονται ότι δημιουργούν, καλλιτεχνούν πάνω στα νύχια, και θεωρώ ότι τελικά έτσι ακριβώς είναι. Πρόκειται για πραγματική καλλιτεχνία και δεν είναι καθόλου εύκολο όπως φαντάζονται μερικοί, ειδικά οι άντρες που δεν έχουν ιδέα για το τι ακριβώς σημαίνει για μια γυναίκα να έχει περιποιημένα τα άκρα της, αλλά και το πόσο μεγάλο βαθμό δυσκολίας έχει όλο αυτό για την ίδια την τεχνίτρια.

Όμως υπάρχουν και οι άλλες περιπτώσεις, αυτές που ανακάλυψαν ότι θα κάνουν δουλειές με …φούντες και έχοντας μυριστεί ότι πρόκειται για «χρυσορυχείο» το κάνουν μόνο για να εκμεταλλευτούν την τάση της εποχής.

Σε όποια κατηγορία όμως και αν ανήκουν, οι κυρίες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο επάγγελμα πρέπει να έχουν πάρει ειδικότητα πάνω σε αυτό.

Ρωτάω για να μάθω ποια ακριβώς προσόντα πρέπει να διαθέτει κάποια για να ασχοληθεί με το επάγγελμα και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει (μάθε τέχνη και άστηνε…).

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να ακολουθήσεις σεμινάρια σε κάποια σχολή. Σχολές στη Λάρισα που διοργανώνουν τέτοια σεμινάρια είναι πάρα πολλές. Με μια ματιά στο Google τις βρίσκεις όλες.

Θέλω να μάθω λεπτομέρειες από τους ειδικούς και απευθύνομαι στην  Ακαδημία Ομορφιάς & Αισθητικής ALL M COSMETICS που λειτουργεί τόσο στη Λάρισα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Αναλαμβάνει να με κατατοπίσει η υπεύθυνη στη Λάρισα η κ. Ελένη Λίτου. Μου εξηγεί ότι γίνονται διάφορα σεμινάρια που αφορούν καθαρά την περιποίηση νυχιών, αλλά υπάρχουν και οι αισθητικοί που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος για το συγκεκριμένο. Τα σεμινάρια έχουν διάρκεια από 2 έως 4 μήνες.

«Τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση του αριθμού των γυναικών που ασχολιούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο και έρχονται στις σχολές για να εκπαιδευτούν», μου εξηγεί η κ. Λίτου για να συμπληρώσει: «Υπάρχουν όμως και εκείνες που προσπαθούν να μάθουν την τέχνη από το Youtube, κάτι που δεν είναι καθόλου σωστό γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να γίνουν σωστές τεχνίτριες. Το νύχι θέλει πολύ πρακτική και ελάχιστη θεωρία. Δεν είναι κάτι εύκολο, δεν μπορεί να ασχοληθεί η καθεμία με αυτό».

Η κ. Λίτου βάζει στο τραπέζι και μια άλλη πτυχή που δεν είχα σκεφτεί. Μαζί με την άνθιση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, ανθεί πολύ και η εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση των νυχιών. Πρόκειται λοιπόν για μια μεγάλη βιομηχανία που βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Ο υπεύθυνος μιας άλλης σχολής στη Λάρισα ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, θα μου επισημάνει: «Υπάρχει ζήτηση μεγάλη τα τελευταία χρόνια από κοπέλες που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο και γενικότερα με το μακιγιάζ μέσα στο οποίο υπάρχει και ο τομέας της περιποίησης νυχιών. Εμείς πάντως ασχολούμαστε μόνο με τα νύχια, υπάρχει εξειδίκευση. Την σχολή μπορεί να την βγάλει κανείς αν είναι συνεπής σε δύο με δυόμιση μήνες. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο, είναι θέμα καλής εκπαιδεύτριας».

Ρωτάω να μάθω αν το επάγγελμα είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση και μου επισημαίνουν και οι δύο πως τουλάχιστον στην Λάρισα ασχολιούνται μόνο γυναίκες σχεδόν αποκλειστικά, ενώ στην Αθήνα υπάρχουν αρκετοί άντρες που το έχουν κάνει επάγγελμα επίσης.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Λάρισας, αυτή την στιγμή επισήμως υπάρχουν 71 καταστήματα (μέσα σε αυτά και κομμωτήρια) που ασχολούνται με την περιποίηση νυχιών στη Λάρισα, χωρίς να υπολογίζονται και τα Κέντρα Αισθητικής που μπορεί να προσφέρουν την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις κυρίες που πηγαίνουν σε σπίτια και κάνουν την συγκεκριμένη δουλειά.

Συμπερασματικά πάντως είναι ολοφάνερο ότι μια νέα βιομηχανία βρίσκεται σε άνθηση στη Λάρισα και ακολουθεί κατά πόδας αυτή των café… Οπότε από …καφεδούπολη η Λάρισα μπορεί άνετα να εξελιχθεί σε λίγα χρόνια σε …νυχούπολη!

  • Ευχαριστούμε την κ. Ελέη Λίτου για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες